Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Veiligheid Mbo-4-opleiding Allround Politiemedewerker

Mbo-4-opleiding Allround Politiemedewerker

De mbo-4-opleiding Allround politiemedewerker is een duale opleiding van maximaal vier jaar waarin je wordt opgeleid tot allround politiemedewerker, ook wel hoofdagent. Veiligheid, leefbaarheid, dienstverlening en maatschappelijke integriteit zijn onderwerpen die als een rode draad door de opleiding lopen. Daarnaast doe je tijdens de opleiding ook veel algemene kennis van het politievak op.

Wat kun je ermee worden?

De mbo-4-opleiding Allround politiemedewerker leidt je op tot hoofdagent. Deze rang zit tussen agent en brigadier in. Als allround politiemedewerker beheers je - de naam zegt het al - vrijwel alle aspecten van het politiewerk; je bent zowel een doener als een denker. Naast het praktische politiewerk - denk aan surveilleren, optreden en afgaan op meldingen - schat je risico’s en problemen in, zie je samenhang tussen verschillende problemen, maak je plannen, bedenk je praktische oplossingen voor de langere termijn en voer je deze vervolgens ook uit.
Voorbeelden van situaties waarmee je te maken kunt krijgen:

Wat is het carrièreperspectief?

Als hoofdagent kun je werkzaam zijn in verschillende functies en bij verschillende onderdelen van de politie. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij de recherche in de functie van rechercheur of in een wijkteam als medewerker basispolitiezorg. Als je enkele jaren goed gefunctioneerd hebt als politiemedewerker, kun je intern doorgroeien naar een functie op een hoger niveau of een gespecialiseerde functie. Zo kun je je verder specialiseren bij diverse onderdelen van de politie, bijvoorbeeld bij de vreemdelingenpolitie of de ME. Je kunt ook kiezen voor een specialisme op het gebied van spoor, water of verkeer bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Maar je kunt ook doorstromen naar het niveau van brigadier. Er moet dan wel een vacature zijn voor dat volgende niveau. Word je aangenomen, dan volg je wederom een duaal traject. Je volgt de politiekundige bachelor en brengt vervolgens het geleerde in de praktijk in het politiekorps waar je werkzaam bent.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Globaal gezegd moet je minstens over de volgende competenties beschikken:

Hoe lang duurt het?

De mbo-opleiding Allround politiemedewerker duurt in principe vier jaar, maar dit is afhankelijk van het korps waar je solliciteert. Bij het korps Amsterdam-Amstelland ben je na vier jaar hoofdagent, terwijl je bij het korps Midden en West-Brabant al na drie jaar het diploma op zak hebt. De opleiding start vier maal per jaar op verschillende locaties in het land. Heb je al een diploma van een mbo-, hbo- of wo-opleiding op zak, dan kun je de opleiding veelal verkort volgen.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding combineer je werken en leren. Je wisselt studie en praktijk in blokken van twaalf weken (kwartielen) met elkaar af. Tijdens de lessen, die je volgt aan de Politieacademie, komen allerlei onderwerpen aan bod, zoals aanhoudingstechnieken, zelfverdediging, wetskennis, wapengebruik, afhandelen van verkeersongevallen en gesprekstechnieken. Elke kwartiel wordt een bepaald lesonderdeel behandeld en helemaal afgerond. Je opgedane kennis breng je als aspirant-agent in opleiding in de praktijk in het regiokorps waar je werkzaam bent. Tijdens die werkperiodes heb je een praktijkcoach die je begeleidt. Na drie jaar heb je je diploma. Als je goed functioneert kun je verder groeien. Je kunt ook kiezen voor een specialisatie, bijvoorbeeld bij de recherche, Jeugd en Zeden of een functie als persoonsbeveiliger.

Salaris

Het korps waar je werkt betaalt je gehele opleiding, uniform en boeken. Daarnaast ontvang je een salaris en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Je salaris wordt bepaald op basis van je leeftijd en werkervaring.

Welke toelatingseisen zijn er?

Voor de mbo-opleiding tot Allround politiemedewerker moet je voldoen aan de volgende basiseisen:

Verder moet je nog aan een aantal eisen voldoen op het gebied van gezondheid, conditie en gedrag.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Allereerst solliciteer je bij één van de 26 politiekorpsen in Nederland. Je kunt je dus niet zelf aanmelden bij de Politieacademie. Solliciteren kan overigens alleen op openstaande vacatures. Open sollicitaties hebben geen zin, want die worden niet in behandeling genomen. Nadat je hebt gesolliciteerd ontvang je een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst van het korps. Vervolgens wordt tijdens de selectieprocedure je persoonlijkheid, intelligentie en conditie getest. Doorsta je de selectieprocedure en word je aangenomen, dan meldt het korps je aan bij de Politieacademie en kun je aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de mbo-4-opleiding Allround politiemedewerker wellicht iets voor jou. Wil je eerst meer informatie over de sollicitatieprocedure en of de functie wel bij je past, laat je dan voorlichten tijdens de Beroepsoriëntatie Politie (BOP). Op kombijdepolitie.nl vind je de data waarop deze bijeenkomsten plaatsvinden.

Welke hbo-opleiding sluit op deze opleiding aan?

Heb je de ambitie om door te groeien, dan is de politiekundige bachelor een logische vervolgstap.

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/veiligheid/allround-politiemedewerker Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger