Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Paramedisch Ergotherapeut

Ergotherapeut

Als ergotherapeut bedenk je praktische oplossingen voor mensen die door een ziekte of handicap niet (meer) alles kunnen. Aanpassingen in huis, handige hulpmiddelen voor in de keuken, gereedschappen om de computer te kunnen bedienen: je bedenkt oplossingen voor beperkingen waar je cliënt tegenaan loopt. Om dat te kunnen moet je vindingrijk zijn en ook handig.

Wat doet een ergotherapeut?

Samen met de cliënt werk je aan praktische oplossingen voor moeilijkheden die deze persoon ondervindt in de dagelijkse dingen. Oplossingen kunnen variëren van het geven van training, bijvoorbeeld in het (weer) leren aankleden, of (weer) leren eten, tot praktische hulpmiddelen, zoals speciaal schrijfgerei, aangepast bestek en keukengerei.

Je cliënten hebben lichamelijke en/of geestelijke beperkingen. Deze beperkingen kunnen aangeboren zijn of het gevolg zijn van ziekte of een ongeval. Het doel van een ergotherapeut is mensen te helpen (weer) zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

De oplossingen die je als ergotherapeut bedenkt, verschillen van persoon tot persoon. Je levert dus voor iedereen maatwerk. Natuurlijk geef je ook advies over standaardoplossingen, zoals de aanschaf van een rolstoel of aangepast meubilair.

Waar werk je als ergotherapeut?

Ergotherapeuten zijn vaak verbonden aan een zorginstelling, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum of een instelling waar mensen begeleid wonen. Daar maak je dan deel uit van een multidisciplinair team en overleg je veel met verpleegkundigen, artsen en andere paramedici.

Werk je graag met kinderen, dan kun je soms terecht op scholen voor gehandicapte kinderen of een medisch kinderdagverblijf. Ook ouderen vormen een belangrijk doelgroep voor ergotherapeuten. Via thuiszorginstellingen of woonvormen voor ouderen heb je met deze mensen te maken.

Soms is een ergotherapeut werkzaam bij de gemeente. Je bent dan verantwoordelijk voor het stellen van indicaties of het regelen van aanpassingen in woonhuizen. Aanvullende kennis over wet- en regelgeving en de bouw is dan belangrijk.

Er zijn ook ergotherapeuten met een eigen praktijk. Daar kunnen mensen terecht voor advies en oplossingen.

Wat is je plaats in de organisatie?

Wie je collega's zijn en met wie je samenwerkt is afhankelijk van de plaats waar je werkt. Werk je in een zorginstelling, dan zul je vaak deel uitmaken van een heel team zorgverleners. Je hebt dan regelmatig overleg over het te volgen behandel- en (re)activeringsplan.

Werk je bij een gemeente, dan zul je vaak fungeren als spin in het web om allerlei partijen bij elkaar te brengen en zo te zorgen dat de noodzakelijke aanpassingen worden uitgevoerd of de juiste hulpmiddelen worden verstrekt.

Heb je een eigen praktijk, dan ben je eigen baas. Dat betekent dat je behalve het eigenlijke ergotherapeutische werk ook veel dingen moet regelen rondom administratie, naamsbekendheid en onderhoud van de praktijkruimte, enzovoort.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Wat onderscheidt een topergotherapeut van een gewone ergotherapeut?

Een topergotherapeut:

Hoe word je ergotherapeut?

Om ergotherapeut te worden moet je een hbo-opleiding Ergotherapie doen. De opleiding wordt aangeboden aan een beperkt aantal hbo-instellingen. Je kunt de opleiding alleen in voltijd doen.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Er zijn diverse nascholingscursussen op deze terreinen te volgen. Wel is het verstandig eerst de nodige werkervaring op te doen. Eventueel kun je ervoor kiezen via uitzendbanen op verschillende plekken te werken, zodat je ervaring opdoet in diverse werkomgevingen. Er is een aantal vacaturebanken speciaal gericht op ergotherapeuten, waar je eventueel tijdelijke banen vindt.

Wil je je theoretisch verder bekwamen in het vakgebied, dan kun je de wo-master European Master of Science in Occupational Therapy (master in Ergotherapie) doen of een andere vervolgopleiding doen.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/paramedisch/ergotherapeut Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger