Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Beleid/ondersteunend Hbo-opleiding Office Management

Hbo-opleiding Office Management

De hbo-opleiding Office Management leidt op tot breed inzetbare office managers of directiesecretaresses, echte generalisten dus. Je kunt in verschillende soorten organisaties, ondernemingen of instellingen aan de slag. Je krijgt vakken als bedrijfskunde, marketing, informatiemanagement en communicatie en leert adviseren, leidinggeven en projecten managen.

De hbo-opleiding Office Management kun je zowel in voltijd als deeltijd doen. De studie is zowel bij reguliere als particuliere aanbieders te volgen. Bijvoorbeeld bij:

Er zijn ook andere mogelijkheden voor een opleiding tot office manager/ directiesecretaresse.

DirectiesecretaresseWat kun je ermee worden?

Wat is je kans op een baan?

De arbeidsmarkt voor hbo-opgeleide office managers/directiesecretaresses is goed te noemen. Er wordt verwacht dat de vraag naar goed gekwalificeerd ondersteunend personeel in de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Tijdens de opleiding Office Management leer je in de breedte over organisaties en het organiseren van werk. Je kunt er in de toekomst meerdere dingen mee doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het volgende?

Welke competenties ontwikkel je?

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt tot de hbo-opleiding Office Management toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma, bijvoorbeeld van  Directiesecretaresse/Managementassistent. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo en vwo

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende toelatingseisen stellen; laat je hierover goed informeren bij de hogeschool van jouw keuze. 

Voor alle deeltijdopleidingen geldt dat je al werkzaam moet zijn in een secretariële of andere ondersteunende functie.

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de  toelatingseisen? Dan kun je een toelatingsexamen doen.

Hoe lang duurt het?

Dat verschilt per aanbieder. Praktijkopleiders Nederland biedt een opleiding van een jaar. Ook drie- of vierjarige opleiding behoren tot de mogelijkheid.

Hoe zwaar is het?

In vergelijking met bijvoorbeeld de technische hbo-opleidingen is het niet een heel zware studie. De deeltijdvariant is redelijk tot goed te doen naast je baan, al hangt dit natuurlijk samen met jouw studietempo en organisatievaardigheden.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Je krijgt vakken als Communicatie en Communicatieve Vaardigheden, Bedrijfskunde, Marketing,  Informatie- en Communicatietechnologie, Onderzoeksmethoden, Recht, Financieel Management en Human Resource Management. Daarnaast maak je kennis met office-managementtaken en kantoorautomatisering.

Na je propedeuse ligt de nadruk op informatiekunde en informatiesystemen en bekwaam je je in het vervaardigen van spreadsheets en het beheren van databases. Ook komen verschillende aspecten van management aan bod. Je doet samen met anderen projecten, bijvoorbeeld het opzetten van een database.

Bij de voltijdvariant loop je een lange stage, daar studeer je ook op af. Je maakt dan een stageverslag of een afstudeerscriptie.

Hoe weet je dat de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Office Management misschien wat voor jou!

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/beleid-ondersteunend/office-management Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger