Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele vaardigheden Besluiten nemen Oordeel vormen

Oordeel vormen

Je vermogen om een oordeel te vormen is van groot belang bij het oplossen van problemen en het nemen van besluiten. Dankzij dit vermogen kun je beter inschatten hoe groot het probleem werkelijk is, kun je duidelijker aangeven wat het doel is van je besluit en kun je de beste keuze maken uit de mogelijke oplossingen of besluiten.

Hoe vorm je een oordeel?

Goed argumenteren

In veel situaties moet je in staat zijn een eigen oordeel te formuleren en dat te staven met argumenten. Het rapport dat je schrijft, of je bijdrage aan een discussie, debat of besluitvormingsproces, wordt pas een succes als je in eerste instantie jezelf weet te overtuigen van je oordeel. Pas als je jezelf duidelijk kunt maken waarom jouw oordeel het beste is, kun je gaan proberen om anderen te overtuigen met die argumenten. Het is dus van groot belang om goed te kunnen argumenteren.

Eigen mening 

Een oordeel vormen is niet geheel hetzelfde als het vormen van een eigen mening. Om een correct oordeel te vormen probeer je jouw gevoelens over het onderwerp (zoveel mogelijk) uit te sluiten. Bij het vormen van je eigen mening hoeft dat niet. Een eigen mening wordt bijvoorbeeld meer gevormd door allerlei persoonlijke situaties die voor een correct oordeel vaak niet relevant zijn. Als een tante in jouw familie bijvoorbeeld veel baat heeft bij een gebedsgenezer, ben je waarschijnlijk eerder geneigd om te denken dat gebedsgenezers een positieve invloed hebben. Wil je een correct oordeel vormen over gebedsgenezing, dan laat je die persoonlijke situatie niet meewegen. Correcte oordeelsvorming is dan ook niet gemakkelijk. We hebben maar al te gauw de neiging informatie verkeerd af te wegen omdat we informatie inkleuren naar persoonlijke omstandigheden. De kunst is dus om dat niet te doen.

Tips om sneller tot een correct oordeel te komen:

Nu je de informatie hebt beoordeeld ben je er misschien nog niet, want nu kan blijken dat je het probleem verkeerd hebt gedefinieerd. Oké, de dennenboom in de tuin wordt bruin, maar dat komt doordat er te weinig voedsel in de grond zit. Het probleem is dat de bodem te arm is. Nu moet je op zoek naar informatie over het verrijken van de grond in je tuin.

Aanbevolen websites

Auteur: Niels Arts

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-vaardigheden/besluiten/oordeel-vormen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger