Studies in de sector Veiligheid
Tijdens de mbo-2-opleiding Beveiliger leer je hoe je een bedrijf, instelling, bijeenkomst of object beveiligt en hoe je moet handelen in geval van calamiteiten of incidenten. In de opleiding is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je sociale en communicatieve vaardigheden, rapportage en ICT-gebruik.
In de mbo-3-opleiding Coördinator Beveiliging leer je hoe je beveiligingswerkzaamheden plant en coördineert en hoe je een bijdrage levert aan het opstellen van beveiligingsplannen.
De mbo-4-opleiding Allround politiemedewerker is een duale opleiding van maximaal vier jaar waarin je wordt opgeleid tot hoofdagent. Veiligheid, leefbaarheid, dienstverlening en maatschappelijke integriteit zijn onderwerpen die als een rode draad door de opleiding lopen. Daarnaast doe je tijdens de opleiding ook veel algemene kennis van het politievak op.
Was het altijd je jeugddroom om politieagent te worden? Of ambieer je op termijn een baan als rechercheur? Zou je je neus graag in fraudezaken steken of ben je als whizzkid wel geïnteresseerd in het oplossen van digitale criminaliteit? Een goede start voor al dit soort specialisaties binnen de politie is de politiekundige bachelor.
Fraude, kindermisbruik, mishandeling, cyberaanvallen, moord en doodslag. Dagelijks staat er wel een artikel in de krant dat betrekking heeft op criminaliteit of de bestrijding ervan. In de universitaire bacheloropleiding Criminologie staan oorzaken, preventie, bestrijding en bestraffing van misdaad centraal. Je leert op een wetenschappelijke en objectieve manier de misdaadproblematiek te bestuderen en je beschrijft, verklaart en voorspelt de oorzaken en gevolgen voor de veiligheid in de maatschappij. Je verdiept je onder meer in georganiseerde misdaad en witteboordencriminaliteit en in de relatie tussen gedragsproblemen en criminaliteit. Criminologie kun je studeren aan Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.