Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek Toegepast onderzoek Mbo-3-opleiding Allround Laborant

Mbo-3-opleiding Allround Laborant

Als allround laborant neem je monsters af en voer je hiermee proeven uit. In de mbo-3-opleiding Allround laborant leer je deze standaard scheikundige, natuurkundige en microbiologische proeven te doen volgens de geldende voorschriften. Aan het eind van de studie ben je in staat om monsters en voedingsbodems voor te bereiden, zelfstandig basisanalyses uit te voeren, rapportages te schrijven en de voorraden van het laboratorium te beheren.

Wat kun je ermee worden?

Met je diploma op zak kun je gaan werken als laboratoriummedewerker in:

Wat is het carrièreperspectief?

Je begint meestal als breed inzetbare laborant op een bepaald laboratorium. Binnen je vakgebied kun je je vervolgens specialiseren in een richting die je aanspreekt. Als laborant kun je doorgroeien naar de functie van analist, mits je over de juiste competenties beschikt en jezelf bijschoolt. Als analist heb je vaak leidinggevende taken.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

De beroepsopleiding Allround laborant duurt twee tot drie jaar, dat verschilt per onderwijsinstelling.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De opleiding Allround Laborant op niveau 3 kun je op twee manieren volgen: via de beroepsopleidende leerweg (bol, naar school en stage lopen) of via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren). Tijdens de bol-opleiding breng je de eerste anderhalf jaar door op school. Je volgt praktijklessen scheikunde, biologie en natuurkunde. De theorie leer je vanuit de practica. Ook krijg je les in wiskunde, Nederlands en Engels, veiligheid en kwaliteit. Na anderhalf jaar ga je een jaar stage lopen bij diverse laboratoria.

Volg je de bbl-opleiding, dan breng je de meeste tijd door in de praktijk van een erkend leerbedrijf. Je werkt minimaal 20 uur per week in een laboratorium. Een dag in de week ga je naar school en doe je praktijkprojecten.

Welke toelatingseisen zijn er?

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:

De toelatingseisen kunnen per school verschillen. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de school van jouw keuze. Bij enkele roc’s maakt een rekentoets deel uit van de toelatingsprocedure.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Heb je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is deze opleiding wellicht iets voor jou. Wil je zeker weten of de opleiding bij je past, bezoek dan een open dag. Vind je het lastig een goede opleidingskeuze te maken? Misschien is een meeloopdag dan iets voor jou. Tijdens zo'n dag ga je samen met een student van het roc naar school bij een opleiding van jouw interesse. Op die manier zie je precies wat een opleiding inhoudt, hoor je ervaringen van studenten en proef je de sfeer op de locatie.

Welke mbo-opleidingen sluiten op deze opleiding aan?

Als je na de opleiding Allround Laborant nog verder wilt studeren, kun je doorstromen naar de mbo-4-opleiding Analist. Deze opleiding heeft de volgende uitstroomrichtingen:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/toegepast-onderzoek/mbo-3-opleiding-allround-laborant Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger