Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Gezondheidszorg Hbo-opleiding Huidtherapie

Hbo-opleiding Huidtherapie

De hbo-opleiding Huidtherapie leidt je op tot bachelor of Health in de huidtherapie. Tijdens de opleiding leer je huidaandoeningen, zoals littekens, brandwonden en acne, te diagnosticeren en te behandelen. Je kunt de opleiding aan Hogeschool Utrecht en de Haagse Hogeschool volgen.

Wat kun je ermee worden?

Je wordt opgeleid tot huidtherapeut, een beschermde titel. Je behandelt patiënten met een zieke of beschadigde huid die naar jou zijn doorverwezen door een arts of specialist. De meeste huidtherapeuten zijn als zelfstandig ondernemer werkzaam en hebben een eigen praktijk. Ook werken er een aantal in groepsverband samen. Je kunt je ook vestigen binnen een ziekenhuis, polikliniek, gezondheidscentrum of andere medische instelling. Dat kan als zelfstandige, maar je kunt er ook in loondienst gaan werken.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

Huidtherapie is een voltijdopleiding die vier jaar duurt.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse - doe je veel basiskennis en -vaardigheden op. Je krijgt hierdoor een goed beeld van het beroep van huidtherapeut en het vakgebied. Je krijgt vakken als psychologie, dermatologie, pathologie en natuurkunde. Ook krijg je les over massage, wondverzorging, ontharen en lichttherapie. In de hoofdfase - het tweede tot en met het vierde jaar - leer je meer over de behandeling van specifieke huidaandoeningen, zoals oedeem, littekens, acne en overbeharing. Ook verbeter je je praktische vaardigheden. In het derde en vierde jaar loop je stage bij gevestigde huidtherapeuten en medisch specialisten. Ook kies je een aantal minors; modulen die je zelf mag kiezen en waarmee je jezelf binnen het vakgebied profileert. Het vierde jaar staat in het teken van je afstudeeropdracht.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kunt aan de voltijdopleiding Huidtherapie beginnen wanneer je beschikt over een diploma:

Je wordt met elk havo- of vwo-profiel toegelaten, maar goede kennis van exacte vakken vergroot de kans dat je succesvol en zonder studievertraging je propedeuse haalt aanzienlijk. Wil je zelfstandig je kennis van wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie bijspijkeren, dan kan dat aan de hand van door de hogeschool ontwikkeld lesmateriaal. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je in sommige gevallen toch worden toegelaten na het met goed gevolg afleggen van een toelatingsonderzoek. Neem voor meer informatie contact op met de hogeschool van je keuze. Voor Huidtherapie geldt een numerus fixus. Dit wil zeggen dat er een maximaal aantal studenten tot de opleiding wordt toegelaten. Meld je dus op tijd voor de opleiding aan.

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Huidtherapie wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Er zijn geen andere hbo-opleidingen die op de studie Huidtherapie lijken. Wil je zelfstandig werken in de gezondheidszorg en met individuele mensen te maken hebben, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende opleidingen:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/gezondheidszorg/huidtherapie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger