Functies in de sector Veiligheid

Een betere en veilige samenleving, dat is wat jij wilt. Je kunt daar op verschillende manieren je steentje aan bijdragen. Als agent of beveiliger bijvoorbeeld.

Voor velen is het een jeugddroom: politieagent worden. Houd je wel van actie, heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel en ben je niet bang aangelegd? Dan kan je jeugddroom wellicht werkelijkheid worden. Je kunt politieagent worden op verschillende niveaus, al naar gelang je opleidingsniveau.

Toezicht houden en controleren, dat zijn je voornaamste taken als particulier beveiliger. Dit doe je door te surveilleren, de wacht te houden of te begeleiden. Maar ook via cameratoezicht en de computer. Hierdoor voorkom je diefstal, vernielingen en ongevallen. Is er toch sprake van een incident of calamiteit, dan onderneem je meteen actie en probeer je de situatie kordaat en kalm onder controle te krijgen. En wil iemand de weg weten of op zoek naar een parkeerplaats, dan sta je hem vriendelijk en klantgericht te woord. Want dienstverlenende werkzaamheden behoren ook tot het takenpakket van een beveiliger.

Als coördinator beveiliger werk je als meewerkend voorman in de beveiliging. Je geeft leiding aan een kleine groep collega’s en zorgt ervoor dat het beveiligingswerk zo goed mogelijk volgens de wensen van je opdrachtgever, standaardprocedures en richtlijnen wordt uitgevoerd.

Als militair zorg je voor vrede en veiligheid binnen Nederland, maar ook daarbuiten. Je kunt worden uitgezonden naar crisisgebieden overal ter wereld. Dat kan zijn voor een vredesmissie, maar ook voor humanitaire hulpverlening. Humanitair betekent mensgericht. Dergelijke acties worden uitgevoerd na een ramp waarbij veel mensen gewond zijn geraakt of hulp nodig hebben. Denk aan aardbevingen, overstromingen, bosbranden, maar ook na de uitbraak van (besmettelijke) ziektes.

Een criminoloog is een gedragswetenschapper die gespecialiseerd is in oorzaken en gevolgen van crimineel gedrag voor een individu en voor de samenleving. Criminologie is een combinatie van psychologie, sociologie, geneeskunde, wiskunde, filosofie en recht.

Je bent hier: Home Beroep Functies in de sector Veiligheid