Wo-bachelor Fiscaal Recht

Hoe zit de belastingwetgeving in elkaar? Zijn de regels duidelijk en komen ze niet in conflict met andere regelgeving? In de bacheloropleiding Fiscaal Recht richt je je op de (internationale) aspecten van het belastingrecht, de doelstellingen van fiscale regelgeving en op de toepassing van het belastingrecht in de praktijk. De studie is een mix van juridische, economische en fiscale vraagstukken.

Wat kun je ermee worden?

Om je op het hoogste niveau met fiscaal recht bezig te kunnen houden, volg je na je bachelor de master Fiscaal Recht. Na het behalen van je master kun je (in binnen- en buitenland) onder meer werk vinden als belastinginspecteur bij de Belastingdienst en als fiscaal jurist bij banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants- en belastingkantoren en als juridisch beleidsmedewerker de overheid.  Als je de bachelor Fiscaal Recht combineert met een aantal extra vakken en een aansluitende master verkrijg je ook ‘civiel effect’. Je hebt dan ook toegang tot de zogenaamde togaberoepen: advocaat, rechter en officier van justitie.
Is er een aspect van het vakgebied dat je nader wilt onderzoeken, dan kun je na je masteropleiding fiscaal recht solliciteren naar een promotieplaats. Als promovendus werk je vier jaar zelfstandig aan een groot onderzoek en schrijf je hierover een proefschrift. Daarna krijg je de titel doctor (dr.).

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding Fiscaal Recht kun je zowel in voltijd als in deeltijd volgen en duurt drie jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In je eerste studiejaar – de propedeuse – volg je samen met studenten van de andere rechtenopleidingen, zoals Notarieel Recht en Rechtsgeleerdheid uiteenlopende vakken. Zo krijg je een beeld van de belangrijkste rechtsgebieden en kun je na het eerste jaar kiezen welke richting het beste bij je past. Vanaf het tweede jaar bestaat het programma uit meer specifieke fiscaalrechtelijke vakken. Je krijgt inzicht in het Nederlandse en internationale belastingrecht, ondernemingsrecht en de inkomstenbelasting. Gedurende de hele bachelor is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je juridische vaardigheden, zoals argumenteren, betoog schrijven en pleiten. Je sluit je bacheloropleiding af met een scriptie, waarna je de titel Bachelor of Laws (LLB) krijgt.

Wat zijn de toelatingseisen?


Cultuur & Maatschappij
Economie & Maatschappij
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid
VwoToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaar
Ook met een hbo-propedeuse of -einddiploma ben je toelaatbaar. Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je aanmelden voor een toelatingsonderzoek 21+: het colloquium doctum.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Spreken fiscale vraagstukken je aan?
  • Zie je een combinatie van economie en rechten wel zitten?
  • Ben je kritisch?
  • Ben je nieuwsgierig?
  • Ben je nauwkeurig?
  • Beheers je de Nederlandse taal - zowel gesproken als geschreven - uitstekend? 
  • Vind je het leuk om lange lappen (Engelstalige) tekst minutieus door te nemen?
  • Ben je in staat om situaties genuanceerd te bekijken?
  • Kun je goed zelfstandig werken?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de bachelor Fiscaal Recht wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken. Je kunt je ook opgeven voor een dagje proefstuderen. Je loopt dan een dag mee met een student en ervaart hoe het is om deze studie te volgen.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Recht en bestuur Wo-bachelor Fiscaal Recht