Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Commerciële vaardigheden Verkopen

Verkopen

Een goede verkoper is méér dan iemand met een vlotte babbel. Een goede verkoper heeft commercieel inzicht, maar dat alleen is niet genoeg. Een goede verkoper moet nog een aantal andere vaardigheden hebben. Bij een geslaagde deal zijn zowel de verkoper als de klant blij. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Verkoopvaardigheden

De taak van een verkoper is de klant persoonlijk te begeleiden naar een aankoop. Daarvoor moet je goed zijn in het omgaan met mensen. Maar er komt nog meer bij kijken.

Verwante competenties

Verkoopmethoden

Er zijn nogal wat modellen waarin beschreven staat hoe het verkoopproces verloopt. Ze luisteren naar namen als: AIDA, VOCATIO, DIBABA en SPIN. Het zijn meestal afkortingen voor de stappen die er in de methode beschreven staan. Zo staat AIDA voor Aandacht trekken, Interesse wekken, Desire opwekken en Actie ondernemen.

Grofweg komen al die methoden op hetzelfde neer:

In welke beroepen moet je goed kunnen verkopen?

Het maakt in verkoopvaardigheden niet veel uit of je aan individuele klanten verkoopt, of orders probeert binnen te halen van fabrieken. Natuurlijk is de omvang in dat laatste geval anders, en zal het hele proces gecompliceerder zijn. Naarmate je met grotere klanten of gespecialiseerde producten te maken hebt, zul je ook meer commercieel inzicht en vakkennis moeten hebben.

Hoe toon je verkoopvaardigheden aan tijdens een sollicitatie?

De beste manier om aan te tonen dat je verkoopvaardigheden bezit is door jezelf succesvol te verkopen tijdens een sollicitatie. Maar daarnaast moet je ingaan op de ervaring die je hebt op verkoopgebied. Je beargumenteert je verkoopvaardigheden het best door met concrete feiten te komen.

Zoals je in dit stuk hebt kunnen lezen, worden verkoopvaardigheden eigenlijk gevormd door een heel scala aan vaardigheden. Vraag je dus af wat het bedrijf waar je solliciteert met name belangrijk vindt. Ligt de nadruk op creativiteit en inventiviteit, of juist op het onderhandelen? Benoem in je sollicitatiebrief je wapenfeiten. Haalde je in je vorige baan de gestelde targets? Kun je goed onderhandelen en heb je daarmee goede deals gesloten? Geef in je sollicitatiebrief of in het sollicitatiegesprek een voorbeeld van hoe je met een lastige wens van een klant bent omgegaan, of hoe je een ontevreden klant uiteindelijk tevreden en mét een aankoop de winkel hebt doen verlaten.

Voorbeelden van vragen over verkoopvaardigheden tijdens het sollicitatiegesprek:

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/commerciele-vaardigheden/verkopen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger