Criminoloog

Een criminoloog is een gedragswetenschapper die gespecialiseerd is in oorzaken en gevolgen van crimineel gedrag voor individu en samenleving. Criminologie is een combinatie van psychologie, sociologie, geneeskunde, wiskunde, filosofie en recht.

Waar werk je als criminoloog?

Als afgestudeerd criminoloog ben je vaak werkzaam bij politie, justitie, slachtofferhulp, de Raad voor de Kinderbescherming, het gevangeniswezen, de reclassering en bij bestuurlijke overheden als ministeries, provincies en gemeenten. Je kunt dan denken aan functies als beleidsmedewerker, adviseur of manager. Je kunt ook werkzaam zijn als misdaadanalist, forensisch accountant of toezichthouder effectenverkeer. Het bedrijfsleven biedt ook plaats aan afgestudeerde criminologen. Je houdt je dan bijvoorbeeld bezig met de bestrijding van fraude en andere vormen van onwenselijk gedrag. Spreekt onderzoek je aan, dan behoort een wetenschappelijke carrière als onderzoeker bij een ministerie of een criminologisch onderzoekscentrum of (universitair) docent tot de mogelijkheden.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe word je criminoloog?

De universitaire bacheloropleiding Criminologie leidt je op tot het beroep van criminoloog. Deze opleiding duurt drie jaar. Hierna kun je een eenjarige master volgen. Met deze master kan je de titel MSc (Master of Science) Criminologie behalen. Er is geen hbo-opleiding die hierop lijkt. Spreekt het werkterrein van recht, veiligheid, criminaliteitsbestrijding en -beleid je aan, dan kun je op hbo-niveau denken aan opleidingen als:

Welke beroepen lijken erop?

Er zijn geen beroepen die lijken op dat van criminoloog. Wil je werkzaam zijn binnen het werkterrein van recht, veiligheid en criminaliteitsopsporing en -bestrijding, dan zijn beroepen als agent of veiligheidsadviseur wellicht interessant voor je.

Aanbevolen website

  • Op de website van het Criminologisch Netwerk vind je meer informatie over de opleidingsmogelijkheden tot criminoloog en leerzame blogs over studeren en werken in het vakgebied Criminologie. 

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in de sector Veiligheid Criminoloog