Hbo-opleiding Tuinbouw en Akkerbouw

De hbo-opleiding Tuinbouw en Akkerbouw leidt je op tot een breed inzetbare expert in de tuin- en akkerbouw. Je verdiept je in de sierteelt (bloemen, bollen, bomen), voedingstuinbouw (groente en fruit) of akkerbouw. Aan de orde komen onderwerpen als productiemethoden, voorkomen en bestrijden van ziektes, handel, export, overheidsbeleid en duurzame bedrijfsvoering. Ook krijg je vakken als economie, marketing, kwaliteitszorg en bedrijfsmanagement.

Wat kun je ermee worden?

Je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen of gaan werken in het familiebedrijf.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Samenwerken. Een agrarisch bedrijf runnen doe je nooit alleen. Je hebt met allerlei partijen te maken, variërend van financiële instellingen, afnemers, de overheid etc. Je moet goed kunnen communiceren en samenwerken.
  • Creativiteit. Elk probleem vraagt om een eigen antwoord. Geen bedrijf is hetzelfde, en de omstandigheden kunnen wisselen. Jij moet voldoende creativiteit bezitten om voor deze problemen een passende oplossing te verzinnen.
  • Flexibiliteit. Om in de agrarische sector te overleven heb je een flinke dosis flexibiliteit nodig. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met ziektes en andere tegenslag. Ook verandert de wet- en regelgeving voortdurend.
  • Commercieel inzicht. Wil een agrarisch bedrijf goed boeren, dan is commercieel inzicht onontbeerlijk.

Hoe lang duurt de opleiding?

Je kunt de opleiding in voltijd, deeltijd en in de duale variant volgen. Bij beide varianten duurt de studie vier jaar. Heb je een vwo- of verwant mbo-diploma, dan kom je in aanmerking voor een verkort studietraject. De opleiding duurt dan drie jaar. Rond je de opleiding met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Agriculture voeren.

Associate Degree

Wil je geen volledige hbo-opleiding doen, dan heb je bij de Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) te Dronten de mogelijkheid om een tweejarig programma te volgen: de Associate degree Agrarisch Ondernemerschap. De nadruk ligt in deze opleiding op de ontwikkeling van je ondernemersvaardigheden. Heb je reeds een verwante mbo-opleiding niveau 4 afgerond, dan duurt de opleiding om de Associate Degree te verkrijgen slechts één jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De studie is praktijkgericht. Naast theorie doe je ook veel praktijkervaring op, bijvoorbeeld in de schooltuin. Ook leg je regelmatig bedrijfsbezoeken af en loop je diverse stages. Na het tweede jaar kies je je afstudeerrichting en vul je je stages in het derde jaar in. Voorbeelden van afstudeerrichtingen zijn Research and Innovation en Agrotechnology. In het vierde jaar specialiseer je je verder en rond je uiteindelijk de studie af met een afstudeerproject.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Tuinbouw en Akkerbouw toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

  • Cultuur & Maatschappij: niet toelaatbaar
  • Economie & Maatschappij met scheikunde
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek 

Vwo

  • Cultuur & Maatschappij: niet toelaatbaar
  • Economie & Maatschappij met scheikunde of natuur, leven en technologie
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek 

Voldoe je niet aan de eisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je na het succesvol afronden van een toelatingsonderzoek alsnog tot de opleiding worden toegelaten.

Student gezocht. Ben jij student Tuinbouw en Akkerbouw en wil jij vertellen hoe je de opleiding ervaart, beschrijf je belevenissen dan in het forum. De redactie van Carrièretijger selecteert wetenswaardigheden die jij meldt op deze pagina.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Ben je ondernemend? Heb je groene vingers? Steek je graag je handen uit de mouwen? Dan is de opleiding Tuinbouw en Akkerbouw wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Natuur, milieu en landbouw Hbo-opleiding Tuinbouw en Akkerbouw