Opleiding tot politieagent

Wie politieagent wil worden kan dit op verschillende niveaus. Alle opleidingen worden als een duaal traject aangeboden. Dat betekent dat je anderhalf (Assistent politiemedewerker), drie (Politiemedewerker en Allround politiemedewerker) of vier jaar (Politiekundige bachelor) afwisselend leert op de Politieacademie en in de beroepspraktijk. Je kunt pas aan een politieopleiding beginnen als je een baan bij de politie hebt gevonden. Die baan is gekoppeld aan de opleiding die je gaat volgen.

Toelatingseisen

Diploma-eisen

  • Mbo-2-opleiding Assistent politiemedewerker: minimaal een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg.
  • Mbo-3-opleiding Politiemedewerker: minimaal een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg. 
  • Mbo-4-opleiding Allround politiemedewerker: minimaal een diploma vmbo gemengde of theoretisch leerweg (let op: bij sommige korpsen geldt als eis minimaal een mbo-4- of havo-diploma).
  • Politiekundige bachelor: minimaal een mbo-4- of havo-diploma.

Aanvullende eisen

Voor alle opleidingen geldt dat je verder nog aan een aantal aanvullende selectie-eisen moet voldoen, onder andere op het gebied van gezondheid, conditie en gedrag.

Vrijstellingen

Bij de Politiekundige bachelor is het mogelijk om een verkorte opleiding te doen als 'zij-instromer' (als je al een andere hbo- of wo-opleiding hebt afgerond). Ook mensen die al een andere politieopleiding hebben gevolgd, bijvoorbeeld op mbo-niveau, kunnen de politiekundige bachelor sneller doorlopen. Vraag bij de Politieacademie naar de precieze mogelijkheden.

Vervolgopleidingen

In overleg het korps waar je werkt, kun je je na verloop van tijd specialiseren. Je volgt dan wederom een duale politieopleiding. Je hebt de volgende mogelijkheden:

  • Een politiekundige bachelor, waarmee je agent op hbo-niveau wordt.
  • Een politiekundige master, waarmee je agent op wo-niveau wordt.
  • Een specialisatie binnen de recherche, de gevaarsbeheersing, verkeer en milieu of het vreemdelingentoezicht. Voor een specialisatie in de recherche bestaat er een recherchekundige hbo-master, ook wel Master of Criminal Investigation genoemd.
  • Een leergang politieleiderschap, waarmee je tot leidinggevende kunt doorgroeien.

Voor al deze specialisaties geldt dat je het volgen van een leergang meestal combineert met werk bij een politiekorps.

Wat leer je in de opleiding?

Het politiewerk houdt veel meer in dan je op basis van het politiewerk op straat zou denken. Er zijn gespecialiseerde opleidingen op het gebied van milieucriminaliteit, digitaal opsporen, forensische opsporing, recherchekunde et cetera.

Naast de complete beroepsopleidingen is er vervolgonderwijs is allerlei aspecten van het politiewerk. Een willekeurig voorbeeld is de module van een maand "Bewijswaarde in complexe milieuonderzoeken".

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Beroep Functies in de sector Veiligheid Politieagent Opleiding tot politieagent