Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Veiligheid Politiekundige bachelor

Politiekundige bachelor

Was het altijd je jeugddroom om politieagent te worden? Of ambieer je op termijn een baan als rechercheur? Zou je je neus graag in fraudezaken steken of ben je als whizzkid wel geïnteresseerd in het oplossen van digitale criminaliteit? Een goede start voor al dit soort specialisaties binnen de politie is de politiekundige bachelor.

Wat kun je ermee worden?

Je wordt, als je de politiekundige bachelor hebt afgerond, politieagent op hbo-niveau. Je signaleert problemen, ontwikkelt plannen en je voert deze uit. Je wordt opgeleid voor een uitvoerende functie, maar wel een functie waarbij van je verwacht wordt dat je je ook met het beleid van de politie bezighoudt. Je signaleert problemen in de samenleving en werkt actief mee aan de oplossing daarvan. Je hebt dus een grote verantwoordelijkheid.

Het verschil met agenten op mbo-niveau is dat je ingezet wordt bij complexere situaties, bijvoorbeeld bij grote verkeersongevallen, de planning en organisatie van grote evenementen of het oplossen van moeilijke maatschappelijke problemen. Ook werk je bijvoorbeeld aan het opzetten van preventieprogramma's, of denk je mee over nieuw beleid rondom uitgaansgebieden of het tegengaan van vandalisme en geweld.

Wat is je kans op een baan?

Er zijn in Nederland 26 politiekorpsen. Voordat je met de opleiding kunt beginnen, moet je bij een van die korpsen een baan zien te bemachtigen. Omdat er in Nederland de wens leeft voor 'meer blauw op straat', is het relatief eenvoudig een baan bij de politie te vinden. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je wordt aangenomen. Een fysieke test en een gezondheidstest maken deel uit van de selectie en ook je gedrag moet onbesproken zijn. Op de website Kom bij de politie vind je meer informatie over vacatures en de selectieprocedure.

Na afronding van de opleiding ben je niet langer aspirant, maar volwaardig politieagent op het niveau waarop je de opleiding hebt afgerond.

Wat is het carrièreperspectief?

Na het afronden van de opleiding kun je als politieagent gaan werken, maar je kunt je (in overleg met jouw korps) ook verder specialiseren. Je hebt de volgende mogelijkheden:

Voor al deze specialisaties geldt dat je het volgen van een leergang meestal combineert met werk bij een politiekorps.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Globaal gezegd moet je minstens over de volgende competenties beschikken:

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 4 jaar en wordt als een duaal traject aangeboden. Dat betekent dat je 4 jaar lang afwisselend leert op het onderwijsinstituut en in de beroepspraktijk (bij een politiekorps). Je kunt pas aan de opleiding beginnen als je een baan bij de politie hebt gevonden. Die baan is gekoppeld aan de opleiding die je gaat volgen.

Voor 'zij-instromers' (mensen die al een andere hbo- of wo-opleiding hebben afgerond) bestaat de mogelijkheid om de opleiding in minder tijd te doen. Ook mensen die al een andere politieopleiding hebben gevolgd, bijvoorbeeld op mbo-niveau, kunnen de politiekundige bachelor sneller doorlopen. Vraag bij de Politieacademie naar de precieze mogelijkheden.

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma 'Bachelor (Ba) of Policing'.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het onderwijs is competentiegericht. Dat betekent dat je werkt aan vaardigheden, die je oefent en verbetert in de praktijk. Je hebt een baan naast je studie, zodat je volop de gelegenheid hebt de vereiste competenties in praktijk te brengen.

Het onderwijs omvat de volgende 'kernopgaven':

Ongeveer de helft van je tijd breng je door op de politieacademie in Apeldoorn. De andere helft van de tijd werk je onder leiding van een coach in de praktijk bij een politiekorps.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de politiekundige bachelor toegelaten op grond van een van de volgende diploma's:

Je moet verder nog aan een aantal selectie-eisen voldoen, onder andere op het gebied van gezondheid, conditie en gedrag.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Als je veel van deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is een carrière bij de politie misschien iets voor jou.

Welke opleidingen lijken erop?

Er zijn geen opleidingen die erg lijken op de politiekundige bachelor. Er zijn wel deelterreinen die in andere opleidingen aan bod komen. Overweeg bij twijfel dus ook de volgende opleidingen:

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen
(met dank aan het Informatiepunt van de Politieacademie)

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/veiligheid/politiekundige-bachelor Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger