Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Beleid/ondersteunend Mbo-4-opleiding Directiesecretaresse/Managementassistent

Mbo-4-opleiding Directiesecretaresse/Managementassistent

Directeuren en managers hebben veel zaken aan hun hoofd. In de mbo-4-opleiding Directiesecretaresse/Managementassistent leer je hoe je hen zo goed mogelijk bij hun werkzaamheden ondersteunt en ervoor zorgt dat alles op kantoor op rolletjes loopt. De opleiding wordt door veel reguliere scholen aangeboden, maar ook door particuliere instituten als Schoevers, LOI en NTI.

Wat word je?

Als directiesecretaresse ben je de rechterhand van een directeur of de gehele directie van een organisatie. Je verzorgt de post, het archief en de correspondentie. Je ontvangt gasten, en onderhoudt contacten, neemt de telefoon aan en notuleert tijdens vergaderingen. Soms geef je leiding aan een aantal secretaresses.

Als managementassistent ben je de rechterhand van een manager of een hele afdeling. Je kunt bijvoorbeeld werkzaam zijn op een afdeling marketing, financiën of personeelszaken. In tegenstelling tot de directiesecretaresse ben je als managementassistent meer inhoudelijk betrokken bij de werkzaamheden van een manager of afdeling. Ben je bijvoorbeeld werkzaam op een afdeling P&O, dan geef je onder meer ziek- en herstelmeldingen aan de arbodienst door en zorg je ervoor dat personeelsdossiers op orde zijn.

Wat is het carrièreperspectief?

Heb je een aantal jaren werkervaring opgedaan, dan kun je gaan werken voor een directeur van een grotere organisatie, meerdere managers of leiding geven aan een team van secretaresses. Je kunt je ook gaan specialiseren, bijvoorbeeld als medisch of juridisch secretaresse. Hiervoor is wel extra scholing nodig. Als medisch secretaresse werk je op een afdeling in een ziekenhuis of bij een praktijk. Een juridisch secretaresse kan aan de slag bij een notaris- of advocatenkantoor. Afhankelijk van je werkervaring en je kwaliteiten kun je na extra scholing doorgroeien naar de functie van juridisch directiesecretaresse, managementassistent van een advocaat, notaris of deurwaarder, juridisch medewerker of chef de bureau (officemanager).

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

De mbo-4-opleiding Directiesecretaresse/Managementassistent duurt drie jaar. Je kunt de opleiding aanzienlijk verkorten als je in het bezit bent van een havo- of vwo-diploma of een diploma van een verwante mbo-3-opleiding. Je kunt de opleiding op twee verschillende manieren volgen: via de beroepsopleidende leerweg (bol) en via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
Volg je de bol-opleiding, dan ga je de hele week naar school. Praktijkervaring doe je op tijdens de stage die je volgt bij een erkend leerbedrijf. Minimaal twintig procent van je opleiding bestaat uit stage. Je kunt ook werken en leren combineren, dan kies je voor de bbl-opleiding. Zestig tot tachtig procent van je studietijd leer je op je werkplek. Voor de theorie ga je naar school.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Tijdens je studie leer je de fijne kneepjes van het vak. Je leert alles over archiveren, postbehandeling, agendabeheer, notuleren, plannen en organiseren van evenementen, zoals vergaderingen, zakenreizen en bijeenkomsten. Je leert prioriteiten te stellen en je ontwikkelt je organisatievermogen Je leert ook goed om te gaan met het MS Office-pakket (Word, Excel, Access en Outlook). Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan je taalbeheersing, zowel in woord als in geschrift. Naast Nederlands krijg je ook les in een andere moderne vreemde taal, meestal Engels.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten tot de mbo-4-opleiding als je in het bezit bent van:

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Heb je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is de mbo-4-opleiding Directiesecretaresse/Managementassistente wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren op deze opleiding door open dagen te bezoeken.

Welke hbo-opleiding sluit op deze opleiding aan?

Na afronding van de opleiding kun je onder meer doorstromen naar de hbo-opleidingen:

Aanbevolen websites

Aanbevolen boeken

Het boek is met de nodige humor geschreven en beschrijft de taal, de schriftelijke communicatie en de omgangsvormen in het bedrijfsleven. Het bevat veel hilarische anekdotes en tips voor communicatie en de organisatie van je eigen werk.

Omdat directiesecretaresses met veel verschillende mensen te maken hebben en leiding geven aan anderen, zijn coachingsvaardigheden behoorlijk handig. Dit boek helpt je deze te ontwikkelen.

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/beleid-ondersteunend/directiesecreataresse-managementassistent Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger