Woonbegeleider
Soms kunnen mensen (tijdelijk) niet zelfstandig wonen en verblijven ze in een instelling of gezinsvervangend tehuis. Dit komt bijvoorbeeld door ouderdom, een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Als woonbegeleider help je deze mensen bij hun dagelijkse bezigheden, waarbij je voornaamste taak is ervoor te zorgen dat de bewoners weer zelfstandig kunnen wonen. Als dat niet haalbaar is, probeer je de bewoners zoveel als mogelijk een huiselijke situatie te geven. Je kunt ook als ambulant begeleider werken. Je begeleidt je cliënten dan in hun eigen huis.
Wat doet een woonbegeleider?
Je observeert, verzorgt, begeleidt en stimuleert de cliënten die in ‘jouw’ instelling wonen. Als woonbegeleider jeugd (ook wel pedagogisch medewerker) bijvoorbeeld begeleid je kinderen of jongeren die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen omdat er teveel problemen zijn. De ouders hebben bijvoorbeeld huwelijksproblemen of zijn verslaafd. Ook kan het zijn dat de kinderen thuis onhandelbaar zijn. Je zorgt ervoor dat je cliënten zich thuis voelen in de instelling waar ze wonen. Je organiseert activiteiten en voert gesprekken met hen. Daarnaast bied je praktische hulp, zoals een boterham smeren, tanden poetsen of ondersteuning bij het vinden van werk, het kiezen van een geschikte school of helpen bij het deelnemen aan een leer- of ervaringstraject.
Je doet dit op basis van een behandel- of begeleidingsplan dat je meestal zelfstandig opstelt, evalueert een aanpast. De begeleiding en ondersteuning van de familie van je cliënt speelt daarbij een belangrijke rol. Je voert gesprekken met hen waarin je de moeilijkheden en mogelijkheden die je tegenkomt bespreekt. Je werkt in teamverband met je collega's en vaak ook met hulpverleners van andere organisaties. Je onderhoudt nauwe contacten met elkaar om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Afhankelijk van de instelling waar je werkt, kun je onregelmatige diensten of oproepdiensten hebben.
Arjen (33), groepsleider bij Tender Jeugdzorg, een organisatie voor Jeugd & Opvoedhulp in Noord-Brabant: “Ik wilde graag met jongeren werken en koos daarom voor de mbo-4-opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Toen ik dat papiertje op zak had, ben ik doorgegaan met de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulp (SPH). Tijdens die opleiding liep ik stage bij Tender. Tender biedt verschillende soorten zorg en behandeling, denk aan pleegzorg, dagbehandeling, begeleid wonen, opvoedkundige hulp, training en onderwijsbegeleiding. Ik ben begonnen als invaller op de crisisopvang voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Na een jaar werd ik pedagogisch medewerker B, ofwel woonbegeleider, op een open behandelgroep voor kinderen van 6 tot en met 16 jaar. Dit heb ik vijf jaar gedaan. De vijf jaar erna heb ik gewerkt op een fasehuis voor jongeren van 15 tot en met 18 jaar. Nu ben ik pedagogisch medewerker A, een soort van meewerkend teamhoofd. Ik begeleid jongeren richting zelfstandigheid. Hier komen een heleboel praktische zaken bij kijken: van koken tot het organiseren van de financiën. Maar ik leer de jongeren ook op sociaal gebied het een en ander, zoals opkomen voor jezelf. Verder begeleid ik stagiaires, houd ik de financiën bij en ben ik een soort spil tussen mijn collega’s en de afdelingsmanager."
Waar werk je als woonbegeleider?
Er zijn diverse soorten - grote en kleine - zorginstellingen waar je als woonbegeleider aan de slag kunt. Denk aan:
- Asielzoekerscentra
- Sociale pensions voor dak- en thuislozen
- Blijf-van-mijn-lijfhuizen
- Jeugdzorginstellingen, zoals crisisopvangcentra voor jongeren
- Woonvormen voor mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen
- Instellingen voor psychiatrische patiënten
Welke competenties zijn belangrijk?
- Sterke persoonlijkheid
- Analyseren
- Inlevingsvermogen
- Samenwerken
- Zelfstandig werken
- Communiceren
- Luisteren
- Doorzettingsvermogen
- Motiveren
- Flexibiliteit
- Stress hanteren
- Afstand bewaren
Hoe word je woonbegeleider?
Zowel op mbo- als op hbo-niveau zijn er verschillende opleidingen waarmee je woonbegeleider kunt worden.
Mbo
- Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
- Pedagogisch Medewerker Kinderopvang
- Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg
- Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
- Verpleegkunde (mbo)
Hbo
Arjen:
“Het leukste aan mijn werk vind ik het plezier dat ik heb met onze jongeren en mijn collega’s en het contact in het algemeen met de jongeren. Ik vind het daarnaast prachtig om te zien hoe een jongere zich ontwikkelt en op eigen benen de maatschappij in kan stappen. Daar doe je het voor.”
Wat zijn je carrièremogelijkheden?
Als woonbegeleider kun je bij zeer veel instellingen en organisaties werken. Hierdoor kun je veel afwisseling in je loopbaan brengen. Natuurlijk kun je je ook specialiseren in een doelgroep. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om binnen de instelling waar je werkt verschillende functies op mbo-niveau achter elkaar uit te voeren. Je kunt ook besluiten om na een aantal jaar over te stappen naar een ander locatie of organisatie of via een (verkort hbo-opleiding) door te stromen naar een hbo-functie.
Welke beroepen lijken erop?
Aanbevolen websites
- Op YouChooz, een informatieve site over beroepen en opleidingen in welzijn en gezondheidszorg, vind je meer informatie over verschillende varianten van het beroep van woonbegeleider.