Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Paramedisch Fysiotherapeut

Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut behandelt mensen met klachten van het bewegingsapparaat. Je hebt te maken met allerlei patiënten met verschillende klachten. Sommigen moeten herstellen na een sportblessure, anderen hebben rugklachten als gevolg van te zwaar tillen en weer anderen moeten weer goed leren bewegen na een operatie of ziekte. Je hebt te maken met ouderen die een kunstknie of -heup hebben gekregen, maar ook met chronisch zieken en gehandicapten voor wie bewegen (en soms ademen) niet vanzelfsprekend is.

Wat doet een fysiotherapeut?

Samen met de patiënt werk je aan het versterken van het bewegingsapparaat. Je leert patiënten oefeningen en houdingen aan waardoor spieren en gewrichten weer beter gaan werken. Je gebruikt daarbij hulpmiddelen als fitnessapparaten, een loopband, ballen, evenwichtstollen, enzovoort. Maar je gebruikt ook massagetechnieken en apparaten die door warmte en elektrische prikkels de doorbloeding stimuleren.

Je geeft mensen advies over hoe ze beter of anders kunnen bewegen.

Voor veel klachten bestaan standaard behandelprotocollen waar je je aan moet houden. Maar je moet ook vakliteratuur bijhouden, omdat inzichten in wat de beste behandelmethoden zijn nogal eens veranderen.

Resultaten van de behandeling geef je door aan de doorverwijzende arts.

Waar werk je als fysiotherapeut?

Veel fysiotherapeuten hebben een eigen praktijk of werken in een groepspraktijk met andere fysiotherapeuten. Soms is een fysiotherapeut verbonden aan een breder gezondheidscentrum, waar huisartsen, diëtisten, psychologen en fysiotherapeuten samenwerken. Andere combinaties komen ook voor, bijvoorbeeld een centrum waar een fysiotherapeut, een orthopedisch schoenmaker en een podoloog werken.

Je kunt ook aan de slag in een ziekenhuis, een verpleeghuis of een andere zorginstelling, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum. Daar maak je dan deel uit van een multidisciplinair team en overleg je veel met verpleegkundigen, artsen en andere paramedici.

Werk je graag met kinderen, dan kun je soms terecht op scholen voor gehandicapte kinderen. Ook in andere instellingen voor gehandicapten is vaak werk voor fysiotherapeuten te doen.

Wat is je plaats in de organisatie?

Wie je collega's zijn en met wie je samenwerkt is afhankelijk van de plaats waar je werkt. Werk je in een ziekenhuis of andere zorginstelling, dan zul je vaak deel uitmaken van een heel team zorgverleners. Je hebt dan regelmatig overleg over het te volgen behandelplan.

Heb je een eigen praktijk, dan ben je eigen baas. Dat betekent dat je behalve het eigenlijke fysiotherapeutische werk ook veel dingen moet regelen rondom administratie, naamsbekendheid en onderhoud van de praktijkruimte, enzovoort.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je fysiotherapeut?

Om fysiotherapeut te worden moet je een hbo-opleiding Fysiotherapie doen. De opleiding wordt aangeboden aan een groot aantal hbo-instellingen. Je kunt de opleiding zowel in voltijd als in deeltijd doen.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Je kunt je gaandeweg specialiseren:

Er zijn diverse nascholingscursussen en masteropleidingen op deze terreinen te volgen. Wel is het verstandig eerst de nodige werkervaring op te doen. Eventueel kun je ervoor kiezen via uitzendbanen op verschillende plekken te werken, zodat je ervaring opdoet in diverse werkomgevingen.

Je kunt aanvullende opleidingen doen, bijvoorbeeld tot manueel therapeut, of een opleiding volgen tot bedrijfsfysiotherapeut.

Wil je je verbreden en je vakgebied uitbreiden, dan kun je (bij sommige universiteiten) kiezen voor een verkorte opleiding Geneeskunde, Fysiotherapiewetenschap of Bewegingswetenschappen gaan studeren.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/paramedisch/fysiotherapeut Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger