Opleiding tot verkoper

De hbo-opleiding Commerciële Economie heeft lesonderwerpen en/of specialisaties als sales of verkoop en sales management. Het is een prima basis voor het beroep van verkoper en andere functies in de saleswereld.

Overige hbo-opleidingen

De LOI biedt een driejarige geïntegreerde opleiding hbo Sales, die recht geeft op de titel Bachelor of Commerce. Ook kun je daar in tien maanden je NIMA/SMA Sales-A en in twaalf maanden je NIMA/SMA Sales-B halen (zie beneden voor uitleg).

Cursussen en trainingen

Het Nederlands instituut voor Marketing (NIMA) heeft opleidingen die een goede basis zijn voor een carrière in de verkoop. De diploma’s staan hoog aangeschreven bij professionals in de saleswereld. Voor een loopbaan in de verkoop zijn bij uitstek geschikt:

  • NIMA/SMA Sales-A: Deze opleiding brengt je kennis bij van verkoopsystemen. Dat betekent onder meer dat een aantal verkooptechnieken worden behandeld. Je leert hoe je gesprekken met bestaande of potentiële klanten moet voeren en hoe je in het algemeen met hen moet omgaan. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het opstellen van bijvoorbeeld verkoopplannen en offertes. Je krijgt bij dit eerste deel ook informatie over account management. Verder komen de financiële en administratieve kant, de interne organisatie en marketingprincipes aan bod. Nuttig is ook het blok Persoonlijke Effectiviteit, waarin je communicatieve vaardigheden ontwikkeld worden door middel van het geven van demonstraties en presentaties.
  • NIMA/SMA Sales-B is een vervolg op Sales-A. Deze opleiding besteedt veel aandacht aan verkoopstrategieën, timemanagement, verkoopmanagement en coaching. Je krijgt inzicht in de organisatie van de verkoop. Sales-B is al een stuk persoonlijker. Het is niet alleen gericht op kennis en inzicht in de verkoopwereld, maar ook op je karakter, gedrag en vaardigheden op de werkvloer. Na afloop krijg je zelfs een persoonlijk rapport mee, dat aangeeft waar je op dat moment staat en hoe je je verder kunt ontwikkelen.

Instituten als het NCOI en ISBW verzorgen meerdere cursussen, waaronder de bovengenoemde NIMA-gecertificeerde cursussen.

Veel trainingsbureaus bieden trainingen aan die met verkoop te maken hebben. Voor een beknopt overzicht, zie salesonline.nl, en klik in het hoofdmenu op Agenda.

Auteur: Erik Weijers
Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Commercieel Verkoper Opleiding tot verkoper