Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Natuur, milieu en landbouw Hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer

Hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer

De hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer is een praktijkgerichte studie die zich richt op het beleid, de aanleg, het gebruik en het beheer van bos- en natuurterreinen. Tijdens je studie doe je kennis op over natuur, recreatie, flora, fauna, urban forestry en geïntegreerd bosbeheer. Je kunt de opleiding aan hogeschool Van Hall Larenstein volgen. Bij Hogeschool INHolland maakt de opleiding onderdeel uit van de brede bacheloropleiding Landscape & Environment Management.

Wat kun je ermee worden?

Wanneer je het diploma Bos- en Natuurbeheer op zak hebt, mag je de titel Bachelor of Applied Science (B AS) voeren. Naast de titel van bachelor mag je in Nederland ook de titel van ingenieur voeren. Na je studie kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

Hoe lang duurt de opleiding?

Zowel de voltijd-, deeltijd- als de duale opleiding duren vier jaar. In bepaalde gevallen kun je de opleidingsduur met een jaar verkorten, bijvoorbeeld als je in het bezit bent van een mbo-diploma van een verwante opleiding.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste, propedeutische, jaar is het onderwijs onderverdeeld in een aantal thema's, waarbij de functies die je later kunt uitoefenen – landschapsinrichter, uitvoerder, onderzoeker of beheerder – als uitgangspunt dienen. Vakken als bedrijfseconomie, biomonitoring, landmeten en karteringsmethoden, vegetatiekennis, geografie en geologie, scheikunde, landschapstechniek en milieu komen daarbij aan de orde. In de hoofdfase van de opleiding maak je een keuze voor een van de vier majors die de hogeschool aanbiedt: Tropical Forestry, Bosbouw/Urban Forestry, Natuur- en Landschapstechniek en International Timber Trade. Je volgt vakken die zijn toegespitst op de major van jouw keuze. Ook volg je een minor (een specialisatie) en loop je stage. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel. 

Havo

Vwo

Voldoe je niet aan de gestelde toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek 21+.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding Bos- en Natuurbeheer misschien iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken of een gesprek aan te vragen met een studieadviseur.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/natuur-landbouw-milieu/bos-en-natuurbeheer Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger