Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Medisch Mbo-verpleegkundige

Mbo-verpleegkundige

Als mbo-verpleegkundige verleen je de dagelijkse zorg aan mensen die dit vanwege ziekte of functiebeperkingen nodig hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan patiënten in een ziekenhuis, mensen met een psychiatrische ziekte, mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, ouderen, zwangere vrouwen, kraamvrouwen, pasgeborenen en kinderen. Je voert bij je patiënten of cliënten allerlei verpleegkundige handelingen uit. Wat je taken precies zijn, is afhankelijk van de soort instelling waar je werkzaam bent, maar je kunt denken aan het toedienen van medicijnen, het geven van injecties of het aanleggen van een infuus.

Waar werk je als mbo-verpleegkundige?

Als mbo-verpleegkundige kun je in alle soorten zorginstellingen werkzaam zijn, zoals verpleeg-, verzorgings- en ziekenhuizen.

Wat is je plaats in de organisatie?

Collega’s of medewerkers

Wie is je baas?

De teamleider is meestal je directe leidinggevende. Deze wordt op zijn beurt weer aangestuurd door de zogeheten Eerste verpleegkundige of Hoofdverpleegkundige. Er zijn echter ook 'zelfsturende teams', waarbij je elkaar coacht om op de juiste manier zorg te verlenen. Tenslotte krijg je ook instructies van artsen en andere professionals (psychologen, zorgmanagers).

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je mbo-verpleegkundige?

De enige studie waarmee je je kunt kwalificeren als mbo-verpleegkundige, is de mbo-4-opleiding Verpleegkunde.

Wat ga je verdienen?

Volg je de BBL-opleiding (werken en leren), dan ontvang je een leerlingmaandsalaris. Wat je precies gaat verdienen is afhankelijk van de cao die op jouw van toepassing is.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Het merendeel van de verpleegkundigen werkt in loondienst voor één van de vele soorten zorginstellingen. Je hebt veel mogelijkheden om je loopbaan in te richten. Door je brede opleiding heb je de mogelijkheid om met zeer veel verschillende zorgvragers en in een groot scala aan zorginstellingen te werken. Daarnaast kun je je specialiseren in diverse richtingen. Na het volgen van interne of aanvullende opleidingen kun je bijvoorbeeld gaan werken als intensive care verpleegkundige, ambulanceverpleegkundige, kinderverpleegkundige of sociaal-psychiatrisch verpleegkundige. Ook meer leidinggevende functies, zoals praktijkopleider, coördinator of hoofd-verpleegkundige behoren tot de mogelijkheden.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/medisch/mbo-verpleegkundige Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger