Opleiding tot hbo-verpleegkundige

Voor een baan als hbo-verpleegkundige heb je een hbo-diploma Verpleegkunde (niveau 5) nodig. Deze hbo-opleiding kan in voltijd, deeltijd of duaal worden gevolgd.

Aangepaste studietrajecten

Vrijstellingen via mbo-opleiding Verpleegkunde

Met mbo Verpleegkunde (niveau 4), kun je de hbo-opleiding in drie jaar afronden. Samen met je studieloopbaanbegeleider schrijf je een Persoonlijk Opleidingsplan (POP) waarin je studieplannen staan. Door het afleggen van een assessment wordt duidelijk welke competenties je al beheerst en welke je nog moet behalen. Vervolgens ga je alleen de vakken doen waar deze vaardigheden behandeld worden. Een aantal hogescholen biedt mbo-ers Verpleegkunde bovendien de mogelijkheid om de opleiding in twee jaar en drie maanden af te ronden. Ook voor de deeltijdopleiding en de duale variant kun je met dit diploma vaak vrijstellingen krijgen. 

Overweeg je van mbo naar hbo over te stappen, bereid je dan goed voor.

De combinatie werken en leren

Bij de duale variant werk je de helft van de tijd bij een zorginstelling, die je collegegeld, boeken en een bescheiden salaris betaalt. De rest van de tijd ga je naar school. In het propedeusejaar werk je overigens nog niet: je volgt dan het gewone studieprogramma van de voltijdvariant. Pas in het tweede jaar begin je dus met je functie. Er zijn aan deze variant echter wel wat voorwaarden verbonden. Ten eerste moet je zelf solliciteren naar een plaats bij een zorginstelling. Bij sommige hogescholen geldt bovendien dat je, voordat je aan de opleiding begint, al bij een zorginstelling aangenomen moet zijn als leerling-verpleegkundige. Andere hogescholen hebben deze eis niet. Bij hen moet je uiterlijk aan het einde van het propedeusejaar een aanstelling als leerling-verpleegkundige hebben verworven. En omdat er meestal meer sollicitatiebrieven zijn dan werkplaatsen, is een goede motivatie (die bovendien duidelijk naar voren komt in je sollicitatiebrief en eventuele sollicitatiegesprekken) bij de duale variant dan ook onontbeerlijk.

Vervolgopleidingen

Als je hbo Verpleegkunde hebt afgerond, is er een groot aantal vervolgopleidingen waarmee je gespecialiseerd verpleegkundige kunt worden. De opleidingen duren één tot twee jaar. Ze worden verzorgd door de reguliere hogescholen, particuliere opleidingsinstituten en de opleidingscentra van ziekenhuizen. Enkele voorbeelden: 

Wil je het onderwijs in, dan is de Lerarenopleiding Verpleegkunde misschien iets voor jou. Daarnaast zijn er nog legio opleidingsmogelijkheden (post-hbo en universitair) voor wie een leidinggevende functie ambieert in de zorg. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Beleid en Beheer van de Gezondheidszorg (master aan de universiteit Maastricht)
  • Gezondheidszorg Kaderopleiding
  • Huisartsenpraktijk Manager
  • Leidinggeven voor Teamleiders
  • Management Gezondheidszorg
  • Zorgwetenschappen (master aan de Rijksuniversiteit Groningen en universiteit Maastricht)

Auteur: Vera van Dijk

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Gezondheidszorg Medisch Hbo-verpleegkundige Opleiding tot hbo-verpleegkundige