Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Natuur, milieu en landbouw Wo-opleiding Diergeneeskunde

Wo-opleiding Diergeneeskunde

Diergeneeskunde is dé opleiding als je een carrière als dierenarts ambieert. Als dierenarts ben je verantwoordelijk voor de zorg en het welzijn van voornamelijk zieke dieren. Van fretten tot koeien en van honden tot paarden. Maar je kunt met deze studie meer kanten op. Je kunt je ook richten op de veterinaire volksgezondheid en de kwaliteit en veiligheid van levensmiddelen met een dierlijke oorsprong bewaken. Je kunt hierbij denken aan producten als eieren, melk en vlees. Diergeneeskunde kun je alleen aan Universiteit Utrecht studeren. 

Wat kun je ermee worden?

Met een MSc-titel in de Diergeneeskunde op zak kun je gaan werken:

Dierwetenschappen
Wil je op universitair niveau ‘iets’ met dieren doen, maar niet per se als dierenarts, dan is de bacheloropleiding Dierwetenschappen van Wageningen Universiteit wellicht een geschikt alternatief. Ligt de focus in de opleiding Diergeneeskunde op het beter maken van zieke dieren, in de opleiding Dierwetenschappen richt je je meer op gezonde dieren. Je doet kennis op over voeding, anatomie, fysiologie, huisvesting, gedrag en ziektes van dieren die op de een of andere manier een relatie hebben tot de mens (voedsel, gezelschap, educatie, recreatie en natuurbeheer). Voor Dierwetenschappen geldt geen numerus fixus. Om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Dierwetenschappen heb je een vwo-diploma met een profiel Natuur & Gezondheid of Natuur en Techniek nodig. Met een profiel Cultuur & Maatschappij ben je toelaatbaar als je wiskunde A of wiskunde B en scheikunde in je pakket hebt. Met een profiel Economie & Maatschappij heb je scheikunde in je pakket nodig.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding tot dierenarts bestaat uit een driejarige bacheloropleiding en driejarige master. De totale universitaire studie Diergeneeskunde neemt dus zes jaar in beslag.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het onderwijs binnen de driejarige bachelor is onderverdeeld in blok- en lijnonderwijs. In een blok staat een thema centraal, bijvoorbeeld bloedcirculatie, voortplanting of veterinaire volksgezondheid. In het lijnonderwijs worden onderwerpen behandeld die niet in een blok passen of het gaat om vaardigheden die je onder de knie moet krijgen, zoals klinisch redeneren en diagnostiek. Tijdens de opleiding volg je hoor- en werkcolleges. De theorie die je hier opdoet breng je tijdens practica in de praktijk. Daarbij werk je met levende en dode dieren, proefdieren, weefsels en anatomische modellen. In het tweede en derde jaar heb je de mogelijkheid om in de vrije ruimte (minor) enkele cursussen te volgen die passen bij je interesses en ambities. Dit kunnen cursussen zijn binnen de faculteit Diergeneeskunde, maar ook daarbuiten. Ook is het mogelijk om een cursus aan een andere universiteit in binnen- en buitenland te volgen. In het laatste jaar schrijf je een scriptie. Rond je deze met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren en kun je doorstromen naar de master Diergeneeskunde. De masteropleiding kent drie afstudeerrichtingen: landbouwhuisdieren/veterinaire volksgezondheid, gezelschapsdieren en paard. Aan het einde van deze driejarige opleiding ontvang je de titel Master of Science (MSc).

Welke toelatingseisen zijn er?

De opleiding Diergeneeskunde kent een numerus fixus. Dit betekent dat het aantal beschikbare plaatsen gelimiteerd is.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de universitaire opleiding Diergeneeskunde wellicht iets voor jou. Om erachter te komen of het echt bij je past, is het verstandig om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Bezoek een open dag of meld je aan voor een dagje proefstuderen.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Welke mbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/natuur-landbouw-milieu/diergeneeskunde Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger