Politieagent

Voor velen is het een jeugddroom: politieagent worden. Houd je wel van actie, heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel en ben je niet bang aangelegd? Dan kan je jeugddroom wellicht werkelijkheid worden. Je kunt politieagent worden op verschillende niveaus, al naar gelang je opleidingsniveau.

  • De mbo-2-opleiding Assistent politiemedewerker leidt je op tot surveillant. Als surveillant ben je altijd samen als duo of in een groter team. Je ben het eerste aanspreekpunt voor het publiek op straat. Je surveilleert, gaat naar meldingen, assisteert bij controles en houdt toezicht bij bijvoorbeeld grote evenementen.
  • De mbo-3-opleiding Politiemedewerker leidt je op tot agent. Als agent handel je zelfstandig delicten af en leid je verkeerscontroles. Je gaat naar aanrijdingen, verleent eerste hulp en regelt het verkeer. Je houdt toezicht en bent in staat om mensen aan te houden en over te brengen naar het bureau.
  • De mbo-4-opleiding Allround politiemedewerker leidt je op tot - de naam zegt het al - allround politiemedewerker, ook wel hoofdagent. Je beheerst vrijwel alle aspecten van het politiewerk; je bent zowel een doener als een denker. Naast het praktische politiewerk - denk aan surveilleren, optreden en afgaan op meldingen - schat je risico’s en problemen in, zie je samenhang tussen verschillende problemen, maak je plannen, bedenk je praktische oplossingen voor de langere termijn en voer je deze vervolgens ook uit.
  • De politiekundige bachelor leidt je op tot agent op hbo-niveau, ofwel politiekundige. Je signaleert problemen, ontwikkelt plannen en je voert deze uit. Je wordt opgeleid voor een uitvoerende functie, maar wel een functie waarbij van je verwacht wordt dat je je ook met het beleid van de politie bezighoudt. Je signaleert problemen in de samenleving en werkt actief mee aan de oplossing daarvan. Het verschil met agenten op mbo-niveau is dat je ingezet wordt bij complexere situaties, bijvoorbeeld bij grote verkeersongevallen, de planning en organisatie van grote evenementen of het oplossen van moeilijke maatschappelijke problemen. Ook werk je bijvoorbeeld aan het opzetten van preventieprogramma's, of denk je mee over nieuw beleid rondom uitgaansgebieden of het tegengaan van vandalisme en geweld.
Je bent hier: Home Beroep Functies in de sector Veiligheid Politieagent