Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek Toegepast onderzoek Mbo-4-opleiding Analist

Mbo-4-opleiding Analist

De mbo-4-opleiding Analist is een perfecte opleiding voor wie het leuk vindt om zaken tot de bodem uit te zoeken en heel secuur kan werken. De opleiding heeft zes uitstroomrichtingen: analist klinische chemie, analist pathologie, microbiologisch analist, biotechnologisch analist, chemisch-fysisch analist en technisch onderwijsassistent. De opleiding duurt vier jaar en is aan verschillende roc’s te volgen.

Wat kun je ermee worden?

Afhankelijk van het specialisme dat je hebt gekozen, kun je als analist werkzaam zijn in laboratoria van ziekenhuizen, bloedbanken, universiteiten, diagnostische centra, paramedische diensten, keuringsdiensten, onderzoeksinstituten, productiebedrijven en fabrieken. Het werk kan verschillen van het uitvoeren van controletests tot de ontwikkeling van producten tot echte onderzoekswerkzaamheden.

Wat is het carrièreperspectief?

Je begint meestal als breed inzetbare analist op een bepaald laboratorium. Binnen je vakgebied kun je je vervolgens specialiseren in een richting die je aanspreekt. Ben je eenmaal gespecialiseerd, dan kun je doorgroeien naar de functie van hoofdanalist of hoofd van een laboratorium, mits je over de juiste competenties beschikt.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

De mbo-4-opleiding Analist duurt vier jaar. Je kunt de opleiding op twee manieren volgen: via de beroepsopleidende leerweg (bol, naar school en stage lopen) of via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren). Tijdens de bol-opleiding breng je de eerste anderhalf jaar door op school. Je volgt praktijklessen scheikunde, biologie en natuurkunde. De theorie leer je vanuit de practica. Doe je de bbl-opleiding, dan breng je de meeste tijd door in de praktijk van een erkend leerbedrijf. Je werkt minimaal 20 uur per week in een laboratorium. Een dag in de week ga je naar school en doe je praktijkprojecten.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste en tweede jaar van de opleiding zijn basisjaren waarin je kennismaakt met de chemische, biologische en medische diagnostiek. Je volgt praktijklessen scheikunde, biologie en natuurkunde en krijgt daarnaast algemene vakken, zoals wiskunde, Engels, Nederlands en veiligheid. Aan het einde van het tweede jaar kies je in welke richting je verder wilt: analist klinische chemie, analist pathologie, microbiologisch analist, biotechnologisch analist, chemisch-fysisch analist of technisch onderwijsassistent. De richting die je kiest bepaalt de inhoud van je lesprogramma in het derde en vierde leerjaar. Kies je bijvoorbeeld voor de opleiding analist pathologie, dan leer je alles over weefsels en lichaamscellen en loop je stage in het laboratorium van een ziekenhuis. Daar voer je opdrachten uit die aansluiten op de beroepspraktijk. Zo leer je onder begeleiding wat je later gaat doen.

Welke toelatingseisen zijn er?

De toelatingseisen kunnen per school verschillen. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de school van jouw keuze. Bij enkele roc’s maakt een rekentoets deel uit van de toelatingsprocedure.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Heb je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is deze opleiding wellicht iets voor jou. Wil je zeker weten of de opleiding bij je past, bezoek dan een open dag. Vind je het lastig een goede opleidingskeuze te maken? Misschien is een meeloopdag dan iets voor jou.
Tijdens een meeloopdag ga je samen met een student van het roc een dag naar school bij een opleiding van jouw interesse. Op die manier zie je precies wat een opleiding inhoudt, hoor je ervaringen van studenten en proef je de sfeer op de locatie.

Welke hbo-opleidingen sluiten op deze opleiding aan?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/toegepast-onderzoek/mbo-4-opleiding-analist Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger