Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut behandelt mensen met klachten van het bewegingsapparaat. Je hebt te maken met allerlei patiënten met verschillende klachten. Sommigen moeten herstellen na een sportblessure, anderen hebben rugklachten als gevolg van te zwaar tillen en weer anderen moeten weer goed leren bewegen na een operatie of ziekte. Je hebt te maken met ouderen die een kunstknie of -heup hebben gekregen, maar ook met chronisch zieken en gehandicapten voor wie bewegen (en soms ademen) niet vanzelfsprekend is.

Wat doet een fysiotherapeut?

Samen met de patiënt werk je in een aantal behandelingen aan het versterken van het bewegingsapparaat. Je leert patiënten oefeningen en houdingen aan waardoor spieren en gewrichten weer beter gaan werken. Je gebruikt daarbij hulpmiddelen als fitnessapparaten, een loopband, ballen, evenwichtstollen, enzovoort. Maar je gebruikt ook massagetechnieken en apparaten die door warmte en elektrische prikkels de doorbloeding stimuleren. Patiënten noemen dit alles 'fysio'.

Je geeft mensen advies en informatie over hoe ze beter of anders kunnen bewegen.

Voor veel lichamelijke klachten bestaan standaard behandelprotocollen waar je je aan moet houden. Maar je moet ook vakliteratuur bijhouden, omdat inzichten in wat de beste behandelmethoden zijn nogal eens veranderen.

Resultaten van de behandeling geef je door aan de doorverwijzende arts. Je hebt soms contact met andere behandelaars van de patiënt.

Waar werk je als fysiotherapeut?

Veel fysiotherapeuten hebben een eigen praktijk of werken in een groepspraktijk in de reguliere fysiotherapie. Soms is een fysiotherapeut verbonden aan een breder gezondheidscentrum, waar ook huisartsen, diëtisten, psychologen en fysiotherapeuten onderdeel van zijn. Andere combinaties komen ook voor, bijvoorbeeld een centrum waar een fysiotherapeut, een orthopedisch schoenmaker en een podoloog werken.

Je kunt ook aan de slag in een ziekenhuis, een verpleeghuis of een andere zorginstelling in de medische wereld, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum. Daar maak je dan deel uit van een multidisciplinair team en overleg je veel met verpleegkundigen, artsen en andere paramedici.

Werk je graag met kinderen, dan kun je soms terecht op scholen voor gehandicapte kinderen. Ook in andere instellingen voor gehandicapten is vaak werk voor fysiotherapeuten te doen.

Wat is je plaats in de organisatie?

Wie je collega's zijn en met wie je samenwerkt is afhankelijk van de plaats waar je werkt. Werk je in een ziekenhuis of andere zorginstelling, dan zul je vaak deel uitmaken van een heel team zorgverleners. Je hebt dan regelmatig overleg over het te volgen behandelplan.

Heb je een eigen praktijk, dan ben je eigen baas. Dat betekent dat je behalve het eigenlijke fysiotherapeutische werk ook veel dingen moet regelen rondom administratie, naamsbekendheid en onderhoud van de praktijkruimte, enzovoort.

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Inlevingsvermogen. Mensen komen bij je met allerlei klachten. Je moet je kunnen inleven in hoe ze zich voelen en goed kunnen inschatten wat ze wel en niet kunnen.
  • Goed kunnen luisteren. Om een juiste diagnose te kunnen stellen, moet je goed kunnen luisteren. Niet alle mensen zijn goed in het verwoorden van hun klachten, en achter een klacht kan een ander probleem schuilgaan.
  • Analytisch vermogen. Een lichaam is een ingewikkeld systeem. Je moet goed kunnen analyseren waar het probleem precies vandaan komt. Niet alles is wat het lijkt. Je moet kritisch onderzoeken waar het probleem precies vandaan komt en beoordelen of je diagnose juist is. Vervolgens moet je de meest adequate oplossing zoeken.
  • Goede communicatieve vaardigheden. Je moet mensen zo ver zien te krijgen dat ze thuis oefeningen doen en letten op hun houding. Je moet hen dus goed kunnen motiveren. Daarvoor is het belangrijk dat je helder communiceert. Opdrachten moeten duidelijk zijn, en mensen moeten vertrouwen kunnen hebben in wat je zegt.
  • Handigheid en uithoudingsvermogen. Het beroep van fysiotherapeut is een fysiek beroep. Je moet handig zijn en fysiek behoorlijk sterk. Je staat veel, je moet oefeningen kunnen voordoen en soms kracht kunnen gebruiken. Een goede fysiotherapeut zorgt ervoor dat hij/zij zelf in goede conditie verkeert om het werk vol te kunnen houden.
  • Goed afstand bewaren. Voor alle beroepen in de zorg is afstand bewaren een belangrijke competentie. Wie dat goed kan, loopt minder risico om na verloop van tijd last te krijgen van stressklachten.
  • Bijblijven in het vak. Er zijn regelmatig nieuwe inzichten in wat de beste behandelmethoden zijn. Wie bijblijft en investeert in nieuwe technieken en methoden, houdt het vak op peil, maar haalt daar ook zelf meer voldoening uit.

Hoe word je fysiotherapeut?

Dé opleiding tot fysiotherapeut is de hbo-opleiding Fysiotherapie. De voltijdopleiding duurt vier jaar. De opleiding wordt aangeboden aan een groot aantal hbo-instellingen. Je kunt de opleiding zowel in voltijd als in deeltijd doen.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Je kunt je gaandeweg specialiseren:

  • op bepaalde categorieën cliënten (kinderen, ouderen, topsporters)
  • op bepaalde klachten, ziekten of lichaamsgebieden (je bent specialist in schouders, knieën en voeten, of gespecialiseerd in de behandeling van mensen met longaandoeningen).

Er zijn diverse nascholingscursussen en masteropleidingen op deze terreinen te volgen. Wel is het verstandig eerst de nodige werkervaring op te doen in de standaard fysiotherapie. Eventueel kun je ervoor kiezen via uitzendbanen op verschillende plekken te werken, zodat je ervaring opdoet in diverse werkomgevingen.

Je kunt aanvullende opleidingen doen, bijvoorbeeld tot manueel therapeut, of een opleiding volgen tot bedrijfsfysiotherapeut.

Wil je je verbreden en je vakgebied uitbreiden, dan kun je (bij sommige universiteiten) kiezen voor een verkorte opleiding Geneeskunde, Fysiotherapiewetenschap of Bewegingswetenschappen gaan studeren.

Welke beroepen lijken erop?

Geschiedenis van de fysiotherapie

De fysiotherapie zoals wij die nu in ons land kennen vindt haar oorsprong in de eerste helft van de negentiende eeuw. Je kunt dus zeggen dat fysiotherapie meer dan 150 jaar oud is.

Aanbevolen websites

  • Uitleg over het beroep fysiotherapeut en de opleidingsmogelijkheden vind je op YouChooz.
  • Van de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF):
  • Heb je een eigen praktijk, dan ben je zelfstandig ondernemer. Voor deze beroepsgroep is Lancelots.nl interessant.

Bronnen

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Gezondheidszorg Paramedisch Fysiotherapeut