Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Collegialiteit

Collegialiteit

Collegialiteit houdt in dat je je collega’s helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is en rekening houdt met hun behoeften en belangen. Hierdoor lever je een positieve bijdrage aan de (werk)sfeer op de afdeling en de organisatie.

Wat betekent collegialiteit concreet?

Stel je voor: je collega en jij staan bij de koffieautomaat gezellig wat te babbelen. Je vertelt hem dat je in de komende vergadering een voorstel wilt doen voor een efficiëntere manier van werken waardoor er minder papier wordt verbruikt. Goed voor het milieu én de portemonnee van de organisatie. Je collega luistert vol interesse naar je verhaal. Dinsdagmiddag twee uur, de voorzitter opent de vergadering met het doornemen van de agenda. Een van de punten is een voorstel voor een nieuwe manier van werken waardoor het papierverbruik flink afneemt, ingediend door… je collega. Een collega die goede sier maakt met een idee van een ander, dat is niet wat je noemt collegiaal gedrag. Wat is collegialiteit dan wel? Drie voorbeelden:

Wat collegiaal gedrag precies inhoudt, verschilt per organisatie. Het hangt af van de geschreven en ongeschreven regels van je werkomgeving. Maar in zijn algemeenheid ben je collegiaal als je:

Welke competenties komen daarbij kijken?

Wanneer sla je door?

Het is fijn als je het goed kunt vinden met je collega’s, maar je slaat door als je de hele dag anderen aan het helpen bent en niet aan je eigen werk toekomt. Ook wanneer je een collega die niet capabel is de hand boven het hoofd houdt, ben je niet goed bezig.

Collegiaal zijn wil niet zeggen dat je altijd maar inschikkelijk moet zijn en uit moet groeien tot een dwangmatige jaknikker. Onderzoek toont aan dat de mensen die het meeste worden gerespecteerd geen compromissen sluiten als het om fundamentele waarden of persoonlijke karaktereigenschappen gaat. Ze zijn assertief en stellen duidelijke grenzen. Ze kunnen echter wanneer dat nodig is meegaand zijn en zich inleven in anderen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen jouw eigen belangen en die van je collega’s.

Bij welke beroepen heb je deze competentie nodig?

Uiteraard in de meeste beroepen, maar denk hier met name aan functies waarbij samenwerken heel belangrijk is, zoals:

Hoe ontwikkel je een collegiale werkhouding?

Waarom is een collegiale werkhouding belangrijk?

Met je collega’s breng je waarschijnlijk meer tijd door dan met je partner of je vrienden. Of je met plezier werkt hangt voor een belangrijk deel af van de collega’s met wie je dagelijks te maken hebt. Als je een veeleisende baan hebt of misschien zelfs met enige tegenzin naar je werk gaat, kunnen behulpzame en sympathieke collega’s toch veel goed maken.

Door je collegiaal op te stellen kun je verder komen in een organisatie, vooral als je het handig speelt en zorgt dat je baas je collegiale houding ziet. Mensen die een goed informeel contact hebben met collega’s, weten beter wat er speelt in hun organisatie en ervaren meer steun bij het uitvoeren van hun taken, want: doe jij iets voor een ander, dan ontvang je vaak steun terug.

Hoe toon je collegialiteit aan bij een sollicitatie?

Een voorbeeld: je solliciteert op de functie van leraar in het voortgezet onderwijs. ‘Collegiaal’ is één van je persoonlijke eigenschappen, zo staat in de vacaturetekst. Hoe toon je dat aan? Je kunt dit het beste doen aan de hand van de STAR-methode. Een voorbeeld:

Als docent heb je soms te maken met kinderen die echt het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. Het is dan heel fijn als je in de pauze stoom kunt afblazen bij een collega. Omdat ik weet hoe prettig dat is, bied ik zelf ook altijd een luisterend oor aan collega’s. Zo help je elkaar en kun je vervelende situaties de baas blijven. Laatst kwam bijvoorbeeld een jonge collega briesend de docentenkamer binnen. Een leerling van hem was helemaal geflipt toen deze werd gesommeerd de klas te verlaten. Ik heb mijn collega zijn verhaal laten doen en met de minuut zag je hem rustiger worden. Toen de pauze was afgelopen, lachte hij weer en kon hij kalm en zelfverzekerd aan zijn volgende les beginnen.

Voorbeelden van vragen over collegialiteit tijdens het sollicitatiegesprek:

Aanbevolen boeken

Bioloog Patrick van Veen geeft in dit boek een fascinerende kijk op het sociale gedrag van apen en trekt vervolgens parallellen met ons gedrag op de werkvloer. Het gaat over macht en imponeren, groepsdruk en samenwerking, communicatie en uiterlijk vertoon. Erg informatief en vermakelijk en soms ook een tikkeltje confronterend.

Waarom kun je met de ene college wel goed samenwerken en met de ander totaal niet? In dit Engelstalige boek ontdek je onder meer je eigen werkstijl en hoe die overkomt op je collega’s. Je leert kleine aanpassingen te maken die de kwaliteit van de samenwerking met je collega’s vergroot.

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/collegialiteit Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger