Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Reflecteren op het sollicitatiegesprek

Reflecteren op het sollicitatiegesprek

Het is erg nuttig om ieder sollicitatiegesprek te evalueren. Enerzijds om meer bekwaam te worden in het solliciteren en je loopbaan verder te ontwikkelen. Anderzijds om te achterhalen of je je droombaan hebt gevonden.

Je eigen aandeel

Bij het reflecteren op het sollicitatiegesprek gaat het voornamelijk om je eigen aandeel. Hier heb je de meeste invloed op. Wat de interviewer deed of juist niet deed, kun je natuurlijk wel meenemen in je evaluatie, maar trek dat dan wel door naar je eigen reactie op zijn gedrag.

Aan de hand van de volgende vragenlijst kun je je eigen aandeel in het sollicitatiegesprek evalueren:

Als je een dergelijke analyse na elk sollicitatiegesprek maakt, zul je merken dat je zelfvertrouwen toeneemt en dat je je gesprekken steeds gerichter voorbereidt. Ieder volgende gesprek kan dan alleen maar weer beter gaan! 

Je droombaan?

Tijdens het sollicitatiegesprek heb je geprobeerd een antwoord te krijgen op de volgende vragen:

Welke conclusie kun je trekken? Zie je het nog steeds helemaal zitten en heb je inderdaad je ideale baan gevonden, of ben je er tijdens het sollicitatiegesprek achter gekomen dat de baan op papier mooier leek en het bedrijf je toch niet aanstaat?

Janneke (25): Ik had gesolliciteerd op de functie van junior Personeelsfunctionaris bij een grote logistieke dienstverlener. Voor het sollicitatiegesprek spraken het bedrijf en de functie me erg aan, maar tijdens het gesprek ontdekte ik dat de functie veel meer administratief van aard was dan de vacaturetekst deed vermoeden. Ook de mensen spraken me niet zo aan. Na het sollicitatiegesprek heb ik alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen. Zo kwam ik tot de conclusie dit niet de baan en de organisatie was waar ik naar op zoek was.

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiegesprek/reflecteren Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger