Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Kennismaking

Kennismaking

Hard, maar waar: onderzoek heeft uitgewezen dat in de eerste minuten van de kennismaking de mening over een sollicitant voor het grootste deel al wordt gevormd. Zorg er dus voor dat op je eerste indruk niets aan te merken is.

Laat je van je beste kant zien

Soms begint de selectie al op het moment dat je het bedrijf binnenstapt. Het komt voor dat aan de receptioniste of secretaresse wordt gevraagd hoe je je entree maakte en wat je deed in de tijd dat je moest wachten. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat een receptioniste ongevraagd haar mening over jou kenbaar maakt, omdat je bijvoorbeeld tijdens het wachten in je neus zat te pulken of omdat je een vriendelijk praatje met haar maakte. Onderschat de nieuwsgierigheid en mening van toekomstige collega’s niet en wees je bewust van je presentatie zodra je een stap over de drempel van het bedrijf hebt gezet.

Noem bij de receptie duidelijk je naam en zeg wat de reden is van je komst en met wie je een afspraak hebt. Zorg ervoor dat die naam correct is. Vraag je naar de heer Burgt terwijl je gesprekspartner van den Burg heet, dan staat dat behoorlijk slordig.

Geef je ogen goed de kost

Moet je nog even wachten, dan word je vaak gevraagd ergens plaats te nemen. Ga rustig zitten en probeer je te ontspannen. Benut dit moment om een beeld van het bedrijf te krijgen.

Eerste indruk 

Na enige tijd zal iemand je komen ophalen voor het gesprek, meestal de persoon met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Natuurlijk wil je dan een goede eerste indruk maken.

Door de opkomst van het internet en met name van social media is deze eerste indruk steeds vaker een 'tweede' indruk. Potentiële werkgevers googelen steeds vaker eerst even de naam van de sollicitant om te zien wat er over hem of haar op het web te vinden is. Wees je daarom bewust van wat je op het internet plaatst en zorg voor een onberispelijke online identiteit.

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiegesprek/kennismaking Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger