Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Medisch Physician assistant

Physician assistant

De rechterhand van een medisch specialist, dat is in een notendop de functie van physician assistant (PA). Je voert onder meer zelfstandig diverse gedelegeerde medische handelingen uit, stelt behandelplannen op en volgt de situatie van patiënten. Je houdt je dus vooral bezig met de medische behandeling (cure) van patiënten en verlicht daarmee het werk van de medisch specialist. De masteropleiding Physician Assistant leidt je op tot dit verantwoordelijke beroep. Deze opleiding kun je alleen volgen als je al een hbo-opleiding in de gezondheidszorg hebt afgerond en over minimaal twee jaar relevante werkervaring beschikt.

Wat doet een physician assistant concreet?

De physician assistant als zodanig bestaat nog niet zo lang; in 2000 werd deze functie in de Nederlandse gezondheidszorg geïntroduceerd als gevolg van taakherschikking. De functie is nog volop in ontwikkeling en de precieze invulling ervan verschilt per ziekenhuis en per specialisme. In grote lijnen zijn de taken van een physician assistant als volgt:

Waar werk je als physician assistant?

Als physician assistant kun je in veel verschillende instellingen werken, zoals in:

Wat is je plaats in de organisatie?

Collega’s of medewerkers

Met de volgende mensen werk je samen:

Wie is je baas?

Je valt formeel onder de verantwoordelijkheid van een arts. 

Anouk van der Aa werkzaam als physician assistant urologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch: “Wat me het meest aanspreekt in mijn werk? De afwisseling. Ik volg patiënten – mannen, vrouwen, jong, oud - van begin tot eind. Zowel diagnosestelling als behandeling vinden plaats binnen je eigen specialisme. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de internist die patiënten doorstuurt naar de chirurg of andersom: de chirurg die patiënten aangeboden krijgt van bijvoorbeeld de internist. Wat me daarnaast aanspreekt is dat het een snijdend specialisme is met veel medisch technische handelingen. Zo voer ik bijvoorbeeld zelfstandig sterilisaties en besnijdenissen uit, verzorg ik prostaatbiopten en vergruis ik met een speciaal apparaat nierstenen."

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je physician assistant?

De hbo-masteropleiding Physician Assistant leidt je op voor het gelijknamige beroep. Deze opleiding duurt tweeënhalf jaar en wordt door verschillende hogescholen aangeboden. Het is een duale opleiding, wat inhoudt dat je tegelijkertijd werk en leert. Tijdens de opleiding werk je als physician assistant in opleiding op een relevante werkplek. Je hebt een contract voor 36 uur per week, maar besteedt vaak meer uren aan je studie; veel studenten blijken in de praktijk ongeveer vijftig uur per week nodig te hebben. Je volgt tien keer een blok van tien onderwijsweken. Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn:

Je kunt aan deze opleiding beginnen als je een erkende hbo-opleiding in de gezondheidszorg hebt afgerond. Je hebt bijvoorbeeld een diploma:

Ook heb je minimaal twee jaar relevante werkervaring nodig. Hierbij tellen alleen de werkervaringsjaren ná je hbo-opleiding. Ten slotte dien je te beschikken over een opleidingsplaats als physician assistant bij een gezondheidszorginstelling. Heb je een inservice-opleiding Verpleegkunde, Operatieassistent, Anesthesiemedewerker en wil je graag physician assistant worden? Deze diploma's geven niet direct toegang tot de opleiding, maar als je het assessment met goed resultaat aflegt kun je alsnog aan de opleiding beginnen. In het assessment wordt bekeken of je over voldoende kennis, inzicht en vaardigheden op hbo-niveau beschikt en het Engels voldoende beheerst. Gedurende de periode dat je als physician assistant in opleiding werkt, ontvang je een salaris. De hoogte ervan is afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring.

Welke beroepen lijken erop?

Er zijn geen beroepen die lijken op dat van physician assistant. Wil je graag in de zorg aan de slag, dan spreken de volgende functies je wellicht ook aan:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/medisch/physician-assistant Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger