Vragen in het sollicitatiegesprek sterk beantwoorden

De werkgever waar je op sollicitatiegesprek gaat, weet - buiten je sollicitatiebrief en cv - verder niets van jou. Om een goed beeld van je te krijgen en om je geschiktheid voor de functie te kunnen beoordelen, proberen de interviewers tijdens het gesprek zo veel mogelijk relevante informatie over je te verzamelen. Omgekeerd stel jij zelf vragen omdat je meer over het bedrijf en de functie te weten wilt komen. Bovendien kun je het gesprek in de gewenste richting sturen door vragen te stellen.

In het eerste sollicitatiegesprek of kennismakingsgesprek stellen de interviewers vooral vragen om jou beter te leren kennen. Als je door mag naar de volgende ronde, zullen ze in het tweede gesprek dieper ingaan op de functie waarop je solliciteert. Ze zullen je vooral bevragen over je opleiding en werkervaring, vaardigheden en kwaliteiten. Maar ze willen ook een beeld krijgen van je werk- en denkniveau.

Sollicitatiegesprek: netjes geklede carrièretijger met zelfverzekerde houding wordt geïnterviewd door twee selecteurs

Soorten interviewvragen

De interviewers kunnen je verschillende soorten vragen stellen in het sollicitatiegesprek:
 • Gedragsvragen: Deze vragen gaan over ervaringen uit het verleden en hoe je met specifieke situaties bent omgegaan. Ze zijn bedoeld om je competenties en gedrag in verschillende werkscenario's te beoordelen. Gedragsvragen nodigen uit om terug te blikken op bepaalde werkervaringen. Beantwoord een gedragsvraag altijd met een feitelijke ervaring, niet met een fictief scenario. De STAR-methode is bij uitstek geschikt voor het beantwoorden van dit type vragen. We noemen gedragsvragen ook wel gedragsgerichte vragen of competentiegerichte vragen.

  Voorbeeld: "Heb je weleens een verandering moeten doorvoeren waar geen draagvlak voor was? Hoe heb je dat opgelost?"
 • Situationele vragen: de interviewers stellen hypothetische scenario's voor die je in de functie zou kunnen tegenkomen en vragen hoe je die zou benaderen of aanpakken. Ze beoordelen daarmee je probleemoplossend vermogen en je geschiktheid voor de functie. Situationele vragen gaan over jouw toekomstige werk en nodigen je uit om vooruit te blikken.

  Voorbeeld: "Stel dat je een deadline voor een klant niet dreigt te halen, wat zou je dan doen?"
 • Technische vragen: deze vragen over je hard skills zijn specifiek voor de functie en zijn bedoeld om je vakinhoudelijke kennis, expertise en technische vaardigheden op een bepaald gebied te evalueren.

  Voorbeeld: "In welke programmeertalen ben je bedreven?"
 • Vragen over culturele geschiktheid: hiermee willen de interviewers beoordelen of je goed zou passen in de bedrijfscultuur, het team en de organisatie.

  Voorbeeld: "Wat weet je over onze bedrijfscultuur, en hoe denk je dat je daarin zou passen?"
 • Open vragen: Deze vragen moedigen je aan om over een onderwerp uit te weiden, waardoor de interviewer een beter inzicht krijgt in je ervaringen en kwalificaties.

  Voorbeeld: "Wat kun je me vertellen over je professionele achtergrond en hoe deze je heeft voorbereid op deze functie?"
 • Persoonlijke vragen: deze zijn bedoeld om inzicht te krijgen in je motivatie, carrièredoelen en ambities. Ze helpen de interviewer om te beoordelen of je geschikt bent voor de functie en de organisatie en of je je er op lange termijn voor wilt inzetten.

  Voorbeeld: "Waar zie jij jezelf over vijf jaar?"

Vragen goed beantwoorden tijdens het sollicitatiegesprek

Een sterk antwoord op een interviewvraag is duidelijk, beknopt, relevant en overtuigend.

Geef gestructureerd antwoord op gedragsgerichte vragen met de STAR-methode

Met de STAR-methode structureer je jouw antwoord op vragen over je competenties, vaardigheden en gedrag in bepaalde werksituaties. Geef daarbij specifieke voorbeelden uit je werkervaring die jouw vaardigheden en kwalificaties benadrukken.

STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat:

 • Wat was de werksituatie?
 • Wat waren jouw taken en verantwoordelijkheden?
 • Welke actie heb jij ondernomen? Wat was jouw aanpak?
 • Wat was daarvan het resultaat?

Laat tot slot zien dat je kunt reflecteren op de werkervaring. Maak duidelijk wat je ervan hebt geleerd.

De STAR-methode is zeer geschikt om competentiegerichte en gedragsgerichte vragen te beantwoorden.

Tips om sollicitatievragen effectief te beantwoorden

Enkele tips om sollicitatievragen bekwaam te beantwoorden:

 • Beantwoord een vraag niet met een kort "ja" of "nee". Beantwoord ook een gesloten vraag met de STAR-methode (voorbeeld: "kun je goed presenteren?").
 • Een grondige voorbereiding op het sollicitatiegesprek maakt het verschil: zorg dat je een antwoord klaar hebt op veelgestelde interviewvragen. Hierdoor voel je je zelfverzekerder en geef je betere antwoorden.
 • Analyseer de vacature tot in detail, zodat je weet welke vaardigheden van belang zijn en je geen overbodige vragen stelt.
 • Zorg ervoor dat je de vraag volledig begrijpt voordat je antwoordt. Vraag zo nodig om verduidelijking. Het is beter om opheldering te vragen, dan te antwoorden op basis van een veronderstelling. Een ezelsbruggetje hierbij is ANNA: altijd navragen, nooit aannemen.
 • Wees jezelf en houd bij het beantwoorden van de vragen rekening met het beeld dat je van jezelf wilt neerzetten. Deze gespreksdoelen heb je in de voorbereiding van het sollicitatiegesprek geformuleerd.

 • Wees eerlijk en authentiek. Geef oprechte antwoorden en zeg niet wat je denkt dat de interviewers willen horen.
 • Je mag met je antwoorden het gesprek best een bepaalde richting opsturen. Vertel bij voorkeur over projecten of taken die je tot een goed einde hebt gebracht. Zo kun je je positieve eigenschappen en succesvolle activiteiten wat meer belichten.

 • Neem een positieve en optimistische houding aan, zodat de interviewer jou ziet als een waardevolle aanwinst voor het team. Als er gevraagd wordt naar problemen waar je mee te maken hebt gehad, vertel dan hoe je naar oplossingen hebt gezocht. Als er naar je zwakke punten wordt gevraagd, vertel dan wat je van bepaalde ervaringen hebt geleerd en hoe je erdoor bent gegroeid.
 • Let op je lichaamstaal en non-verbale signalen: zit rechtop in je stoel en ondersteun je verhaal met gebaren. Maak geregeld oogcontact met je gesprekspartner als je aan het woord bent. Daarmee maak je een goede en zelfverzekerde indruk.
 • Laat blijken dat je actief en aandachtig kunt luisteren. Kijk de interviewer aan als hij aan het woord is, knik en hum af en toe. Hij krijgt de indruk dat jij goed luistert als hij in jouw antwoord terug hoort wat hij belangrijk vindt.

 • Wees specifiek: geef zoveel mogelijk concrete voorbeelden en specifieke details om je antwoord te ondersteunen.
 • Beantwoord de vragen die aan jou gesteld worden zo duidelijk mogelijk. Neem even de tijd om je gedachten te ordenen voordat je antwoordt. Wees to the point: ga in op het hoofdonderwerp van de vraag en vermijd zijwegen. Ga met je antwoord direct in op wat de interviewer wil weten. Zo blijf je beknopt en maak je duidelijk dat je de vraag goed hebt begrepen.

 • Besef dat jouw taalgebruik als bevraagde grote invloed heeft op de indruk die je maakt. Spreek zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd en gebruik actieve werkwoorden. Actieve werkwoorden zeggen iets over dat wat jij hebt gedaan, wat je hebt laten zien in jouw werk. Voorbeelden van actieve werkwoorden zijn: adviseren, bijdragen en overtuigen. Let op een positieve formulering. Gebruik zo min mogelijk negatieve woorden als 'niet', 'geen' en 'nooit' en vermijd stopwoorden zoals 'een beetje', 'een stukje' en 'als het ware'. Ze zijn behoorlijk hinderlijk en leiden af van de inhoud van je verhaal.

 • Je mag best humor gebruiken, maar zorg ervoor dat je gesprekspartner er ook de lol van inziet.

 • Vaak dient je cv als leidraad bij het gesprek. Zorg daarom dat je weet wat er in je cv staat.

 • Als je een beperking of slechte eigenschap hebt die relevant is voor de functie waarop je solliciteert, dan moet je dat eerlijk zeggen.

 • De interviewer wil vooral nagaan of jij over de juiste kwalificaties beschikt en de baan goed kunt uitvoeren. Gebruik je verhaal om jouw toegevoegde waarde over het voetlicht te brengen.

Hoe je niet moet antwoorden op sollicitatievragen

Wat je beter niet kunt doen in een sollicitatie-interview:
 • Babbelen, breedsprakige antwoorden geven, te veel in detail treden, om de hete brij heen draaien of langdurig aan het woord blijven. Concentreer je in plaats daarvan op het kort en effectief overbrengen van je belangrijkste punten.
 • Een vraag van de interviewers beantwoorden met een wedervraag. Het lijkt er dan op alsof je de vraag wilt ontwijken.
 • Klagen over eerdere ervaringen of negatief spreken over een vorige werkgever.

Omgaan met stress tijdens het beantwoorden van vragen

Het is normaal om zenuwachtig te zijn tijdens een sollicitatiegesprek, maar de spanning kan de kwaliteit van je antwoorden negatief beïnvloeden. Enkele tips om je te ontspannen en stress te verminderen:

 1. Heb zelfvertrouwen: geloof in jezelf en in je capaciteiten. Train vooraf enkele positieve affirmaties om zelfverzekerder te worden. Visualiseer dat je het gesprek met succes voltooit.
 2. Ademhalingsoefeningen: haal diep adem door je neus en adem uit door je mond, om je hartslag te verlagen en je zenuwen te kalmeren.
 3. Oefen het beantwoorden van sollicitatievragen. Hoe beter je bent voorbereid, hoe minder stressvol het gesprek zal zijn.
 4. Zorg voor voldoende rust en vermijd cafeïne (koffie of cola) voorafgaand aan het gesprek.
 5. Optimistische mindset: focus op je sterke punten en denk positief over jezelf. Laat de interviewer zien waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie.

Veelgestelde vragen in het sollicitatiegesprek

Hoewel ieder sollicitatiegesprek uniek is, worden bepaalde vragen in vrijwel alle gesprekken gesteld. De meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek gaan onder meer over je motivatie, je ambitie, je persoonlijke en professionele kwaliteiten en je grootste drijfveren. Als je goed hebt nagedacht over de vragen die je kunt verwachten, voel je je zekerder, hoef je tijdens het gesprek niet te zoeken naar de juiste woorden en onderscheid je je van andere kandidaten. We behandelen hieronder een aantal veelgestelde sollicitatievragen in verschillende categorieën.

Inleidende sollicitatievragen

Carrièretijgerin in mantelpakjeOm het ijs te breken, zal de interviewer het gesprek openen met een algemene vraag. Hij vraagt je bijvoorbeeld of je het bedrijf makkelijk kon vinden. Jouw antwoord geeft de recruiter een eerste indruk.

Geef een kort positief geformuleerd antwoord. Voorbeeld: "Ja hoor, met de routeplanner van Maps op mijn smartphone kon ik het prima vinden."

De klassieke vraag waarmee het gesprek vaak wordt geopend is:

Wat kun je over jezelf vertellen?

Andere formuleringen van deze vraag zijn:

De interviewer wil het gesprek op gang brengen en horen wat jij belangrijk vindt als je jezelf beschrijft. Hij wil bovendien de mens achter het cv zien en een beeld krijgen van je persoonlijke drijfveren en kwaliteiten. Je kunt op drie manieren over jezelf vertellen:

 1. Schets het verloop van je carrière en je motivatie voor carrièrestappen.
 2. Houd je elevator pitch: een korte presentatie waarin je enthousiast vertelt wie je bent en waar je goed in bent.
 3. Schets een beeld van jezelf als persoon: wie ben je en hoe sta je in het leven?

Welke stijl je kiest is heel persoonlijk. Je kunt het laten afhangen van de functie waarop je solliciteert en de cultuur van de organisatie.

Vertel over een bepalend moment in je studie of loopbaan, waardoor je geworden bent wie je nu bent. Noem in je verhaal ook iets persoonlijks over je privéleven: een hobby, talent of passie, een bestuursfunctie of vrijwilligerswerk in je vrije tijd.

Vragen over je motivatie

De interviewer wil een beeld krijgen van wat jou drijft en motiveert. Waarom solliciteer je juist op dit moment naar deze baan bij deze werkgever?

Wat zoek je in een baan/werkgever?

Met een veelgestelde sollicitatievraag als "Wat zoek je in een baan/werkgever?" wil de interviewer nagaan of er een goede match is tussen jou en de vacature en of jouw beeld en verwachtingen van de werkgever en de functie realistisch zijn.

In jouw antwoord kun je vertellen wat jouw carrièredoelen, ontwikkelwensen en ambities zijn en hoe jij je verder wilt ontwikkelen. De motivatie en doelen die je noemt moeten goed aansluiten op de functie waarop je solliciteert.

Waarom wil je bij ons werken?

Laat blijken dat je je goed hebt voorbereid en het nodige van de organisatie weet. Koppel dit aan wat je voor de werkgever zou kunnen betekenen en wat voor de interviewer dus interessant is om te horen.

Waarom moeten wij voor jou kiezen?

Laat uit je antwoord blijken dat je goed op de hoogte bent van de inhoud van de vacature en de omgeving waarin je moet werken. Noem een aantal belangrijke eigenschappen en concrete voorbeelden uit jouw ervaring die bruikbaar zijn voor deze functie.

Vermijd een antwoord vanuit het ik-perspectief: ‘Ik vind het een hele leuke functie en ik heb er echt zin in. Deze baan past ook prima in mijn carrièreplan.’ In een sollicitatiegesprek moet je jezelf zien te verkopen en de ander ervan overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de functie. Daarvoor moet je met argumenten en feiten komen.

Andere vragen om je op voor te bereiden:

 • Wat zou jouw ideale werkgever zijn?

 • Wat spreekt jou aan in deze functie?
 • Op welk succes in je carrière ben je trots?

Tijger aan de studie

Vragen over je opleiding

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

De interviewer wil achterhalen hoe jij keuzes maakt en hoe groot jouw motivatie is.

Laat blijken dat je bewust hebt gekozen voor de studie. Wat sprak je inhoudelijk aan?

Voorbeeld van een wiskundige: Ik ben al sinds mijn schooltijd geïnteresseerd in wiskunde en ik heb geleerd dat je dit vak op veel manieren kunt toepassen: bijvoorbeeld in de natuurkunde, techniek en economie.

Andere vragen die kunnen worden gesteld over je opleiding:

 • Wat voor soort student was je?

 • Kun je een specifiek onderdeel van je opleiding noemen dat volgens jou relevant is voor deze functie?

 •  Hoe heb je je vakkennis en vaardigheden verder ontwikkeld sinds je je opleiding hebt afgerond?

Vragen over je werkervaring

De interviewer wil een beeld krijgen van wat je in de loop van je carrière hebt gedaan bij vorige werkgevers.

Wat waren je verantwoordelijkheden in die functie?

Beschrijf duidelijk en eerlijk waarvoor je verantwoordelijk was in de betreffende functie. Vertel hoe je zorg en aandacht besteedde aan je verantwoordelijkheden en welke concrete actie je ondernam om er zorg voor te dragen.

Er ontbreekt een periode in je cv, kun je dat eens toelichten?

Blijf kalm en geef een eerlijke verklaring voor het gat in je cv. Leg uit wat er aan de hand was. Benadruk vooral de positieve kanten van die periode. Overtuig de interviewer ervan dat je die baan- of studieloze tijd zinvol hebt besteed, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen of activiteiten te verrichten bij een vereniging. Hierdoor heb je vaardigheden opgedaan die uitstekend van pas komen in de baan waarop je nu solliciteert.

Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

De meeste mensen die besluiten te gaan solliciteren willen weg bij hun huidige werkgever, bijvoorbeeld omdat ze zijn uitgekeken op hun baan, een conflict hebben of omdat de bedrijfscultuur niet bevalt. Toch is het not done om zo'n negatieve reden te noemen als motivatie voor je sollicitatie. Vermijd het cliché "Ik was toe aan een nieuwe uitdaging".

Blijf positief! Vertel wat je in je huidige baan hebt geleerd en waarom je toe bent aan een volgende stap.

Je potentiële werkgever wil vooral weten waarom je juist bij zijn bedrijf wil werken. Leg uit dat deze nieuwe baan een logische stap is in je carrière. Geef aan waarom je graag voor deze organisatie wilt werken. Laat in je antwoord blijken dat je je in de organisatie hebt verdiept: noem bijvoorbeeld de producten of diensten die het bedrijf levert en de prettige werkomgeving of bedrijfscultuur.

Heb je weleens moeten werken met lastige collega's?

De vraagsteller wil beoordelen hoe goed jij kunt samenwerken en hoe je omgaat met lastige mensen.

Bereid een voorbeeld voor van een situatie met een lastige collega bij een van je vorige werkgevers. Kies een situatie die al wat langer geleden is, zodat je er neutraal op kunt terugkijken.

Vertel bijvoorbeeld over iemand die je moest overtuigen van een bepaalde oplossing. Beschrijf de situatie en vertel welke actie je hebt ondernomen.

Andere voorbeelden van sollicitatievragen die je kunt verwachten:

 • Welke kwaliteiten waardeer je het meest in collega's?

 • Wat vind je het minst leuk in je huidige werk? (of als je starter bent: in je studie)

 • Waarom ben je zoveel keer van baan veranderd? (als je een echte jobhopper bent, dan kun je deze vraag verwachten).

Ambitieuze carrièretijger

Sollicitatievragen over je ambities

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Geef aan dat deze baan je de mogelijkheid biedt om ervaring op te doen in de richting die jij interessant vindt. Vertel hoe je jezelf zou willen ontwikkelen. Laat merken dat je graag wilt groeien en dat je bereid bent je daarvoor in te zetten. Schets een toekomstbeeld bij deze werkgever. Je wilt niet de indruk wekken dat je maar kort bij deze organisatie wilt werken.

Voorbeeld bij een sollicitatie op de functie van projectleider in de ict: "Ik wil meer leren over verschillende projectmanagementmethoden, daar ervaring mee opdoen en me ontwikkelen richting projectmanager van grotere projecten."

Sollicitatievragen over je persoonlijke kwaliteiten

Wat zijn je sterke punten? Wat zijn je goede eigenschappen?

Voor een succesvol verloop van het gesprek, moet je de interviewvraag naar je goede eigenschappen en sterke punten gepassioneerd, zelfverzekerd en authentiek kunnen beantwoorden. Vertel met passie over je kwaliteiten en onderbouw je goede eigenschappen met voorbeelden uit je werkervaring.

Er zijn verschillende manieren om na te denken over je eigen sterke punten en goede eigenschappen:

 • Zelfreflectie: waar ben ik echt goed in?

 • Feedback van anderen: waar kreeg je complimenten over?

 • Contextuele kwaliteiten: wat deed je goed in bepaalde werksituaties?

 • Kernkwaliteiten ontdekken door interactie met mensen in je omgeving

 • Een persoonlijkheidstest doen

 • Inspiratie halen uit lijsten met eigenschappen

Denk op al deze manieren over jezelf na en verzamel alle sterke eigenschappen op je persoonlijke kwaliteitenlijst. Vervolgens benadruk je in een sollicitatie die goede eigenschappen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert of die goed passen bij de werkgever en de organisatiecultuur. 

Presenteer je sterke punten met gepaste bescheidenheid. Dit betekent niet dat je je prestaties moet bagatelliseren, maar eerder dat je er op een geloofwaardige manier over vertelt.

Enkele voorbeelden van kwaliteiten die door werkgevers in het algemeen hoog worden gewaardeerd zijn:

Kernkwaliteiten zijn de specifieke goede eigenschappen die jou kenmerken. Deze sterke punten zitten in de kern van je karakter en maken je tot wie je bent. Het zijn ook de kwaliteiten of sterktes die anderen herkennen en waarderen in jouw gedrag. Je kernkwaliteiten zijn vaak gebaseerd op je persoonlijkheid, vaardigheden en ervaring. De interviewvraag naar je goede eigenschappen is een uitstekende gelegenheid om je kernkwaliteiten duidelijk over het voetlicht te brengen.

Wat zijn je zwakke punten? Wat zijn je slechte eigenschappen?

Veel sollicitanten vinden het lastig om slechte eigenschappen van zichzelf te beschrijven in het sollicitatiegesprek.

Iedereen heeft ontwikkelpunten en het getuigt van zelfkennis en zelfvertrouwen als je hier eerlijk voor uit durft te komen. Geef een oprecht antwoord met 1 of 2 zwakke punten van jezelf, maak duidelijk wat je ervan hebt geleerd en vertel hoe je werkt aan verbetering. Hiermee laat je je eigen ontwikkeling zien (en dat is een sterkte!). Zo geef je er een positieve draai aan, terwijl je de vraag oprecht hebt beantwoord. Het beeld dat je achterlaat bij de interviewer is dat je actief bezig bent met persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt de vraag naar je zwakke punten op twee manieren sterk beantwoorden:

 • twee verbeterpunten met zelfontwikkeling beschrijven
 • de valkuil van een kernkwaliteit noemen

Je kunt het model van de kernkwadranten gebruiken om zelfbewust toe te lichten hoe je je zwakke punten kunt beheersen. Je benoemt je potentiële valkuilen en geeft aan wat je doet om deze te compenseren en ervoor te zorgen dat je goed functioneert. Je presenteert jezelf daarmee als een veelzijdige kandidaat met een duidelijk zelfinzicht in je sterke en zwakke punten.

Welke vaardigheden mis je nog?

De interviewer wil nagaan of jij zelfkritisch bent en inziet dat er altijd nog iets te leren is. Je kunt in antwoord op deze vraag een vakinhoudelijke hard skill noemen, of een algemene soft skill waarin je nog niet zo sterk bent.

Tip: noem een vaardigheid die van belang is op één functieniveau hoger dan de functie waarop je solliciteert. Ofwel: noem een skill die je in de komende jaren wilt ontwikkelen met het oog op een volgende carrièrestap.

Wat is de grootste uitdaging die je ooit hebt gehad?

Noem een uitdaging die relevant is voor de nieuwe baan. Dit kan werkgerelateerd zijn, maar dat hoeft niet. Als je bijvoorbeeld graag een managementfunctie wilt, dan kan bestuurservaring bij een sportvereniging best nuttig zijn. Beschrijf hoe je de uitdaging bij je vorige werkgever aanging en hoe het een succes werd.

Wat is de grootste fout die je ooit hebt gemaakt?

Vertel niet alleen wat er is misgegaan, maar ook hoe je dat hebt erkend en opgelost. Voorbeeld:

In een vorige functie heb ik een programmeerfout gemaakt waardoor onze software bij de klant zou crashen. Ik heb het meteen gemeld bij mijn manager en die kon nog ingrijpen en voorkomen dat de software met deze fout de deur uitging. Daarna heb ik een testcase aan onze testsuite toegevoegd, zodat deze fout er niet meer ongemerkt in kan sluipen.

Waar ben je het meest trots op? Waarin ben je tot nu toe het meest teleurgesteld?

Je kunt met trots over goede resultaten in een vorige baan vertellen. Maar overdrijf het niet. Daarnaast wil de interviewer weten of je ook met je teleurstellingen kunt omgaan. En of je de oorzaak bij jezelf of altijd bij anderen legt. Vertel altijd kort waarom je teleurgesteld bent.

Wat doe je in je vrije tijd?

Noem voorbeelden die laten zien dat je een veelzijdig en energiek persoon bent. Noem hobby’s of maatschappelijke taken die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert en die een positief beeld van je geven. Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, kun je kiezen om je sociale betrokkenheid, je creativiteit, je concentratievermogen of je winnaarsmentaliteit in de kijker te spelen. 

Andere vragen die gesteld kunnen worden in het sollicitatiegesprek:

 • Als ik je huidige manager zou bellen en vragen wat jouw belangrijkste ontwikkelpunt is, wat zou hij dan zeggen?

 • Wat is de grootste prestatie die je hebt geleverd in je huidige baan?

Vragen over je professionele competenties, vaardigheden en kwaliteiten

Veel interviewers hanteren de STARR-techniek. Ze hebben een lijstje competenties, vaardigheden en kwaliteiten die relevant zijn voor de functie en vragen jou naar voorbeelden uit je werkervaring waaruit blijkt hoe goed jij erin bent.

Denk daar vooraf over na en zorg dat je bij elke relevante competentie een voorbeeld paraat hebt. Om je voor te bereiden vind je hier:

In veel artikelen over de competenties, vaardigheden en eigenschappen staat een hoofdstuk "Hoe toon je bij een sollicitatie aan dat ..." met daarin sollicitatievragen die je kunt verwachten en tips voor de beantwoording met de STARR-methode.

Tip: bereid je voor vanuit het functieprofiel

Als je kijkt naar alle algemene competenties, vaardigheden en professionele kwaliteiten, dan vind je te veel materiaal om door te nemen. Begin met het analyseren van de vacature. Maak net als de recruiters een lijstje van de belangrijkste functie-eisen. Zoek per eis in bovengenoemde pagina's of gebruik de zoekfunctie van deze website.

Vertel eens hoe je functioneert en samenwerkt in een team

Deze sollicitatievraag wordt regelmatig gesteld, want voor veel functies is het belangrijk dat je kunt samenwerken en dat je een echte teamplayer bent. Beschrijf een situatie waaruit blijkt dat je goed kunt samenwerken in een team. Maak duidelijk dat jij weet wat het betekent om collegiaal te zijn.

Lastige sollicitatievragen

Wat is je huidige salaris?

Sollicitatiegesprek: charmante carrièretijgerin wordt aangenomenVolgens de sollicitatiecode mag de werkgever niet verzoeken om een loonstrook van je vorige baan of de hoogte van je salaris. Je hoeft die informatie dus zeker niet te geven.

Als je potentiële werkgever het salaris ter sprake brengt voordat hij duidelijk heeft gezegd dat de keuze op jou is gevallen, kun je het best antwoorden met: ‘Hoeveel mijn huidige salaris bedraagt, vind ik niet belangrijk. Het gaat erom wat een redelijke vergoeding is voor deze functie.’ Of: ‘Als ik dat zeg, geef ik u verkeerde informatie, omdat mijn vorige salaris op andere omstandigheden was gebaseerd.’

Heb je nog andere sollicitaties lopen?

Het goede antwoord op deze vraag is een eerlijk antwoord. Verzin geen andere sollicitaties om interessant over te komen. Heb je nog andere sollicitatieprocedures lopen, dan kun je daar ook eerlijk voor uitkomen, en ook dat die sollicitaties in een vergevorderd stadium zijn.

Verboden sollicitatievragen

De werkgever mag je alleen vragen stellen die relevant zijn voor het beoordelen van jouw geschiktheid voor de functie. Het is verboden in het sollicitatiegesprek vragen te stellen over:

 • zwangerschap of kinderwens
 • je religie of levensbeschouwing
 • je seksuele geaardheid
 • je relatiestatus of gezinssituatie
 • je afkomst of die van je ouders
 • lidmaatschap van een vakbond of politieke partij
 • je gezondheid

Wordt er zo'n irrelevante vraag gesteld, blijf dan vooral kalm en vriendelijk. Bepaal vervolgens hoe je op de vraag wilt reageren. Je kunt ervoor kiezen om de vraag te beantwoorden als je daar zelf geen bezwaar tegen hebt. Vind je dat de interviewer te ver gaat, dan kun je de vraag bijvoorbeeld pareren door een wedervraag te stellen:

 • Deze vraag verbaast me. Waarom is dat voor deze functie van belang?

 • Is er een bepaalde reden waarom deze vraag over mijn privésituatie van belang is?

Meer voorbeelden van lastige vragen in het sollicitatiegesprek

 • Hoeveel werknemers hebben we? (hij controleert of je je huiswerk hebt gedaan)

 • Stel dat ik je manager ben en ik verzoek je iets te doen waar je het niet mee eens bent. Hoe reageer je?

Rare vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Soms stelt de interviewer vreemde vragen om te zien hoe je daarop reageert. Bijvoorbeeld:

 • Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?

 • Beschrijf jezelf eens in één woord.

Soms worden zulke onverwachte vragen gesteld om je uit je voorbereiding te halen en te testen of je bij de bedrijfscultuur past. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen en laat je ook niet uit de tent lokken. Blijf kalm en geef een pakkend en gevat antwoord, of vraag aan de interviewer of hij de vraag wil preciseren.

Als sollicitant zelf sterke vragen stellen

Door een aantal sterke vragen te stellen in het sollicitatiegesprek, maak je als sollicitant een goede indruk bij de interviewers. Je laat zien dat je geïnteresseerd bent in de werkgever en enthousiast bent voor de functie. Toon initiatief en stel in het gesprek een vraag voordat de interviewers de slotvraag stellen: heb je zelf nog vragen?

Sterke vragen stellen doe je zo:

 • Leid de vraagstelling eventueel in met een samenvatting.
 • Bedenk wat het doel is van je vraag. Met een vraag geef je aan wat je te weten wilt komen en nodig je de ander uit daarop in te gaan bij het beantwoorden.
 • Begin met een neutraal geformuleerde open vraag.
 • Luister geduldig, geïnteresseerd en met volle aandacht naar het antwoord van de interviewer.
 • Vraag door op onduidelijkheden.
 • Vat het antwoord samen in je eigen woorden en nodig de ander uit om te reflecteren.
Goede vragen om aan de interviewers van de werkgever te stellen zijn bijvoorbeeld:
 • Wat zijn belangrijke kwaliteiten van iemand die het goed zou doen in deze functie?
 • Hoe ziet een typische werkdag in deze functie eruit?
 • Hoe is het team samengesteld?
 • Wat is de grootste uitdaging waar het team voor staat?
 • Welke soft skills zijn belangrijk voor deze rol?
 • Hoe ondersteunt het bedrijf de professionele ontwikkeling en groeimogelijkheden voor werknemers?
 • In hoeverre ben ik in deze functie zelf verantwoordelijk om mijn werkzaamheden in te richten?

Bij de afronding van het sollicitatiegesprek

Je kunt het gesprek afsluiten door nog enkele goede afsluitende vragen te stellen, een slotstatement te maken, de interviewers te bedanken en professioneel afscheid te nemen. Onderschat een goede afsluiting niet. Het is het laatste onderdeel van het gesprek en blijft daarom het beste hangen in de herinnering van je gesprekspartners.

Goede vragen om te stellen bij de afsluiting van het sollicitatiegesprek zijn bijvoorbeeld:

 • Wat is de volgende stap in de sollicitatieprocedure?
 • Heb ik uw vragen duidelijk beantwoord?

 • Wilt u nog nadere informatie ontvangen?

 • Wat zou mijn eerste project, opdracht of taak in deze rol kunnen zijn?

Aanbevolen websites

 • Met deze online sollicitatiecursus kun je je voorbereiden op meer dan 300 veelgestelde sollicitatievragen. Je krijgt vele voorbeeldantwoorden en tips.

Auteurs: Marieke van Oosterhout en René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Vragen