Paramedisch

Altijd al met mensen willen werken, maar kun je eigenlijk geen bloed zien? Dan pas je misschien in een paramedisch beroep. Je begeleidt mensen in hun weg naar een zo gezond mogelijk leven.

Een fysiotherapeut behandelt mensen met klachten van het bewegingsapparaat. Je hebt te maken met allerlei patiënten met verschillende klachten. Sommigen moeten herstellen na een sportblessure, anderen hebben rugklachten als gevolg van te zwaar tillen en weer anderen moeten weer goed leren bewegen na een operatie of ziekte. Je hebt te maken met ouderen die een kunstknie of -heup hebben gekregen, maar ook met chronisch zieken en gehandicapten voor wie bewegen (en soms ademen) niet vanzelfsprekend is.

Als je mensen aan een gezond eetpatroon wilt helpen, is het vak van diëtist misschien wat voor jou. De inhoud van het vak gaat veel verder dan advies geven over de schijf van vijf. Afhankelijk van je werkomgeving werk je voor gezonde of zieke mensen. Die hebben allemaal hun specifieke eisen.

Als ergotherapeut bedenk je praktische oplossingen voor mensen die door een ziekte of handicap niet (meer) alles kunnen. Aanpassingen in huis, handige hulpmiddelen voor in de keuken, gereedschappen om de computer te kunnen bedienen: je bedenkt oplossingen voor beperkingen waar je cliënt tegenaan loopt. Om dat te kunnen moet je vindingrijk zijn en ook handig.

Een logopedist helpt mensen die spraak-, stem- of slikproblemen hebben. Maar je werkt ook voor mensen met een taal- of gehoorstoornis. Ook mensen die veel met hun stem werken, zoals radiopresentatoren, leraren of mensen die veel moeten spreken in het openbaar, kunnen terecht bij een logopedist.

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Gezondheidszorg Paramedisch