Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Sociaal Mbo-4-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen

Mbo-4-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen

In de mbo-4-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen leer je hoe je mensen met meervoudige problemen tijdelijk of langdurig begeleidt en ondersteunt. De mensen die je helpt zijn bijvoorbeeld asielzoekers, verslaafden, mishandelde vrouwen of dak- en thuislozen. Tijdens de opleiding wordt daarom aandacht besteed aan de psychologie van verschillende doelgroepen en hun leefsituatie. Je leert hoe je deze mensen kunt helpen om zo zelfstandig mogelijk te functioneren in hun eigen of vervangende woonsituatie.

Wat kun je ermee worden?

Nadat je je diploma hebt gehaald, kun je aan het werk bij instellingen die zorg- en dienstverlening bieden op het gebied van wonen, dagbesteding en/of vrije tijd. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als:

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De mbo-4-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen duurt gemiddeld vier jaar. Je kunt de opleiding op twee manieren volgen: via de beroepsopleidende leerweg (bol) en via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
Volg je de bol-opleiding dan ga je de hele week naar school. Praktijkervaring doe je op tijdens je stage die je volgt bij een erkend leerbedrijf. Minimaal 20% van je opleiding bestaat uit stage. Je kunt ook werken en leren combineren, dan kies je voor de bbl-opleiding. 60 tot 80% van je studietijd leer je op je werkplek. Voor de theorie ga je naar school.

Vrijstellingen

Met een aantal diploma's, zoals dat van de mbo-3-opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg, is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Ook als je over veel (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je soms een verkort traject volgen. Je moet dan een EVC-procedure doorlopen. Tijdens dit traject wordt getoetst of je al elders een aantal competenties hebt verworven die in de studie aan bod komen

Wat doe je tijdens de opleiding?

De mbo-4-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen is een competentiegerichte opleiding. Op school en tijdens je werk of stage werk je aan competentieopdrachten en onderdelen van het beroep. De opleiding bestaat uit een basis-, een profiel- en een keuzedeel.

Basisdeel

Deze basis is gelijk voor alle opleidingen in het domein Maatschappelijke Zorg. Het basisdeel bestaat uit:

Profieldeel

Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Bij Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen leer je hoe je specifieke doelgroepen bijstaat. Je leert onder meer:

Keuzedeel

Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten tot de mbo-4-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen als je in het bezit bent van:

Wil je de bbl-variant doen, dan moet je daarnaast relevant werk hebben bij een erkend leerbedrijf. Je kunt zelf solliciteren bij bedrijven of instellingen, maar je kunt ook bij het ROC informeren naar waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en een leerbedrijf. Een intakegesprek maakt bij de meeste ROC’s deel uit van de toelatingsprocedure. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je in sommige gevallen een schakelcursus volgen om je deficiënten (tekortkomingen) weg te werken.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de mbo-4-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen sluiten op deze opleiding aan?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/sociaal/persoonlijk-begeleider-specifieke-doelgroepen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger