Wo-opleiding Sociologie
Waarom belanden bepaalde groepen jongeren in de criminaliteit? Welke trends en oorzaken zijn zichtbaar rondom migratievraagstukken? Wat zijn de oorzaken van sociale ongelijkheid tussen mensen en wat is daaraan te doen? Sociologie is de studie van hoe mensen met elkaar samenleven, van sociale verschijnselen en maatschappelijke vraagstukken. Niet alleen door het gedrag van de mens, maar ook door politieke invloeden en technologische veranderingen zijn binnen de samenleving voortdurend ontwikkelingen gaande. In de universitaire bachelor Sociologie leer je deze ontwikkelingen op een wetenschappelijke manier te bestuderen. Je onderzoekt onder meer hoe deze ontwikkelingen kunnen ontstaan, waarom ze ontstaan en hoe je beleidsoplossingen bedenkt om ze te beïnvloeden.
Wat kun je ermee worden?
In principe kun je na het behalen van je bachelor al de arbeidsmarkt op, maar veel functies vereisen een afgeronde masteropleiding. De meeste studenten kiezen er dan ook voor om na hun bachelor een master te volgen. Na je master kun je aan de slag bij gemeentes, provincies, onderzoeksbureaus, onderwijsinstellingen, culturele instellingen, de journalistiek, woningbouwverenigingen en de gezondheidszorg. Voorbeelden van functies zijn:
Je kunt ook docent worden, maar hiervoor moet je na je master nog een eenjarige lerarenopleiding volgen waarmee je je eerstegraads lesbevoegdheid haalt. Je kunt er ook voor kiezen om verder te gaan in het (wetenschappelijk) onderzoek en te gaan promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek aan de universiteit en geeft daarnaast onderwijs. Je sluit je promotie af met het verdedigen van je proefschrift en mag hierna de titel doctor (dr.) voeren.
Wat zijn de belangrijkste competenties?
Hoe lang duurt de opleiding?
De bachelor duurt drie jaar. Een bachelor én een master vormen samen een academische opleiding. Een masteropleiding duurt een of twee jaar, afhankelijk van de master die je kiest. De volledige universitaire opleiding duurt dus maximaal vijf jaar.
Andreas Schippers, student Sociologie:
“Wat Sociologie voor mij zo interessant maakt is het feit dat het zo sterk is verweven met het dagelijkse leven. Zoveel politiek beleid is gebaseerd op sociologisch onderzoek dat je eigenlijk kunt zeggen dat sociologie een van de grondstenen van de Nederlandse samenleving vormt. Dat je daaraan kunt bijdragen is natuurlijk erg bijzonder.”
Bron: website Universiteit Utrecht
Wat doe je tijdens de opleiding?
In het eerste jaar – de propedeuse – maak je kennis met het vakgebied van de sociologie. Je verkent sociologische theorieën en je volgt inleidende vakken in economie, politicologie en organisatiekunde. Daarnaast leer je hoe je onderzoek doet en je bevindingen presenteert. Je volgt hoor- en werkcolleges en volgt practica. Het tweede jaar bouwt voort op het eerste jaar. Je bestudeert maatschappelijke vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld migratie en integratie en rijkdom en armoede. De specialisatierichtingen verschillen per universiteit. In het derde jaar kies je een minor. Deze geeft je de mogelijkheid je kennis te verbreden bij een andere opleiding of universiteit. Je kunt ook studeren aan een buitenlandse universiteit. Je sluit je bachelor af met een onderzoek dat je zelf uitvoert over een door jou gekozen onderwerp. Rond je de opleiding met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.
Wat zijn de toelatingseisen?
Cultuur & Maatschappij | Economie & Maatschappij | Natuur & Techniek | Natuur & Gezondheid | |
---|---|---|---|---|
Vwo | Toelaatbaar | Toelaatbaar | Toelaatbaar | Toelaatbaar |
Ook met een hbo-propedeuse of -einddiploma word je toegelaten. Voor de hbo-propedeuse geldt dat je een wiskunde A-certificaat op havo- of vwo-niveau hebt met als cijfer een 6 of hoger.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek afleggen: het colloquium doctum. Rond je dit met succes af, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen.
Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?
- Vind je het leuk om maatschappelijke vraagstukken te onderzoeken?
- Wil jij de samenleving beter leren begrijpen
- Houd je het nieuws dagelijks bij?
- Ben je nieuwsgierig?
- Deins je niet terug voor een flinke portie statistiek?
Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de bachelor Sociologie wellicht iets voor jou!
Welke wo-opleidingen lijken erop?
- Bestuurskunde
- Psychologie (meer op het individu gericht)
- Culturele Antropologie
- Sociale Geografie
Welke hbo-opleidingen lijken erop?
Auteur: Marieke van Oosterhout