Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Gezondheidszorg Mbo-opleiding Tandartsassistent

Mbo-opleiding Tandartsassistent

Tijdens de mbo-4-opleiding tot tandartsassistent leer je hoe je de tandarts praktisch ondersteunt tijdens zijn werkzaamheden ‘aan de stoel’. Je doet kennis op van tandheelkunde en krijgt vakken als anatomie, gezondheidskunde en scheikunde. Ook leer je hoe je de tandarts ondersteunt op administratief gebied. Je kunt de opleiding volgen aan verschillende ROC's in het land en bij de LOI. De duur van de opleiding verschilt per opleidingsinstituut en varieert tussen de twee en drie jaar.

Wat kun je ermee worden?

Als tandartsassistent kun je aan de slag bij een:

Wat is je kans op een baan?

Over werkmogelijkheden hoef je je geen zorgen te maken; landelijk is er een groot tekort aan goed opgeleide tandartsassistenten. Je kunt op de meeste plekken fulltime aan de slag, maar er zijn ook veel mogelijkheden om in deeltijd te werken.

Wat is het carrièreperspectief?

Na het behalen van je diploma kun je vele na- en bijscholingscursussen volgen, bijvoorbeeld de cursus Preventieassistentie. Daarmee kun je een aantekening behalen op het gebied van tandheelkundige preventie en mondhygiëne en krijg je meer bevoegdheden, zoals het geven van fluorbehandelingen, polijsten en het verwijderen van tandsteen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

Je kunt de mbo-4-opleiding Tandartsassistent op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) en via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage lopen). De duur van de opleiding verschilt per opleidingsinstituut en varieert tussen de twee en drie jaar. In bepaalde gevallen is het mogelijk een verkort opleidingstraject te volgen. Ook met een EVC-traject is dit mogelijk.

Ingrid Hartman (18), derdejaars student:
“De opleiding is leuk en je hebt er veel aan. Wat je leert, breng je direct in praktijk. In het begin kwam de stof best op me af en tijdens mijn eerste stage was ik onzeker. ‘Dat onthoud ik nooit’, dacht ik toen. Nonsens natuurlijk. Polijsten, sealen, afdrukken maken of noodkronen: ik draai er mijn hand niet meer voor om.”

Bron: website NMT.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De opleiding tot tandartsassistent is heel praktijkgericht. Tijdens de opleiding doe je veel kennis van tandheelkunde op en krijg je vakken als anatomie en gezondheidskunde. Daarnaast leer je onder andere hoe je patiënten ontvangt, hoe je voorlichting en adviezen geeft en hoe je de tandarts assisteert bij tandtechnische werkzaamheden. Je leert ook zelf tandheelkundige handelingen uit te voeren, zoals sealen en het maken van röntgenfoto’s. Op je rooster staan ook vakken die te maken hebben met organiseren, plannen en administreren, ethiek en het beroepsgeheim.
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de beroepspraktijkvorming (bpv); je doet ervaring op en brengt in de praktijk wat je op school hebt geleerd. Volg je de beroepsopleidende leerweg, dan besteed je zo'n twintig procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Kies je voor de beroepsbegeleidende leerweg, dan ben je minimaal zestig procent van de studietijd werkend aan het leren.

Monica Onbehauen (27) volgt de mbo-4-opleiding Tandartsassistent:
“Je hebt veel verschillende vakken en krijgt het beroep écht onder de knie. Tijdens de stages en praktijklessen leer je het assisteren. Want hoe goed je ook bent in de boeken, je moet het wél overbrengen. Het is hetzelfde als met autorijden. Je haalt je examen, maar leert het eenmaal op de weg pas goed.”

Bron: website NMT.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je hebt één van de onderstaande diploma’s nodig om toegelaten te worden tot de opleiding:

Beschik je niet over een van deze diploma’s of certificaten, informeer bij het ROC naar je mogelijkheden.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met een ‘ja’ beantwoorden, dan is de mbo-4-opleiding Tandartsassistent wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleiding sluit op deze opleiding aan?

Wil je na de mbo-opleiding Tandartsassistent nog verder studeren, dan sluit de hbo-opleiding Mondzorgkunde prima aan.

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/gezondheidszorg/mbo-opleiding-tandartsassistent Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger