Hbo-opleiding Tuin- en Landschapsinrichting

In de hbo-opleiding Tuin- en Landschapsinrichting staat het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en beheren van tuinen en landschappen centraal.  De opleiding kent vier majors: Landschapsarchitectuur, Tuinarchitectuur, Realisatie tuin- en landschapsarchitectuur en Management buitenruimte. Je kunt de opleiding alleen aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp volgen.

Wat kun je ermee worden?

Waar je na je studie terechtkomt, is afhankelijk van je interesse en gekozen major tijdens je studie. Als landschapsarchitect of stedenbouwkundige kun je bijvoorbeeld aan de slag bij advies- en ingenieursbureaus, de overheid, woningcorporaties, landschapsbeheerders en waterschappen. Je kunt gaan werken als ontwerper, planoloog, beleidsmedewerker, projectleider, onderzoeker of zelfstandige.  Als tuinontwerper werk je als zelfstandig ondernemer of in dienst van een architectenbureau, hoveniersbedrijf, instellingen of overheden.

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijdopleiding Tuin- en Landschapsinrichting duurt vier jaar.  De majors Landschapsarchitectuur en Management Buitenruimte worden zowel in voltijd als in deeltijd gegeven. De deeltijdvariant kun je ook in vier jaar afronden. Heb je een mbo-opleiding Groene Ruimte en Recreatie (niveau 4) gevolgd en de schakelcursus Tuin- en Landschapsinrichting met succes afgerond, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort studietraject.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar - de propedeuse - maak je kennis met het door jou gekozen vakgebied  en  oriënteer je je op je latere beroepsmogelijkheden. Je voortgang en resultaten leg je vast in een portfolio, waarin je ook je eigen ontwikkeling evalueert. De exacte invulling van het studieprogramma is afhankelijk van de major die je kiest. In het tweede jaar verdiep je je verder in de materie. Volg je bijvoorbeeld de major Landschapsarchitectuur, dan staan op je rooster vakken als Ontwerpen, Planuitwerking, Landschapsbouw, Beplantingen en Landschapsecologie. Het derde jaar staat in het teken van je stage. De eerste helft van het vierde jaar kies je een minor, studeer je in het buitenland, of volg je een aantal extra keuzevakken. Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting toegelaten als je in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:

  • Havo-diploma met profiel Cultuur & Maatschappij met wiskunde A of B, Economie & Maatschappij, Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid
  • Vwo-diploma: je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
  • Mbo niveau 4

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb jij oog voor landschap en de kwaliteit van de leefomgeving van mensen?
  • Hou je van groen?
  • Ben je creatief?
  • Denk je in oplossingen?
  • Heb je ruimtelijk inzicht?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting misschien iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken of een gesprek aan te vragen met een studieadviseur.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Natuur, milieu en landbouw Hbo-opleiding Tuin- en Landschapsinrichting