Wo-opleiding Rechtsgeleerdheid

In de studie Rechtsgeleerdheid – ook wel Rechten – leer je het recht wetenschappelijk te bestuderen, maar het ook in de praktijk toe te passen. Om juridische vraagstukken op te lossen heb je namelijk niet alleen kennis van wetten nodig, maar ook bepaalde vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan analyses maken, argumenteren en betogen schrijven.
Je kunt aan tien universiteiten Rechtsgeleerdheid studeren. Ook de Open Universiteit – de universiteit voor afstandsonderwijs – biedt de studie aan. 

Wat kun je ermee worden?

Het merendeel van de afgestudeerde juristen met een bachelor- en masterdiploma vindt werk in het bedrijfsleven, bij banken, de overheid, vakbonden, consumentenorganisaties, verzekeringsmaatschappijen, werkgevers- en werknemersverenigingen, bedrijfsverenigingen en het onderwijs.  Ambieer je een carrière als advocaat, rechter of officier van justitie –  de togaberoepen – dan moet je na je bacheloropleiding een master volgen die je 'civiel effect' verschaft. Wil je advocaat worden, dan ben je hierna nog drie jaar aan het studeren en zes jaar wanneer het beroep van rechter of officier van justitie je aanspreekt.  

Na het behalen van je mastertitel kun je ook kiezen voor een wetenschappelijke carrière aan de universiteit en promoveren. Je doet dan onderzoek en combineert dit met een baan als docent aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren.

Verschil tussen wo Rechten en hbo Rechten
Sinds een aantal jaren is er ook een hbo-opleiding Rechten. Deze opleiding is praktijkgerichter dan de universitaire variant. Na afronding van de opleiding kun je als hbo-jurist aan de slag bij de overheid, het bedrijfsleven en bij juridisch detacheerders.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding duurt drie jaar (180 ECTS), de masteropleiding een of twee jaar (60 of 120 ECTS).

Wat doe je tijdens de opleiding?

Hoe het programma er precies uitziet verschilt per universiteit. Door de bank genomen heeft het eerste jaar van de opleiding – de propedeuse – een algemeen en oriënterend karakter; je maakt kennis met wetboeken en juridische begrippen, leert de achtergronden van het Nederlandse rechtssysteem kennen en krijgt een inleiding in de verschillende rechtsgebieden. Je leert het recht wetenschappelijk te bestuderen, maar leert ook hoe je het in de praktijk kunt toepassen. Je ontwikkelt een aantal juridische en academische vaardigheden, zoals het leren interpreteren en analyseren van uitspraken, discussiëren en argumenteren. Bij enkele universiteiten kies je aan het einde van het eerste jaar een hoofdrichting, zoals international business law of notarieel recht. Uiteraard leer je ook hoe je wetenschappelijk onderzoek opzet en uitvoert.

In het tweede en derde jaar van de opleiding verdiep je je kennis met meer specialistische vakken en kies je een minor. Je kunt deze minor naar eigen keuze invullen. Je kunt een minor aan je eigen faculteit volgen, maar ook aan een andere faculteit of universiteit - in Nederland of in het buitenland. Je sluit de bacheloropleiding af met een afstudeeropdracht. Na afronding van de opleiding mag je de titel Bachelor of Laws (LLB) voeren. Met dit diploma op zak kun je in principe de arbeidsmarkt op, maar wil je een volwaardig academisch diploma dan is het verstandig nog een master te volgen. En er is nog een andere reden: je hebt alleen toegang tot de togaberoepen (advocaat, officier van justitie, rechter of notaris) als je bepaalde vakken hebt gevolgd (civiel effect). Je sluit de een- of tweejarige masteropleiding af met een scriptie waarin je je visie weergeeft op een concreet vraagstuk. Hierna mag je de titel Master of Laws (LLM) voeren. 

Spreekt het beroep van notaris je aan, dan is Notarieel Recht de aangewezen universitaire bacheloropleiding en voor het beroep van fiscalist ben je bij de universitaire bacheloropleiding Fiscaal Recht helemaal op je plek.

Hoe zwaar is het?

Vaak wordt gedacht dat een rechtenstudie saai en droog is en vooral bestaat uit het van buiten leren van wetten en rechtsregels. Dat is niet juist. Je hoeft geen dikke wetboeken uit je hoofd te leren. Dat heeft ook geen zin, want juridische regelingen veranderen vaak. Je leert tijdens je rechtenstudie waar je bepaalde regels kunt vinden, hoe je ermee om moet gaan en hoe je ze kunt interpreteren. Dat gebeurt aan de hand van de praktijk. Je past je kennis toe op concrete situaties. Betekent dit dan dat je helemaal niet zoveel hoeft te lezen? Nee, dat moet nog steeds, maar vind je dit geen probleem, dan hoeft rechten geen zware studie te zijn.

Welke toelatingseisen zijn er?

Voor de universitaire studie Rechtsgeleerdheid gelden de volgen eisen aan je vooropleiding:

  • vwo-diploma met elk profiel
  • propedeusediploma van een hbo- of wo-opleiding.
  • bachelor- of masterdiploma van een hbo-opleiding.

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen, dan kun je deelnemen aan het colloquium doctum. Slaag je voor dit toelatingsexamen, dan kun je je alsnog inschrijven.

Voor sommige prestigieuze opleidingen gelden aanvullende eisen, zoals voor het Utrechts Law College van de universiteit van Utrecht (UU).

Enkele universiteiten hanteren een numerus fixus: de opleiding laat niet meer dan een van tevoren vastgesteld aantal geselecteerde studenten toe.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je interesse in maatschappelijke ontwikkelingen?
  • Ben je kritisch?
  • Ben je nieuwsgierig?
  • Ben je nauwkeurig?
  • Beheers je de Nederlandse taal - zowel gesproken als geschreven - uitstekend? 
  • Vind je het leuk om lange lappen (Engelstalige) tekst minutieus door te nemen?
  • Ben je in staat om situaties genuanceerd te bekijken?
  • Kun je goed zelfstandig werken?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de wo-opleiding Rechten wellicht iets voor jou.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Recht en bestuur Wo-opleiding Rechtsgeleerdheid