Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Sociaal Activiteitenbegeleider

Activiteitenbegeleider

Als activiteitenbegeleider help je mensen met lichamelijke, verstandelijke of sociale problemen hun dagbesteding of werk op een zinvolle en plezierige manier in te vullen. Je begeleidt bijvoorbeeld een verstandelijk gehandicapte bij het verzorgen van de dieren in de kinderboerderij, gaat schilderen met een groepje dementerende ouderen  of doet boodschappen met een psychiatrische patiënt. Je stemt je activiteiten steeds af op het doel dat je met je cliënt wilt bereiken - denk bijvoorbeeld aan ontspanning, vergroten van het zelfvertrouwen of opbouwen van een dagelijks ritme - en houdt daarbij rekening met zijn wensen en mogelijkheden. De activiteitenbegeleiding kan zowel op individuele basis als in groepsverband plaatsvinden. Je werkt daarbij volgens een plan of bepaalde methode.

Waar werk je als activiteitenbegeleider?

Als activiteitenbegeleider kun je werk vinden in ziekenhuizen, ouderencentra en verpleeghuizen, maar ook in penitentiaire inrichtingen, psychiatrische instellingen en instellingen voor gehandicapten. Soms heb je een eigen werkruimte in de instelling of organisatie waar je werkt, maar vaak werk je op de woonafdeling van de cliënten, in een recreatieruimte, op hun kamers of in een werkplaats. Andere functiebenamingen voor activiteitenbegeleider zijn:

Rianne Verberne, activiteitenbegeleider bij psychogeriatrisch verpleeghuis Landrijt in Eindhoven:
”Ik heb altijd al geweten dat ik dit werk wilde gaan doen. Ik wilde heel graag actief bezig zijn met mensen met een beperking en iets doen met mijn creativiteit. Daarom ben ik na de mbo-3-opleiding Gehandicaptenzorg doorgegaan met de mbo-4-opleiding opleiding Activiteitenbegeleider. Na mijn afstuderen, kon ik aan het werk bij Landrijt. Ik werk nu al een aantal jaar met jong-dementerenden met vooral het ziektebeeld Korsakov. Korsakov is een vorm van hersenletsel dat meestal veroorzaakt wordt door langdurig overmatig alcoholmisbruik in combinatie met vitamine B1-tekort. Het belangrijkste kenmerk van de ziekte is geheugenverlies. Iemand met Korsakov kan nog maar weinig nieuwe informatie voor langere tijd opslaan. Ook informatie van langer geleden raken mensen met dit syndroom kwijt. Wel lukt het nog om nieuwe informatie voor 5 à 10 minuten vast te houden.”

Wie is je baas?

Je directe leidinggevende is meestal een zorgcoördinator. De zorgcoördinator coördineert de zorg van een groep cliënten en is verantwoordelijk voor de continuïteit van de zorgverlening.

Met wie werk je samen?

De problemen waarmee cliënten kampen zijn vaak complex. Daarom werk je als activiteitenbegeleider samen in een multidisciplinair team waarin elk teamlid vanuit zijn eigen professie een bijdrage levert aan het behandelplan van de cliënt. De samenstelling van een team is afhankelijk van de aard van de problemen van de cliënt. Ben je werkzaam op een afdeling geriatrie (bejaarden) van een ziekenhuis, dan bestaat een team, naast een activiteitenbegeleider, bijvoorbeeld uit een arts, een ouderenpsychiater, een verpleegkundige, psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut en een maatschappelijk werker.

Welke competenties moet je hebben?

Hoe word je activiteitenbegeleider?

Er zijn een heleboel opleidingen op zowel mbo- als hbo-niveau die je opleiden tot activiteitenbegeleider.

Mbo-opleidingen

Hbo-opleidingen

Rianne Verberne:
“Winkelen, wandelen, puzzelen, een dagje naar de Efteling. Lekker actief bezig zijn met de bewoners vind ik het leukste aan mijn werk. Ik kan echt genieten van het plezier dat ze hebben van de activiteiten die we met hen ondernemen, ook al weten de bewoners vaak na tien minuten al niet meer wat ze hebben gedaan. Een glunderende blik, een glimlach, ja, dat geeft mij veel voldoening.”

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Als activiteitenbegeleider kun je bij zeer veel instellingen en organisaties werken. Hierdoor kun je veel afwisseling in je loopbaan brengen. Natuurlijk kun je je ook specialiseren in een doelgroep. Na een aantal jaren werkervaring, kun je doorgroeien naar functies als trajectbegeleider, coördinator vrijwilligerswerk of dagbestedingscoach. Arbeidsbegeleider of jobcoach (het begeleiden van mensen op de werkvloer) of zelfs leidinggevende (manager welzijn of zorgmanager) is ook mogelijk, maar dan moet je je eerst bijscholen.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/sociaal/activiteitenbegeleider Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger