Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Techniek Laborant Analist

Analist

Als analist werk je in een laboratorium. Daar doe je onderzoek in een bepaald vakgebied. Welk vakgebied precies is afhankelijk van je specialisme: biologisch, chemisch of medisch. Medisch analisten onderzoeken lichaamsstoffen zoals urine, bloed, weefsels en cellen. Maar er zijn ook analisten die zich bezighouden met het onderzoeken en verbeteren van producten. Je specialisme bepaalt het soort laboratorium waar je werkzaam bent, maar niet het takenpakket; dat is overal ongeveer hetzelfde. Wat je ook onderzoekt, als analist is het heel belangrijk dat je precies en nauwkeurig kunt werken.

Waar werk je als analist en wat zijn je werkzaamheden?

Afhankelijk van het specialisme dat je hebt gekozen, kun je als analist werkzaam zijn in laboratoria van ziekenhuizen, bloedbanken, universiteiten, diagnostische centra, paramedische diensten, keuringsdiensten, onderzoeksinstituten, productiebedrijven en fabrieken. Het werk kan verschillen van het uitvoeren van controletests tot de ontwikkeling van producten tot echte onderzoekswerkzaamheden. Dit doe je met behulp van vaak kostbare en specialistische apparatuur. Je analyseert de gegevens en interpreteert de resultaten. Je verwerkt de resultaten vervolgens in de computer en rapporteert ze aan je opdrachtgever. Als je in een ziekenhuis werkt is dit bijvoorbeeld een arts of een verpleegkundige.

Analist: "Het leuke van dit werk is dat aan de hand van jouw analyses een ziekte kan worden vastgesteld of uitgesloten. Bovendien kan ook het verloop van een ziekte worden gevolgd en worden vastgesteld of de behandeling succes heeft gehad. Tijdens de bloedafname heb je contact met patiënten, zodat je ook de persoon achter het te analyseren buisje bloed ziet. Het werk is gevarieerd aangezien je elke dag andere bepalingen doet. Bovendien zijn er nog genoeg nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken in de klinische chemie zodat je door blijft leren tijdens je werk."
Bron: website Sint Franciscus Gasthuis.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Wat is je plaats in de organisatie?

Vaak ben je verantwoordelijk voor een team van laboranten. Daarnaast heb je veelvuldig overleg met andere analisten en opdrachtgevers. Dit kunnen artsen zijn, maar ook onderzoekers of managers.

Hoe word je analist?

Als je analist wilt worden, geeft de mbo-4-opleiding Analist je hiervoor een goede basis. Deze opleiding duurt vier jaar. Je kunt de opleiding op twee manieren volgen: via de beroepsopleidende leerweg (bol, naar school en stage lopen) of via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren). Tijdens de bol-opleiding breng je de eerste anderhalf jaar door op school. Je volgt praktijklessen scheikunde, biologie en natuurkunde. De theorie leer je vanuit de practica. Ook krijg je les in wiskunde, Nederlands en Engels, veiligheid en kwaliteit. Na anderhalf jaar ga je een jaar stage lopen bij diverse laboratoria.
Doe je de bbl-opleiding, dan breng je de meeste tijd door in de praktijk van een erkend leerbedrijf. Je werkt minimaal 20 uur per week in een laboratorium. Een dag in de week ga je naar school en doe je praktijkprojecten.Tijdens de opleiding kies je een specialisme:

Je moet biologie, scheikunde en natuurkunde leuk vinden als je deze opleiding gaat volgen.

Kun je hbo-niveau aan en spreekt de medische wereld je aan, dan kun je met de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek medisch analist worden.  

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Je begint meestal als breed inzetbare analist op een bepaald laboratorium. Binnen je vakgebied kun je je vervolgens gaan specialiseren in een richting die je aanspreekt. Ben je eenmaal gespecialiseerd, dan kun je doorgroeien naar de functie van hoofdanalist of hoofd van een laboratorium, mits je over de juiste competenties beschikt. 

Welke beroepen lijken erop?

Er zijn geen beroepen die lijken op dat van analist. Wil je graag in de medische sector aan de slag, vind je analyseren leuk, maar werk je liever met mensen dan met weefsels en cellen, dan kun je denken aan een beroep als:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/techniek/laborant/analist Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger