Kennismaking

Hard, maar waar: onderzoek heeft uitgewezen dat in de eerste minuten van de kennismaking de mening over een sollicitant voor het grootste deel al wordt gevormd. Zorg er dus voor dat op je eerste indruk niets aan te merken is.

Laat je van je beste kant zien

Soms begint de selectie al op het moment dat je het bedrijf binnenstapt. Het komt voor dat aan de receptioniste of secretaresse wordt gevraagd hoe je je entree maakte en wat je deed in de tijd dat je moest wachten. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat een receptioniste ongevraagd haar mening over jou kenbaar maakt, omdat je bijvoorbeeld tijdens het wachten in je neus zat te pulken of omdat je een vriendelijk praatje met haar maakte. Onderschat de nieuwsgierigheid en mening van toekomstige collega’s niet en wees je bewust van je presentatie zodra je een stap over de drempel van het bedrijf hebt gezet.

Noem bij de receptie duidelijk je naam en zeg wat de reden is van je komst en met wie je een afspraak hebt. Zorg ervoor dat die naam correct is. Vraag je naar de heer Burgt terwijl je gesprekspartner van den Burg heet, dan staat dat behoorlijk slordig.

Geef je ogen goed de kost

Moet je nog even wachten, dan word je vaak gevraagd ergens plaats te nemen. Ga rustig zitten en probeer je te ontspannen. Benut dit moment om een beeld van het bedrijf te krijgen.

  • Zit rechtop en kijk open om je heen. Als je onderuitgezakt naar de grond staart, maak je allesbehalve een energieke en zelfbewuste indruk.
  • Neem de omgeving in je op. Hoe is de inrichting van het bedrijf? Wat hangt er aan de muren? Is het interieur verzorgd en ordelijk of smoezelig en chaotisch? 
  • Proef de sfeer van het bedrijf. Hoe gaan de mensen met elkaar om? Begroeten ze elkaar en maken ze een praatje of kan er alleen een kort knikje af? Wat voor kleding dragen ze?
  • Liggen er brochure of folders, blader deze dan door. Wellicht kun je er nog een opmerking over maken tijdens het sollicitatiegesprek.

Eerste indruk 

Na enige tijd zal iemand je komen ophalen voor het gesprek, meestal de persoon met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Natuurlijk wil je dan een goede eerste indruk maken.

  • Spring niet meteen op met een uitgestrekte hand, het is beter te wachten en het initiatief aan de ander over te laten.
  • Stel je voor met een goede handdruk - dus niet te slap en niet te stevig - en kijk de ander daarbij aan.
  • Noem duidelijk je naam en luister goed naar de naam van de ander. Probeer deze te onthouden. Heb je elkaar al eerder aan de telefoon gehad, laat dit merken door er naar te verwijzen "Wij hebben elkaar al eerder gesproken". Hierdoor maak je een alerte indruk.
  • Toon meteen interesse in degene die je ontmoet en knoop een warm gesprek aan. Maak bijvoorbeeld een positieve opmerking over het gebouw of de ligging ervan. Met wat smalltalk maak je een goede indruk en breek je het ijs.
  • Pas je intonatie en spreeksnelheid aan die van je interviewer aan.
  • Wacht tot je een zitplaats wordt aangeboden. Ga niet onderuitgezakt of op het puntje van je stoel zitten.
  • Als je iets te drinken wordt aangeboden, accepteer dit of bedank op vriendelijke wijze.

Door de opkomst van het internet en met name van social media is deze eerste indruk steeds vaker een 'tweede' indruk. Potentiële werkgevers googelen steeds vaker eerst even de naam van de sollicitant om te zien wat er over hem of haar op het web te vinden is. Wees je daarom bewust van wat je op het internet plaatst en zorg voor een onberispelijke online identiteit.

Het sollicitatiegesprek begint

Na de kennismaking en een informeel praatje, zal de interviewer overgaan naar het inhoudelijk deel van het sollicitatiegesprek met een openingsvraag als:

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Kennismaking