Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Veiligheid Beveiliger

Beveiliger

Toezicht houden en controleren, dat zijn je voornaamste taken als particulier beveiliger. Dit doe je door te surveilleren, de wacht te houden of te begeleiden. Maar ook via cameratoezicht en de computer. Hierdoor voorkom je diefstal, vernielingen en ongevallen. Is er toch sprake van een incident of calamiteit, dan onderneem je meteen actie en probeer je de situatie kordaat en kalm onder controle te krijgen. En wil iemand de weg weten of op zoek naar een parkeerplaats, dan sta je hem vriendelijk en klantgericht te woord. Want dienstverlenende werkzaamheden behoren ook tot het takenpakket van een beveiliger.

Wat zijn concreet je taken als beveiliger?

Waar werk je als beveiliger?

Als beveiliger kun je werken bij allerlei soorten bedrijven en organisaties. Werkgebieden zijn:

Je werkt bij een beveiligingsbedrijf dat jou detacheert bij klanten of je werkt intern bij een bedrijfsbeveiligingsdienst. Werk je op detacheringsbasis, dan kun je steeds bij hetzelfde bedrijf werken, maar je kunt ook bij verschillende bedrijven werkzaam zijn. Je werkt alleen of in teamverband, zowel overdag als ’s nachts. Om je herkenbaarheid te vergroten draag je tijdens je dienst een uniform.

Wat is je plaats in de organisatie?

Je werkt vaak alleen of met een collega. Je wordt aangestuurd door een chef, meestal de coördinator beveiliging.

Welke competenties heb je nodig?

Hoe word je beveiliger?

Je kunt alleen in de particuliere beveiliging aan de slag als je in het bezit bent van een mbo-2-diploma Beveiliger. Je kunt deze opleiding aan een groot aantal roc’s en particuliere instituten volgen. Je kunt ook beveiliger worden in het publieke domein. Je surveilleert dan onder meer op straat en houdt toezicht in publieke gebouwen, zoals stadskantoren en andere gemeentelijke instellingen. Spreekt dit je aan, dan leer je in de mbo-2-opleiding Medewerker Toezicht en Veiligheid de fijne kneepjes van het vak.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Na het behalen van je diploma kun je je specialiseren, bijvoorbeeld in de persoonsbeveiliging. Maar je kunt ook doorstromen naar een leidinggevende functie. Een passende opleiding hiervoor is de mbo-3-opleiding Coördinator Beveiliging. Als coördinator beveiliging stuur je een aantal beveiligers aan en stel je procedures en plannen op. Ook kun je doorstromen naar de politie-opleiding en vrijstellingen vragen op basis van Elders Verworven Competenties (EVC).

Welke beroepen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/veiligheid/beveiliger Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger