Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Sociaal Hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)

Hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) leidt je op voor het beroep van maatschappelijk werker. Als mensen zich niet zo goed kunnen redden in de maatschappij, kun jij ze als maatschappelijk werker helpen. Je kunt problemen tegenkomen op het gebied van huisvesting, ouderdom, eenzaamheid, geld, werkloosheid, verslaving, gezin, relatie en school.

Je kunt de hbo-opleiding MWD bij 22 hogescholen volgen. Er is zowel een voltijd, een deeltijd als een duale variant. Op een aantal hogescholen maakt de opleiding MWD onderdeel uit van de brede bacheloropleiding Social Work.

Angela (24) heeft aan de Hogeschool van Amsterdam de opleiding MWD gedaan: "Ik heb voor de opleiding MWD gekozen omdat ik van nature mensen graag help bij het oplossen van hun problemen."

Verschil MWD en SPH

Op het eerste oog lijken de opleidingen MWD en SPH niet veel van elkaar te verschillen. Allebei zijn het sociale studies waarbij je met mensen werkt. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Over het algemeen ligt bij de opleiding SPH de nadruk meer op het werken in en met groepen, terwijl de opleiding MWD meer gericht is op individuele begeleiding van een cliënt. De opleiding MWD is ook wat zakelijker dan de opleiding SPH.

Het verschil komt duidelijk naar voren in een korte beschrijving van de beroepen die je na beide studies kunt uitoefenen:

Wat kun je ermee worden?

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening leidt je op voor het beroep van maatschappelijk werker. Maatschappelijk werkers tref je in verschillende werkvelden aan:

Er is ook maatschappelijk werk voor mensen met een handicap (MEE).

Binnen die werkterreinen kun je bijvoorbeeld de volgende functies uitoefenen:

Angela: "Ik wilde graag met jongeren werken. Ik maak erg gemakkelijk contact met ze en vind het leuk om samen met hen hun problemen aan te pakken."

Ook je vestigen als zelfstandige behoort tot de mogelijkheden. De laatste jaren vestigen steeds meer maatschappelijk werkers zich zelfstandig met een eigen praktijk.

Wat is het carrièreperspectief?

Pas afgestudeerden komen veelal eerst in een uitvoerende functie terecht waarbij je mensen in een rechtstreeks contact helpt of begeleidt. Heb je wat meer ervaring, dan is de volgende carrièrestap vaak een leidinggevende baan, waarbij je de hulp moet organiseren en bij de uitvoering hiervan leiding geeft.

Je kunt er ook voor kiezen om verder te studeren. Je kunt aan het hbo een masteropleiding volgen die is gericht op de uitoefening van het beroep: een professionele master. Maar met je hbo-diploma op zak kun je ook aan de universiteit bijvoorbeeld Sociale Wetenschappen, Antropologie of Pedagogische Wetenschappen gaan studeren.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijd- en deeltijdvariant duren beiden vier jaar.

Je kunt de opleiding MWD ook in drie jaar doen als je een mbo opleiding op kwalificatieniveau 4 hebt afgerond. Je hebt dan recht op vrijstellingen.

Enkele hogescholen, zoals de Hogeschool van Amsterdam, bieden ook een duale variant aan (leren in combinatie met betaald werk). Je volgt de eerste twee jaar de voltijdopleiding. Daarna combineer je studeren met een (betaalde) baan.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar is vooral oriënterend van opzet. Je maakt kennis met het brede werkveld van de maatschappelijk werker en doet theoretische en praktische kennis op. In dit jaar kun je kijken of de opleiding iets voor jou is en of je geschikt bent voor het beroep van maatschappelijk werker.

In het tweede jaar verdiep je je verder. Je hebt theoretische vakken, zoals psychologie, pedagogiek en sociologie. In praktijkgerichte lessen oefen je in het voeren van gesprekken, het achterhalen van problemen en wat nodig is om problemen aan te pakken. Daarnaast loop je stages en werk je aan projecten, waardoor je veel praktijkervaring opdoet.

In het derde jaar loop je tien maanden stage. Door alle werkzaamheden die je tijdens de stage uitvoert krijg je een realistisch beeld van je toekomstige werk. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stage lopen.

In het vierde jaar schrijf je je afstudeeropdracht. Daarbij kies je zelf de vorm: onderzoek, beleidsontwikkeling of –toepassing, de instelling waarbij je de opdracht gaat uitvoeren en een eventuele specialisatie, zoals: vrouwen, allochtonen, verslaafden of kinderen. Bij enkele hogescholen maak je een portfolio, waarna je aan het einde van het vierde jaar in een assessment laat zien wat je gedurende je opleiding aan praktische en theoretische kennis hebt opgedaan.

Angela: "Ik heb geen scriptie geschreven, maar een assessment gedaan. Tijdens het assessment kreeg ik een briefje waarop in het kort stond vermeld wie ik voor me had: vrouw, 33 jaar, gescheiden, last van angstaanvallen. Met deze informatie ging ik het gesprek in en moest ik uitvinden wat er precies aan de hand was. Na het gesprek kon je je aan de hand van de theorieën die we tijdens de opleiding hadden geleerd verdedigen bij de docent. In het eindgesprek kreeg ik feedback op het gesprek en de uitslag ... ik was geslaagd!"

Welke toelatingseisen zijn er?

Om tot de opleiding toegelaten te worden, moet je minimaal een mbo-diploma hebben op niveau 4. Heb je een havo- of vwo-diploma? Elk profiel geeft recht op toelating. Voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek doen. Slaag je voor dit examen, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen.

Veel mbo-studenten stappen over naar deze hbo-opleiding. In de praktijk blijkt die overstap best tegen te vallen, omdat de eisen die aan je zelfstandigheid en aan je taalvaardigheid gesteld worden hoger zijn dan in het mbo. Bereid je daarom goed voor.

Angela: "De opleiding kon soms pittig zijn: dan denk ik vooral aan de theoretische kant en de toetsen. Aan de andere kant vind ik dat er te weinig theoretische lessen waren. Er waren altijd projecten waar je met anderen moest samenwerken. Wat mij betreft had er wat meer aandacht aan de theorie besteed mogen worden."

Wat is het profiel van de studenten?

Zoals bij de meeste sociale studies is het overgrote merendeel (77%) van de studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening vrouw. In de deeltijdvariant is het aantal mannelijke studenten groter. Studenten MWD zijn sociaal ingesteld, idealistisch, praktisch en assertief.  

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Als je het grootste deel van deze vragen met "ja" kunt beantwoorden, dan is de opleiding MWD misschien wel iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken of een gesprek aan te vragen met een studieadviseur.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/sociaal/mwd Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger