Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Economie en management Financieel Bedrijfsadministrateur

Bedrijfsadministrateur

Als bedrijfsadministrateur ben je een ster in het verwerken en analyseren van cijfers. Je voert allerlei financiële gegevens in de computer in en haalt daar weer informatie uit. Jij hebt het antwoord op vragen als: Is er nog voldoende geld in kas om de rekeningen te kunnen betalen? Betalen de klanten wel op tijd? Wordt er winst gemaakt? Met regelmaat maak je de balans op en vertaal je de cijfers naar een overzichtelijke rapportage. Zo zorg je ervoor dat een organisatie te allen tijde weet hoe het er financieel voor staat.

Wat zijn concreet je taken als bedrijfsadministrateur?

Waar werk je als bedrijfsadministrateur?

Als bedrijfsadministrateur kun je werkzaam zijn op de boekhoudafdeling of financiële administratie van een bedrijf of instelling, zoals een meubelfabriek, een bouwbedrijf of een ziekenhuis. Maar je kunt ook werkzaam zijn bij een administratie-, accountants-, advocaten-, notarissen- of deurwaarderskantoor.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Erik Bos, bedrijfsadministrateur: “We hebben bij ons in het bedrijf pas een nieuw softwarepakket voor de boekhouding aangeschaft. Het was even spannend toen ze het kwamen installeren. Alle oude gegevens moeten wel netjes op hun plaats in het nieuwe systeem overgezet worden. Maar nu werkt het perfect. Met één druk op de knop kunnen we zien welke leveranciers we nog moeten betalen. Of van wie we nog geld krijgen, omdat we sportartikelen hebben geleverd. Ik houd van dat overzichtelijke. Ik voer gegevens in en de directeur van ons bedrijf kan precies zien of we nog in de zwarte cijfers zitten en genoeg winst maken. Ik vind het leuk om daaraan mee te werken.”

Hoe word je bedrijfsadministrateur?

De mbo 4-opleiding Bedrijfsadministrateur leidt je op voor dit beroep. Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring duurt deze opleiding tweeënhalf tot vier jaar.
Er is ook een hbo-opleiding Bedrijfsadministratie/SPD. Deze wordt alleen door enkele particuliere hogescholen aangeboden en leidt op voor hogere bedrijfsadministratieve functies, zoals stafmedewerker administratie en bedrijfseconomisch adviseur.

Zie je een administratieve baan wel zitten, maar zijn deze opleidingen net iets te hoog gegrepen voor je, dan zijn er ook mogelijkheden op het niveau van mbo 2 en mbo 3.

Mbo 2-opleiding Bedrijfsadministratief medewerker. In deze opleiding leer je (financiële) documenten te ordenen, verwerken en archiveren. Ook leer je hoe je gegevens invoert in de computer en wat je moet doen met de binnenkomende en uitgaande post. Gemiddeld duurt deze opleiding één tot twee jaar, afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring.

Mbo 3-opleiding Financieel-administratief medewerker. In deze opleiding leer je hoe je financiële informatie controleert, bewerkt en invoert in de computer. Je leert ook om te werken in de debiteuren- en de crediteurenadministratie en hoe je administraties kunt bijwerken en beheren. Gemiddeld duurt deze opleiding twee tot drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring.

Wat ga je verdienen?

Het startsalaris van een mbo-bedrijfsadministrateur ligt tussen de €1550 en €1750 bruto per maand (bron: Ecabo, kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven).

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Als je blijft doorleren en over de juiste competenties beschikt kun je bijvoorbeeld leiding geven aan een afdeling of controller worden.

Welke beroepen lijken erop?

Werk je graag met cijfers, dan spreken de volgende beroepen je wellicht ook aan:

Past werken in de financieel-administratieve sector helemaal bij jou en ambieer je een functie op hbo-niveau, dan kun je denken aan:

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/financieel/bedrijfsadministrateur Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger