Opleiding tot beveiliger

Wil je als beveiliger aan de slag bij particuliere beveiligingsbureaus of bij een interne beveiligingsdienst van een bedrijf of instelling, dan moet je over een diploma van de mbo-2-opleiding Beveiliger beschikken. De opleiding wordt door zowel roc’s als door particuliere onderwijsinstellingen aangeboden. Je kunt deze opleiding zowel via de beroepsbegeleidende als de beroepsopleidende leerweg volgen.

Toelatingseisen

Je kunt de mbo-2-opleiding Beveiliger volgen als je minimaal een diploma hebt van de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Maar een groot aantal - vooral particuliere - onderwijsaanbieders stellen geen specifieke eisen aan je vooropleiding. Wat wel voor alle opleidingen geldt is dat je van onbesproken gedrag moet zijn: Je mag niet in aanraking zijn geweest met justitie en/of politie.

Toelatingsprocedure

Alle opleidingen kennen een uitgebreide toelatingsprocedure waarin ze je geschiktheid voor het beveiligingsvak onder de loep nemen. Veelal bestaat de intake uit een gesprek, een motivatieopdracht en een toets Nederlandse taal. Doorsta je deze intake, dan mag je aan de opleiding beginnen.
Heb je het diploma op zak, dan kun je je door het behalen van branchecertificaten of –diploma’s specialiseren in onder meer persoonsbeveiliging, winkelsurveillance of havenbeveiliging. Je kunt ook verder leren: de mbo-3-opleiding Coördinator Beveiliging sluit dan goed aan.

Cursussen

Certificaat Beveiliging B

Wil je in de toekomst in de beveiliging gaan werken en wil je alvast de nodige vakkennis opdoen, dan kun je het certificaat Beveiliging B halen. Tijdens deze cursus maak je kennis met de wetten en gedragscodes waarmee je te maken kunt krijgen bij beveiligingswerk en je leert hoe je moet optreden in geval van incidenten en calamiteiten. Na afloop heb je het door de SVPB - de brancheorganisatie voor de beveiliging - erkende branchediploma Certificaat Beveiliging B op zak.

Event Security Officer

Beschik je niet over het diploma Beveiliger, maar wil je wel op parttime basis evenementen beveiligen, dan kun je de branche-opleiding Event Security Officer volgen. De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. Na behalen van de theorie kun je het praktijkgedeelte gaan volgen. Er is geen apart praktijkexamen; de beoordeling wordt uitgevoerd door hiervoor getrainde praktijkbeoordelaars tijdens en na elk evenement.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in de sector Veiligheid Beveiliger Opleiding tot beveiliger