Je gunfactor vergroten

Naast diploma’s, kennis en vaardigheden speelt bij solliciteren de gunfactor een belangrijke rol; de persoon bij wie je aan tafel zit moet van mening zijn dat je het verdient om de baan te krijgen. Wat is de gunfactor precies en hoe kun je deze vergroten?

Wat is de gunfactor?

Bij vrijwel elke relatie die mensen met elkaar aangaan, speelt gunnen een belangrijke rol. Onbewust willen mensen zich altijd verbinden met andere mensen en zoeken we aansluiting bij een groep gelijkgestemden. We zeggen hierdoor eerder ‘ja’ tegen iemand die we sympathiek vinden. Dit geldt niet alleen bij solliciteren, maar bijvoorbeeld ook bij verkopen, netwerken en acquireren. De gunfactor is – net als charisma en de X-factor – niet te vatten in een vaste formule. Een hoge gunfactor ontstaat wanneer een ander jouw houding, gedrag en communicatie beoordeelt als authentiek, betrouwbaar en herkenbaar. Het mooie is dat iedereen over een bepaalde gunfactor beschikt en het ook in zich heeft om zijn gunfactor te vergroten.

Hoe vergroot je je gunfactor?

  • Maak een goede eerste indruk. Kom op tijd en besteed aandacht aan je uiterlijke presentatie. Verzorgde mensen worden eerder aardig gevonden. Trek kleding aan die past bij de functie en het bedrijf. En (glim)lach. Een nors gezicht is nooit leuk om naar te kijken en wekt irritatie op. Een lachend gezicht zorgt ervoor dat je als aardig en open wordt gezien.
  • Zoek naar overeenkomsten. Hoe meer overeenkomsten je vertoont met de persoon tegenover je, hoe sympathieker je gesprekspartner je vindt. Heb je een gemeenschappelijke hobby of interesse, breng dit dan ter sprake.  
  • Toon interesse. Wanneer je alleen aan het zenden bent tijdens een sollicitatiegesprek, kweek je geen goodwill. Door interesse te tonen en vragen te stellen, vergroot je je gunfactor. Zo kun je vragen naar de sfeer op de afdeling en hoe je gesprekspartner bij het bedrijf terechtgekomen is.
  • Maak oprechte complimenten. Iedereen krijgt graag complimenten. Mensen die complimenten geven worden aardiger gevonden. Door complimenten te geven, laat je jouw waardering richting een ander zien. Dit zorgt voor een wederzijdse waardering en vergroot je gunfactor. Heeft het bedrijf onlangs een prijs gewonnen of een andere bijzondere prestatie neergezet, noem dit dan. Zorg ervoor dat je compliment gemeend is, want een onecht compliment komt over als ‘hielenlikkerij’.
  • Wees authentiek. Vooral niet nep doen en gebruik geen trucjes, ook niet om je onzekerheid te camoufleren. ‘Echt zijn’ maakt je geloofwaardig, betrouwbaar en hierdoor aantrekkelijk. Hoe mee zelfkennis je hebt, hoe meer je je eigen ‘ik’ durft te laten zien en je jezelf durft te zijn. 
  • Maak je meerwaarde duidelijk. Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert en geef concreet aan wat jij voor hen kunt betekenen en waarin jij het verschil kan maken.
  • Behandel alle mensen die je ontmoet met respect. Zeg bijvoorbeeld beleefd "dankuwel" tegen een assistent die een kopje thee voor je neerzet.

Soms kan er een duidelijk klik zijn tijdens een gesprek, maar word je toch afgewezen. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan; reflecteer op het gesprek en vraag feedback waarom jij het niet geworden bent. Gebruik deze informatie voor een volgend gesprek.

Aanbevolen video

  • Simon Sinek geeft in zijn TEDtalk Start with why heel duidelijk aan hoe je je gunfactor kunt vergroten.  

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Je gunfactor vergroten