Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Veiligheid Mbo-2-opleiding Beveiliger

Mbo-2-opleiding Beveiliger

Tijdens de mbo-2-opleiding Beveiliger leer je hoe je een bedrijf, instelling, bijeenkomst of object beveiligt en hoe je moet handelen in geval van incidenten en  calamiteiten. In de opleiding is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je sociale en communicatieve vaardigheden, rapportage en ICT-gebruik.

Wat kun je ermee worden?

Wat is je kans op een baan?

Er is grote vraag naar goed opgeleide en gediplomeerde beveiligingsmedewerkers. Vooral in de Randstad en de noordelijke provincies hoef je niet lang te zoeken naar werk. De beveiligingsbranche is wel erg conjunctuurgevoelig; gaat het goed met de economie, dan is er meer vraag naar beveiligers. Gaat het minder, dan neemt de vraag af.
(bron: www.ecabo.nl)

Wat is het carrièreperspectief?

Na een aantal jaren werkervaring kun je doorgroeien naar de functie van coördinator beveiliging. In deze leidinggevende functie stuur je een aantal beveiligers aan en zorg je ervoor dat het beveiligingswerk zo goed mogelijk wordt uitgevoerd.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding wordt in de beroepsopleidende leerweg (bol) en in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) gegeven. De bol-opleiding duurt anderhalf tot twee jaar, de bbl-opleiding een jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Kies je voor de bbl-opleiding, dan werk je vier dagen in de week in de beveiliging en ga je een dag per week naar school voor lessen. Volg je de bol-opleiding, dan krijg je theorie en praktijklessen, waarin je de vaardigheden van een beveiliger kunt oefenen. In het tweede jaar loop je stage en ga je drie dagen in de week naar school. Of je nu de bol- of de bbl-opleiding volgt, de onderwerpen die in de opleiding aan bod komen zijn hetzelfde:

Daarnaast krijg je ook algemene vakken, zoals:

Welke toelatingseisen zijn er?

Je kunt de opleiding Beveiliger volgen als je minimaal een diploma hebt van de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Maar een groot aantal – vooral particuliere - onderwijsaanbieders stellen geen specifieke eisen aan je vooropleiding. Wat wel voor alle opleidingen geldt, is dat je van onbesproken gedrag moet zijn: Je mag niet in aanraking zijn geweest met justitie en/of politie.

Toelatingsprocedure

Alle opleidingen kennen een uitgebreide toelatingsprocedure waarin ze je geschiktheid voor het beveiligingsvak onder de loep nemen. Veelal bestaat de intake uit een gesprek, een motivatieopdracht en een toets Nederlandse taal. Doorsta je deze intake, dan mag je aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de mbo-2-opleiding Beveiliger wellicht iets voor jou. Twijfel je nog? Veel roc’s bieden de mogelijkheid om een dagje mee te lopen met een student. Je krijgt dan een goed beeld van de opleiding.

Welke mbo-opleiding sluit op deze opleiding aan?

Wil je je verder scholen in het vak, maar kun of wil je de volledige mbo-3-opleiding Coördinator Beveiliging volgen, dan is er het certificaat C. Dit is een certificaat dat afgegeven wordt door de SVPB, de brancheorganisatie voor de beveiliging. Het examen bestaat uit een aantal examenonderdelen van de opleiding Coördinator beveiliging.

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/veiligheid/mbo-opleiding-beveiliger Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger