Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Paramedisch Diëtist

Diëtist

Als je mensen aan een gezond eetpatroon wilt helpen, is het vak van diëtist misschien wat voor jou. De inhoud van het vak gaat veel verder dan advies geven over de schijf van vijf. Afhankelijk van je werkomgeving werk je voor gezonde of zieke mensen. Die hebben allemaal hun specifieke eisen.

Wat doet een diëtist?

Maartje Cuppen is diëtiste bij Victory Camp, een stichting die onder andere zomerkampen voor tieners met overgewicht organiseert. Ze is enthousiast over het vak: "Het is heel breed, ook al denken mensen vaak dat een diëtist zich alleen maar bezighoudt met calorieën tellen en overgewicht. Dat beeld klopt niet: je kunt alle kanten uit. Je kunt advies geven aan nierpatiënten of mensen met kanker, of je specialiseren in voeding voor heel kleine kinderen. Elke groep heeft zijn eigen specifieke behoeften, waar je weer andere kennis en vaardigheden voor nodig hebt."

Eten moeten we allemaal. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend wat iemand moet, mag of kan eten. Als eten of voeding een probleem is, ligt er een taak voor een diëtist.

Als diëtist kun je in allerlei werkomgevingen terechtkomen en de groepen mensen voor wie je werkt kunnen dus erg uiteenlopen:

Waar werk je als diëtist?

Wat is je plaats in de organisatie?

Met wie je precies werkt, wie je collega's zijn en wie je baas, is natuurlijk erg afhankelijk van de omgeving waarin je werkt.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Maartje Cuppen: "Het interessantst aan het vak, en tegelijk ook het moeilijkst, is het sociale en psychische stuk. Iedereen kan een ander vertellen hoeveel calorieën hij of zij 'mag' binnenkrijgen op een dag. Maar de kunst is om met de persoon te kijken wat haalbaar is en wat vol te houden is, en hoe. Vaak bouw je ook echt een band op met de mensen die je begeleidt. Dat vind ik mooi."

Wat onderscheidt een topdiëtist van een gewone diëtist?

Een topdiëtist volgt de nieuwste ontwikkelingen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar gezondheid en voeding. Nieuwe inzichten over manieren van afvallen, maar ook over diabetesmedicijnen maken dat de adviezen die je mensen geeft, in de loop van de tijd anders kunnen worden. Een topdiëtist gaat met de nieuwste inzichten mee.

Een topdiëtist kijkt niet alleen naar voeding, maar naar het hele leefpatroon. Adviezen over gezond bewegen horen daarbij. Je stelt een allround advies op. Daar heeft de cliënt het meeste baat bij op de lange termijn.

Hoe word je diëtist?

Om diëtist te worden moet je een hbo-opleiding Voeding en diëtetiek doen. Dat kan bij een klein aantal hogescholen. De opleiding wordt alleen als voltijdopleiding aangeboden. Wil je in de gezondheidszorg aan de slag, dan moet je de paramedische afstudeerrichting Voeding en Diëtetiek doen. Alleen daarmee kun je de vereiste BIG-registratie verwerven, die voor werk in de gezondheidszorg vereist is. Voor adviesfuncties bij de overheid of het bedrijfsleven is de afstudeerrichting Voeding ook goed.

Een vacature voor een diëtist vind je vooral in algemene vacaturebanken voor de gezondheidszorg.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Je kunt je verder specialiseren op een bepaald terrein:

Je kunt ook overwegen je juist te verbreden en te kiezen voor een management- of beleidsfunctie. Je wordt bijvoorbeeld hoofd van een afdeling Diëtetiek in een verzorgingshuis, of je wordt beleidsmedewerker Gezondheidsvoorlichting bij de overheid. Er zijn een aantal vervolgopleidingen die aansluiten op de opleiding Voeding en Diëtetiek.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/paramedisch/dietist Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger