Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Paramedisch Logopedist

Logopedist

Een logopedist helpt mensen die spraak-, stem- of slikproblemen hebben. Maar je werkt ook voor mensen met een taal- of gehoorstoornis. Ook mensen die veel met hun stem werken, zoals radiopresentatoren, leraren of mensen die veel moeten spreken in het openbaar, kunnen terecht bij een logopedist. Daar leren ze optimaal hun stem gebruiken en zorgvuldig articuleren.

Wat doet een logopedist?

Logopediste Anja Nienhuis vindt het vak leuk: "Logopedist zijn betekent heel direct werken. Op het moment dat je met iemand bezig bent, zie je meteen wat effect heeft en wat niet. Je zoekt naar wat werkt bij die persoon. Na een tijdje zie je mensen echt vooruitgaan, door jouw behandeling.
Het een-op-een-contact met mensen vind ik prettig. Je ziet iedereen een half uurtje en dan maak je het samen leuk. Je geeft mensen een moment van exclusieve aandacht. Iedereen is weer anders, en een bepaalde stoornis (uitspraakproblemen, afasie, etc.)  heeft bij iedereen weer zijn eigen vorm. Daar ga je dan in de behandeling mee aan de gang.
Ook het zorg verlenen vind ik fijn. Je doet iets voor iemand wat voor diegene het leven beter maakt. Ik vind dat heel bevredigend."

Wie denkt dat een logopedist alleen maar kinderen behandelt die stotteren of slissen, heeft het mis. Als logopedist heb je te maken met mensen die alle mogelijke spraak-, taal- en zelfs slikproblemen hebben.

Het werk is uitdagend en soms ook moeilijk en spannend. Een spraakprobleem staat immers vaak niet op zichzelf en is dikwijls een onderdeel van veel meer problemen. Denk maar aan meervoudig gehandicapten, mensen die een hersenbloeding hebben gehad, of kinderen met gedrags- en leerproblemen.

Waar werk je als logopedist?

Als logopedist ben je vaak verbonden aan een zorginstelling, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum of een instelling voor gehandicapten. Daar maak je dan deel uit van een multidisciplinair team en overleg je met verpleegkundigen, artsen en andere paramedici over de beste aanpak voor een cliënt.

Werk je graag met kinderen, dan kun je terecht op scholen voor gehandicapte kinderen of een medisch kinderdagverblijf. Ook ouderen vormen een belangrijke doelgroep voor logopedisten. Je hebt dan vooral te maken met mensen met afasie, een taalstoornis die het gevolg is van een beroerte. Logopedisten die zich specialiseren in de behandeling van deze mensen zijn vaak verbonden aan een revalidatiecentrum, ziekenhuis of verpleeghuis.

Veel logopedisten voeren een eigen praktijk. De clientèle is vaak heel divers, tenzij je je specialiseert in de behandeling van een bepaalde doelgroep.

Een klein deel van de logopedisten is werkzaam bij toneelopleidingen en/of zangafdelingen van conservatoria.

Wat is je plaats in de organisatie?

Wie je collega's zijn en met wie je samenwerkt is afhankelijk van de plaats waar je werkt. Werk je in een zorginstelling, dan zul je vaak deel uitmaken van een heel team zorgverleners. Je hebt dan regelmatig overleg over het te volgen behandelplan.

Heb je een eigen praktijk, dan ben je eigen baas. Dat betekent dat je behalve het eigenlijke logopediewerk ook veel dingen moet regelen rondom administratie, naamsbekendheid en onderhoud van de praktijkruimte, enzovoort. Soms vormt een aantal logopedisten samen een groepspraktijk.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Logopediste Anja Nienhuis vindt het vak behalve leuk, ook moeilijk. "Het werken als logopedist is behoorlijk intensief, je moet altijd alert zijn. Elk half uur een andere patiënt betekent dat je je hoofd er altijd bij moet hebben. Er is geen ruimte voor een middagdipje. Des te meer vin ik het onterecht dat het vak zo slecht betaalt!"

Wat onderscheidt een toplogopedist van een gewone logopedist?

Een toplogopedist:

Hoe word je logopedist?

Om logopedist te worden moet je een hbo-opleiding Logopedie doen. Je kunt de opleiding bij een aantal hbo-instellingen volgen. Je kunt de opleiding alleen in voltijd doen. Als extra toelatingseis geldt dat je moet slagen voor een stem- en articulatietest.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Er zijn diverse nascholingscursussen op deze terreinen te volgen. Wel is het verstandig eerst de nodige werkervaring op te doen. Eventueel kun je ervoor kiezen als invalkracht op verschillende plekken te werken, zodat je ervaring opdoet in diverse werkomgevingen.

Wil je je theoretisch verder bekwamen in het vakgebied en ben je geïnteresseerd in een aanvullende opleiding, dan kun je onder andere de universitaire master Logopediewetenschap doen.

Welke beroepen lijken erop?

Het beroep van logopedist is nogal specifiek. Er zijn geen beroepen die er echt op lijken. Er zijn wel beroepen waarin je te maken krijgt met dezelfde groep cliënten als de logopedist. Denk bijvoorbeeld beroepen als:

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/paramedisch/logopedist Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger