Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Gezondheidszorg Hbo-opleiding Podotherapie

Hbo-opleiding Podotherapie

De hbo-opleiding Podotherapie leidt je op tot podotherapeut. Een podotherapeut probeert voetklachten te voorkomen en behandelt patiënten met voetklachten of klachten die voortkomen uit niet goed functionerende voeten. Tijdens de opleiding leer je de aard en oorzaak van zulke klachten te onderzoeken en hoe je een behandelplan opstelt en uitvoert. Je leert hoe je adequate hulpmiddelen maakt waarmee de voet wordt gecorrigeerd of beschermd. Daarbij moet je beschikken over grondige kennis en goede handvaardigheid. Tijdens de opleiding wordt er dan ook veel geoefend. Daarnaast is er veel aandacht voor gedrag en communicatie, want je moet goed met cliënten en vakgenoten kunnen communiceren. Je kunt de opleiding volgen aan Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven en Saxion Hogescholen in Enschede.

Wat kun je ermee worden?

Als podotherapeut kun je aan de slag in:

Je kun je ook als zelfstandige vestigen en een eigen podotherapiepraktijk beginnen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

Je kunt de hbo-opleiding Podotherapie in voltijd en deeltijd volgen. Heb je een vwo-diploma, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort studietraject. Ook voor bepaalde professionals in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld fysiotherapeuten en podologen, is het mogelijk op basis van eerder verworven competenties de opleiding in minder dan vier jaar af te ronden. Informeer bij de hogeschool van je keuze naar de mogelijkheden.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het onderwijs is gecentreerd rond thema's: in het ene blok leer je van alles over sportblessures, in een ander blok alles over de kindervoet. In die thema's komen dan vakken aan bod als anatomie, fysiologie en pathologie. Elk leerjaar loop je stage. In het eerste jaar doe je een oriënterende stage bij een zelfstandig gevestigde podotherapeut of binnen een ander onderdeel in de gezondheidszorg. Praktijkervaring doe je ook op in de polikliniek van de opleiding, waar je onder begeleiding patiënten behandelt. Tijdens je studie kies je twee minors (keuzevakken). Met die keuze breng je accenten aan in je studie en geef je kleur aan je eigen profiel. Je kunt een minor kiezen die goed aansluit bij de branche waarin je wilt gaan werken, of een waarmee je bepaalde vaardigheden extra accentueert. In het vierde jaar van de opleiding werk je aan een afstudeeropdracht, die je afsluit met een presentatie.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten met een diploma van de volgende vooropleidingen:

Voor de opleiding Podotherapie gelden geen specifieke eisen aan profiel of vakkenpakket. Wel worden de vakken biologie en natuurkunde sterk aanbevolen. Als je ouder bent dan 21 jaar en je hebt niet een van de vereiste vooropleidingen, dan kun je je aanmelden voor een toelatingsonderzoek. Slaag je voor deze test, dan kun je alsnog met de opleiding starten.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is de hbo-opleiding Podotherapie wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/gezondheidszorg/podotherapie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger