Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Sociaal Mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

Mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

In de mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker leer je te werken met kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar die te maken hebben met psychische, sociale of gedragsproblemen. Door hun problemen wonen deze kinderen of jongeren in een instelling of volgen ze dagbehandeling. Je leert hoe je deze kinderen en jongeren opvangt en begeleidt en hoe je hen kunt helpen bij de inrichting van hun dagelijkse leven. Ook leer je hoe je kunt bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling, zodat zij hun plek in de maatschappij weten te vinden. De omgeving speelt hierbij een belangrijke rol en daarom leer je ook hoe je hun ouders en/of verzorgers bij het proces betrekt.

Wat kun je ermee worden?

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag:

Voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen zijn:

Wat is het carrièreperspectief?

Na het behalen van het diploma gaan de meeste afstudeerders aan de slag als pedagogisch medewerker of woonbegeleider. Je kunt vervolgens op verschillende manier je loopbaan vormgeven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om binnen de instelling waar je werkt verschillende functies op mbo-niveau achter elkaar uit te voeren. Je kunt ook besluiten om na een aantal jaar over te stappen naar een ander locatie of organisatie of je stroomt via een (verkorte) hbo-opleiding door naar een hbo-functie. 

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker duurt vier jaar. Je kunt de opleiding op twee manieren volgen: via de beroepsopleidende leerweg (bol) en via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Volg je de bol-opleiding dan ga je de hele week naar school. Praktijkervaring doe je op tijdens de stage die je volgt bij een erkend leerbedrijf. Minimaal 20% van je opleiding bestaat uit stage. Je kunt ook werken en leren combineren, dan kies je voor de bbl-opleiding. 60 tot 80% van je studietijd leer je op je werkplek. Voor de theorie ga je naar school.

Vrijstellingen

In sommige gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen, bijvoorbeeld als je in het bezit bent van een mbo-3-diploma Pedagogisch Medewerker Kinderopvang of over veel (vrijwilligers)ervaring beschikt. Je moet dan een EVC-procedure doorlopen. Tijdens dit traject wordt getoetst of je al elders een aantal competenties hebt verworven die in de studie aan bod komen.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker is een competentiegerichte opleiding. Op school en tijdens je werk of stage werk je aan competentieopdrachten en onderdelen van het beroep.
De opleiding bestaat uit een basis-, een profiel- en een keuzedeel.

Basisdeel

Deze basis is gelijk voor alle opleidingen in het domein Pedagogisch Werk: Pedagogisch Medewerker Kinderopvang, Onderwijsassistent en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.
Het basisdeel bestaat uit:

Profieldeel

Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Bij Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker is het belangrijk dat je weet hoe je kinderen een veilige omgeving kunt bieden waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Je leert onder meer hoe je ontwikkelingsgerichte activiteiten aanbiedt aan kinderen. Het gaat hierbij doorgaans om kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Ook leer je hoe je bijdraagt aan hun opvoeding. Je doet kennis op over hoe groepsprocessen werken en je leert hoe je de ontwikkeling van kinderen kunt evalueren en bespreken met collega’s. Omgaan met de ouders en vervangende opvoeders van kinderen is ook een aandachtspunt. Met hen heb je veel contact over de ontwikkeling van hun kind.

Keuzedeel

Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten tot de mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker als je in het bezit bent van een van de volgende diploma’s of certificaten:

Een intakegesprek maakt bij de meeste ROC’s deel uit van de toelatingsprocedure. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je in sommige gevallen een schakelcursus volgen om je deficiënten (tekortkomingen) weg te werken.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Heb je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is de mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker wellicht iets voor jou. Oriënteer je verder op deze opleiding, bijvoorbeeld door naar een open dag te gaan. Misschien biedt het ROC van jouw keuze ook een meeloopdag aan. Tijdens een meeloopdag ‘loop’ je een dag mee met een leerling van de opleiding die jij misschien wilt gaan volgen. Op deze manier zie je precies wat een opleiding inhoudt, hoor je ervaringen van leerlingen en proef je de sfeer van de locatie. Voor informatie over mogelijke meeloopdagen neem je contact op met het ROC van je keuze.

Welke hbo-opleidingen sluiten op deze opleiding aan?


Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/sociaal/gespecialiseerd-pedagogisch-medewerker Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger