Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Medisch Mondhygiënist

Mondhygiënist

Als mondhygiënist probeer je gebitsproblemen bij je patiënten te voorkomen. Daarvoor geef je hen voorlichting, instructies en advies. Maar ook voer je behandelingen uit: in opdracht van een tandarts repareer en vul je bijvoorbeeld gaatjes.

Wat doet een mondhygiënist?

Je werk als mondhygiënist is voor een groot deel preventief. Door goede voorlichting te geven over het onderhoud van het gebit in het algemeen, maar ook over het onderhoud bij bepaalde problemen probeer je tandbederf en tandvleesaandoeningen bij je patiënten te voorkomen. Je bestudeert daarvoor ook röntgenfoto's en gebitsafdrukken. Verder reinig je gebitten; je verwijdert tandsteen en plaque en polijst tanden en kiezen. Ook kun je kleine gaatjes uitboren en vullen. Om pijn tijdens de behandeling te voorkomen, mag je lokale verdoving geven.

Waar werk je als mondhygiënist?

Als mondhygiënist kun je aan de slag bij een tandartspraktijk, ziekenhuis, orthodontiepraktijk, praktijk voor parodontologie of een zorginstelling voor mensen met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen. Of je gaat bij GG&GD’s aan de slag als onderzoeker, voorlichter of in de preventie.

Er zijn ook mondhygiënisten met een eigen praktijk.

Wat is je plaats in de organisatie?

Wie je collega's zijn en met wie je samenwerkt is afhankelijk van de organisatie waar je werkzaam bent. Werk je in een ziekenhuis of orthodontiepraktijk, dan maak je veelal deel uit van een tandheelkundig team met andere mondhygiënisten, tandartsen, preventieassistenten en assistenten. Je hebt dan regelmatig overleg met elkaar over het te volgen behandelplan van de patiënten.

Heb je een eigen praktijk, dan ben je eigen baas. Dat betekent dat je behalve het eigenlijke mondzorgkundige werk ook veel dingen moet regelen rondom administratie, naamsbekendheid en onderhoud van de praktijkruimte, enzovoort.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Wat onderscheidt een topmondhygiënist van een gewone mondhygiënist?

Een topmondhygiënist:

Hoe word je mondhygiënist?

Om mondhygiënist te worden moet je een hbo-opleiding Mondzorgkunde doen. De opleiding wordt aangeboden aan een beperkt aantal hbo-instellingen. Je kunt de opleiding alleen in voltijd doen.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Wanneer je als mondhygiënist in een algemene praktijk gaat werken, kun je soms doorgroeien naar een leidinggevende functie. Groeien kun je vooral in de breedte, want mede door het toenemend tekort aan tandartsen worden steeds meer taken overgeheveld naar de mondhygiënist. Door het grote aanbod aan cursussen die door de beroepsvereniging voor mondhygiënisten en andere organisaties georganiseerd worden, kun je in dit vak voortdurend je kennis en vaardigheden vergroten.

Welke beroepen lijken erop?

Er zijn geen beroepen die echt op het beroep van mondhygiënist lijken. Wil je zelfstandig werken in de gezondheidszorg en met individuele mensen te maken hebben, dan kun je bijvoorbeeld ook denken aan beroepen als:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/medisch/mondhygienist Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger