Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Medisch Tandartsassistent

Tandartsassistent

Als tandartsassistent ben je een echte duizendpoot. Je ondersteunt de tandarts bij een groot gedeelte van zijn of haar taken ‘aan de stoel’, maar voert ook veel handelingen zelf uit. Daarnaast geef je advies en voorlichting aan patiënten en ondersteun je de tandarts op administratief gebied; zo neem je de telefoon aan en plan je afspraken met patiënten in. Door jouw hulp zorg je ervoor dat de tandarts goed en snel kan werken.

Wat doet een tandartsassistent?

Welke taken je precies uitvoert, hangt af van je opleiding, je werkervaring en de tandartspraktijk waar je werkzaam bent. Globaal gesproken voert een tandartsassistent de volgende werkzaamheden uit:

Lianne Duis (27), preventieassistent en assistent bij tandarts en kaakchirurg:
“Hoezo, achter de tandarts aan hobbelen? We werken juist nauw samen! Neem de jaarlijkse controle. Ik doe al het voorwerk, de tandarts doet de daadwerkelijke controle. Bij een kroonpreparatie maak ik de afdrukken en de tandarts behandelt. Ik maak de noodkronen, de tandarts plaatst ze. Ik kan niet zonder hem, en hij niet zonder mij.”

Bron: brochure ‘Kies voor tandartsassistent!’, Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).

Waar werk je als tandartsassistent?

Tandartsassistenten zijn werkzaam bij:

Wat is je plaats in de organisatie?

Collega’s of medewerkers

Wie is je baas?

De tandarts of tandarts-specialist (orthodontist of kaakchirurg) is meestal je direct leidinggevende.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Karin Rougoor (43), tandarts- en preventieassistente:
“Mijn karakter past goed bij het beroep. Ik help anderen graag, ben geduldig en kan mensen echt geruststellen. Naar de tandarts gaan hoort nu eenmaal bij het leven. Ik maak dat moment graag zo aangenaam mogelijk.“

Bron: brochure ‘Kies voor tandartsassistent!', Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).

Hoe word je tandartsassistent?

Om tandartsassistent te worden moet je de mbo-4-opleiding Tandartsassistent hebben afgerond. De duur van de opleiding verschilt per opleidingsinstituut en varieert tussen de twee en drie jaar.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Na het behalen van je diploma kun je vele na- en bijscholingscursussen volgen, bijvoorbeeld de cursus Preventieassistentie. Daarmee kun je een aantekening behalen op het gebied van tandheelkundige preventie en mondhygiëne en krijg je meer bevoegdheden, zoals het geven van fluorbehandelingen, polijsten en het verwijderen van tandsteen. 

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/medisch/tandartsassistent Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger